marți, 23 ianuarie 2007

Scrieri estetice de Friedrich Schiller

Links:
http://www.mediafire.com/?7j1yt2cmi5z
http://rapidshare.com/files/60957879/Scrieri_estetice_de_Friedrich_Schiller.rar

PDF/word, ~450 de pagini, OCRed, searchable ("text under images")

Cunoscut mai ales ca poet si dramaturg, Friedrich Schiller (1759-1805) este totodata si un nume de netagaduit in istoria esteticii si teoriei artistice. Lucrarile sale teoretice, scrise de-a lungul vietii, paralel cu poeziile si dramele, sunt formulari valabile si pregnante ale legilor esteticii si umanismului clasic german.

Ca si Goethe, dar, dintr-o predispozitie opusa, el a cautat armonia dintre trup si suflet a omului intreg. A gasit-o, ca filozof, in ideea frumosului, care, ca "libertate in manifestare", conciliaza "fericirea simturilor cu pacea sufletului", idealul cu viata.

La baza traducerii de faţă stă ultima ediţie completă a operelor lui Schiller, Hermann Böhlaus Nachf, Weimar, 1963. Prin apariţia până în prezent a unui număr de 30 de volume din cele 46 planificate, uriaşa ediţie depăşeşte pe toate celelalte din trecut, meritând pe drept cuvânt numele adăugat de Nationalausgabe. Ea impune atât prin vastitatea documentării, cât şi printr-o organizare şi sistematizare nouă a materialului în general.

În nici o ediţie anterioară, operele lui Schiller nu au fost rânduite după o cronologie bine determinată, nu a ordinii apariţiilor, ci a perioadelor în care au fost create. Era şi ceva anevoios, dat fiind că Schiller, după însăşi mărturisirea lui în corespondenţa cu Körner, era nevoit să lucreze uneori la două şi chiar trei scrieri deodată. Ediţia Böhlaus-Nationalausgabe încearcă să stabilească o succesiune cât mai aproape de adevăr, şi credem a fi izbutit, cel puţin în ceea ce priveşte eseurile pe care noi le-am inclus în selecţia de faţă. Pornind de la acest fapt, am căutat şi noi, la sfârşitul volumului, să înfăţişăm, în mic, originea şi geneza acestor studii de estetică.

Întrucât unele din aceste scrieri estetice au un caracter deosebit de abstract şi o acuitate analitică rară, ne-am folosit totodată şi de ediţia destul de nouă dar mai puţin extinsă a Institutului Bibliografic. Leipzig, 1958, care, pentru a veni în sprijnul cititorului nu îndeajuns de exersat în asemenea lecturi, a introdus unele subtitluri ajutătoare pe care, socotindu-le utile, le-am menţinut şi noi.


Por les connoisseurs.

PDF-ul arata perfect. Cartea era putin mai quirky, not very flat, asa ca unele randuri sunt mai curbe, dar fara sa afecteze calitatea OCR-ului. Abbyy-ul cateodata e fantastic. Totusi, e ceva de munca la corectat wordul, avand in vedere si dificultatea textului.

Unele texte se gasesc si in original, aici: http://gutenberg.spiegel.de/autoren/schiller.htm


G.


0 comentarii: