duminică, 10 decembrie 2006

Istoria romanului modern de R. M. Alberes

Download links:
http://www.mediafire.com/?2gnmzmmw5wz
http://rapidshare.com/files/159898004/Istoria_romanului_modern_de_R_M_Alberes.rar

Word, ~130 000 cuvinte, corectat

In roman, occidentalul modern va gasi tot: tot ce a inventat si tot ceea ce-l depaseste, cu alte cuvinte isi va gasi propriul sau destin. Romanul ofera fiecarei familii de spirite hrana predilecta: spiritelor pozitive – studiile sociale, alimentate astazi de interesul pe care il trezesc tarile in curs de dezvoltare; sufletelor sensibile – jocul crud si delicat al analizei psihologice, reinnoita in secolul al XX-lea de cufundarea in adancurile abisale; chiar si polemistilor – prilejul unei angajari in actualitate; omului care are instinctul propriului sau destin – o perpetua interogare asupra conditiei umane sau inumanitatii lumii; si, de asemenea, tuturor deopotriva, deliciile infantile ale povestirii patetice, ale aventurii si basmului. Confesor, comisar politic, guvernanta, ziarist al faptului de actualitate, mag si ezoterist, romanul joaca orice rol intr-o arta universala ce tinde a se substitui tuturor artelor literare si care poate constitui in zilele noastre o forma generalizata de cul¬tura: „Fie ca aceasta ne place sau nu, romanul este si va ramane multa vreme modalitatea literara cea mai gustata de marele public. Vitalitatea lui nu este egalata decat de propria-i plasticitate, iar varietatile cele mai insolite, cele mai abstracte, cele mai obscure, prolifereaza astazi pe vechiul trunchi romanesc."

Seductia si caracterul ambiguu al artei romanesti se datoreaza faptului ca romanul ofera in acelasi timp atractia puternica a unei „istorii" si imensul registru de rezonante psihologice, sociale, ontologice, estetice, simbolice pe care le poate implica respectiva istorie. Datorita dualitatii amintite, cititorul contemporan se simte, cateodata, sfasiat. Numai o istorie a romanului – sau, mai degraba, a inspiratiilor romanesti – poate realiza bilantul acestei duble atractii, acestui dublu farmec.

Cartea lui R.-M. Albérès are, însă, dincolo de toate şicanele ce i se pot face, meritul de a oferi o bună iniţiere in istoria romanului modern. Roman care, în zilele noastre mai ales, are nevoie, cum am mai spus, de o iniţiere istorică şi teoretică.


Indexul de nume nu a fost scanat (folositi functia de find).

Cuprinsul nu a fost scanat fiindcă lipsea mecanic (adică erau paginile rupte) din manuscris.


Related links:

http://subvertingcapitalism.blogspot.com/2007/02/principii-fundamentale-ale-istoriei.html

http://subvertingcapitalism.blogspot.com/2007/01/istoria-esteticii-de-k-e-gilbert-si-h.html

...şi alte cărţi.


G.

0 comentarii: