joi, 11 ianuarie 2007

Istoria esteticii de Gilbert si H. Kuhn

Links:
http://www.mediafire.com/?btginymnn1z
http://rapidshare.com/files/11123162/Istoria_esteticii_de_K._E._Gilbert_si_H._Kuhn.rar

PDF/word, ~520 pagini, OCRed, searchable, ("text under images")

Printre multiplele ei însuşiri, cartea are o calitate remarcabilă. Este una dintre puţinele lucrări cu un caracter strict istoric privind domeniul esteticii. Cu aceasta, am stabilit, de fapt, esenţialul. În plus, trebuie să precizăm că volumul la care ne referim este scris într-un stil curgător si limpede. Acest lucru face ca textul să fie accesibil pentru un public larg; un public dornic de a pătrunde în ţesătura intimă a gîndirii europene din toate timpurile. Evident, faptul că lucrarea se rezumă, în chip exclusiv, la modul european de a pune problemele complicate ale domeniului estetic reprezintă o îngrădire a chestiunii. Iar aceasta se petrece în clipa în care interogaţia despre existenţa şi despre structura frumosului este privită în întregul ei; adică la nivelul spiritului umanităţii. Totuşi, în măsura în care gîndirea estetică ce s-a constituit în cadrul culturii europene a îmbrăţişat, în fond, toate aspectele caracteristice ale domeniului de existenţă a frumosului, o asemenea îngrădire deliberată a problemei nu ştirbeşte sensibil calitatea fundamentală a cărţii.

Prin întreaga lui substanţă, tratatul se impune ca o carte de referinţă fundamentală pentru problemele generale ale esteticii. Autorii — care dovedesc a fi pătrunşi de un deosebit spirit al probităţii ştiinţifice — au beneficiat şi de o informaţie clasică excelentă. În mod suplimentar ei au demonstrat in tratarea acestei vaste lucrări calităţi analitice cu totul remarcabile. Aceste observaţii capătă o semnificaţie şi mai adîncă, dacă ne gîndim, cu atenţie, la altceva. Persistă un substrat secret, ce stă ascuns în spatele întregului text. Acest substrat mai profund şi mai puţin evident, la prima lectură, rezidă din încrederea autorilor în puterea gîndirii estetice. Un fel de tehnică hermeneutică a căutării adevărului i-a călăuzit parcă, fără încetare, pe autori în abordarea marilor probleme. Şi, chiar atunci cînd tăria demersului lor teoretic a fost depăşită de existenţa atîlor dificultăţi, această tehnică nu şi-a pierdut sensul. De aceea autorii se dovedesc a fi, pînă la urmă, mai mult decît riguroşi oameni de ştiinţă. Ei ni se dezvăluie, în fond, ca nişte slujitori dezinteresaţi ai purităţii spiritului. Datorită acestor motive cartea se arată a fi un instrument deosebit de valoros pentru orice cercetător în sfera complicată a judecăţii estetice. In-plus, trebuie să semnalăm faptul că varianta românească a tratatului se impune şi prin stilul corect şi elegant în care traducătorul a transpus forma originală


Exact ce scrie mai sus. Foarte buna istorie a esteticii, e totul explicat clar, precis si succint.

Se printeaza perfect. Sunt doua fisiere word: unul cu "original layout" si altul doar cu textul simplu, fara layout special, dar cu textul de pe margine pus in josul paginii. Cuprinsul e la inceput, ca asa pare a fi normal, mai ales ca e cuprins mare; drept urmare s-au renumerotat paginile in pdf, ca sa corespunda.


G.


0 comentarii: