luni, 15 ianuarie 2007

Principii de estetica de George Calinescu

Links:
http://www.mediafire.com/?7nmidz0o22y
http://rapidshare.com/files/61526920/Principii_de_estetica_de_George_Calinescu.rar

PDF/word, ~240 de pagini, OCRed, searchable ("text under images")

Cînd în 1939 G. Călinescu publica la Editura Fundaţiei pentru literatură şi artă în Biblioteca de fiiosofie opusculul Principii de estetică, toată lumea se întreba dacă aceasta e într-adevăr o operă filosofică sau estetică. Cum s-a spus încă de atunci, G. Călinescu nu era un estetician, nu avea un sistem estetic şi cartea nu conţinea decît un Curs de poezie şi o expunere a Tehnicii criticii şi a istoriei literare, amândouă mai curând o contestare a disciplinei estetice. Din cauză că ceea ce numim fenomen estetic e un sentiment particular pe care îl au unii şi nu-l au alţii şi din cauză că atît graniţele de valoare între opere, ca şi graniţele între opere şi capodopere sunt greu de determinat, estetica nu poate pretinde că are un obiect şi un criteriu de determinare a frumosului valabil pentru toţi (judecăţile de valoare, subiective, pot fi cel mult consimţite), G. Călinescu nu crede decât într-un corp de observaţii psihologice, sociologice, tehnice asupra artelor deduse de critici, adică de oameni înzestraţi cu percepţii şi penetraţie a fenomenelor artistice, cu valoare instructivă. „Toate străduinţele esteticienilor sînt inutile speculaţii în jurul goalei noţiuni de artă", conchide el, mai satisfăcut de fenomenul artistic palpabil pe care criticul cu intuiţie şi experienţă se poate hazarda să-l definească, obţinând aprobarea demersului său.

Ediţia de faţă a fost întocmită conform dorinţei pe care n-a avut răgazul nici prilejul s-o realizeze G. Călinescu însuşi în timpul vieţii. Textul propriu-zis a fost reprodus după volumul Principii de estetică din 1939 la care s-au adăugat în ordinea decisă de autor : Universul poeziei după manuscrisul imprimat cu unele erori de tipar şi câteva supresiuni în „Jurnalul literar", seria a doua. Bucureşti, 1948, nr. 4-5, revăzut de G. Călinescu ; Istoria literară ca ştiinţă inefabilă şi sinteză epică după „Jurnalul Literar", 1947, nr. 1, de asemenea revăzut şi corectat de G. Călinescu.

Am pus la addenda capitolul al treilea din Tehnica criticii şi a istoriei literare din „Adevărul literar şi artistic", nr. 917 bis din 3 iulie 1938, neinclus de G. Călinescu în volum, trei articole despre Abatele Batteux, Abatele Dubos şi Hegel ca estetician din ziarul „Naţiunea", 1947 (fişe pentru seminarul de Istoria literaturii române de la Facultatea de litere şi filosofie din Bucureşti) şi cinci articole scurte despre poetica lui Aristot, André Gide. Paul Valéry, Paul Claudel şi Alain din „Jurnalul literar", 1939 (fişe pentru seminarul de critică şi estetică literară de la Facultatea de filosofie şi litere din Iaşi), republicate numai în volumul Roumanian Aestheticians, Minerva, 1972, în limba engleză. Am adăugat articolul Poetica lui Panait Cerna din revista „Lumea", nr. 20 din 10 februarie 1946.


Din pacate, tiparit prost, deci scanat asisderea. Daca cineva il citeste si corecteaza, let me know. Thanks.


G.

0 comentarii: