vineri, 19 ianuarie 2007

Cezar Boliac de Ovidiu Papadima

Links:
http://www.mediafire.com/?finyzutqlh2
http://rapidshare.com/files/132192739/Cezar_Boliac_de_Ovidiu_Papadima.rar

PDF/word, ~350 pagini, OCRed, searchable ("text under images")

Conceputa in gen monografic, lucrarea reprezinta o contributie la cunoasterea amanuntita a vietii si indeosebi a activitatii publicistice a scriitorului militant de la 1848 si implicit a epocii sale. Bazat pe o documentatie foarte bogata, autorul aduce date noi, inedite, referitoare la atmosfera culturala, politica si economica a uneia dintre cele mai agitate si interesante perioade din istoria poporului nostru.

Lucrarea pune la lumina cu multa concretete locul si rolul pe care l-a avut in epoca sa Cezar Boliac, unul dintre cei mai activi participanti la evenimentele timpului.

În această perspectivă istorică, însemnătatea ziaristului Boliac — a puternicului animator şi răspânditor al ideilor celor mai înaintate în preajma anului 1848 — creşte enorm în pondere în opera lui. Însuşi poetul se justifică şi rămâne tot în această perspectivă. Pentru a omagia atest rol istoric al lui Boliac, ne-am gândit la studiul de faţă, consacrat în primul rând ziaristului Boliac şi epocii lui. 'Aici putem aduce încă informaţii, date şi judecăţi noi, care credem că sunt în măsură să contribuie la conturarea cât mai exactă a personalităţii scriitorului, a rolului său istoric şi a împrejurărilor în care s-a format şi în care şi-a desfăşurat activitatea. E adevărat că ultimii ani ai gazetarului Boliac au fost trişti, întunecaţi de grave inconsecvenţe politice. Dar chiar atunci el n-a trădat linia fundamentală a personalităţii lui literare: mila şi dragostea pentru oamenii din popor, pentru cei săraci şi asupriţi şi mai ales pentru aceia care pe atunci – prin numărul lor de milioane – deveniseră simbolul acestei imense suferinţe: ţăranii, foştii clăcaşi. Aceasta, şi meritele activităţii lui anterioare, sunt suficiente ca să-1 răscumpere pe ziaristul Boliac în faţa istoriei.


Impreuna cu monografia despre Bolintineanu, o aducere aminte a adevaratilor patrioti.


G.

1 comentarii:

Che.Cosmin spunea...
Salutare,
Am incercat link-urile legate de monografia Bolliac si din pacate nu mai functioneaza... Crezi ca m-ai putea ajuta sa le regasesc?
Multumesc mult,
Cosmin