luni, 22 ianuarie 2007

Studii literare de Emile Faguet

Links:
http://www.mediafire.com/?bywmxtdokzm
http://rapidshare.com/files/146024775/Studii_literare_de_Emile_Faguet.rar

PDF/word, ~500 de pagini, OCRed, searchable ("text under images")


* Descartes * Pascal * La Rochefoucald * Racine * Saint-Simon * Le Sage * Voltaire * Diderot * Jean-Jacques Rousseau * Victor Hugo * Balzac *

Resuscitind din paginile sale critice, Faguet capteaza atentia cultivata si minutioasa a lectorului dispus sa urmeze dialectica fina si demonstratia subtila a unei minti de o rara suplete. Spirit indragostit de idei, Faguet poate invata pe oricine, pina astazi, fascinanta lectie a gindirii, al carei mecanism se declanseaza automat la el in contact cu o carte. Criticul afla in ea nu numai firescul folos, dar mai ales placerea lecturii – spre care n-a contenit sa-si indemne cititorii – stimulind, impreuna cu ea, pe cea a gindirii. El va urmari frumusetea ideii de-a lungul nenumaratelor sale excursii prin carti. Caci „arta de a citi este arta de a gindi cu putin ajutor"; iar acest ajutor sint tocmai cartile. Ajutind, la rindul sau, dupa puteri, criticul gaseste in acest act deplina justificare a menirii sale.

Secolele lui Emile Faguet constituie, fără îndoială, opera cea mai reprezentativă pentru autorul lor. Aceasta nu pentru că posteritatea, în general tentată de selecţii simplificatoare nu ar avea ce să le adauge: deşi începe să publice relativ târziu, la vârsta de 37 de ani, Faguet e un autor prolific. Dar în suita celor patru volume, criticul pare a-şi fi dat întreaga măsură a numeroaselor şi diverselor sale înzestrări. Materia volumelor, începând cu secolul al XVI-lea şi continuând până în pragul secolului al XX-lea, se confundă practic cu istoria literaturii franceze, adusă în paginile „Secolelor" într-o selecţie de calitate. Mergând de aici spre o vedere de amănunt, criticul a putut desprinde câţiva scriitori, pe care i-a prezentat sub forma unor monografii. Ridicându-se, dimpotrivă, spre altitudinea sintezei, a elaborat o propriu-zisă Istorie a literaturii franceze, subliniind direcţiile generale de înaintare în timp a spiritului umanist şi literar francez. Totodată, aşezând împreună poeţi şi filozofi, prozatori şi moralişti, Faguet anunţă încă din această lucrare o tentaţie ce va deveni dominantă spre sfârşitul carierei sale, aceea de critic al ideilor morale, politice, filozofice. Privite din puncte diferite, cele patru „Secole" stau astfel în centrul operei lui Faguet, conţinând-o în chip esenţial.

Activitatea publicistică a lui Emile Faguet se desfăşoară de-a lungul a treizeci de ani, împărţiţi la jumătate de pragul dintre cele două secole. Universitatea, viaţa teatrală, redacţiile diferitelor reviste la care a colaborat sau pe care le-a condus, lumea contemporană a literelor sau intimitatea vechilor cărţi l-au solicitat în egală măsură. A rezultat o operă vastă, compusă din peste cincizeci de volume, fără a mai socoti nenumăratele articole şi foiletoane risipite în presa vremii, numai în mică parte adunate în volume.


PDF-ul arata excelent, wordul trebuie corectat, e mult, dar cred ca se poate face usor. Daca cineva o corecteaza sau intalneste probleme deosebite, please let me know.

Arhiva contine si Project Gutenberg's Études Littéraires - XVIIIe siècle., by Émile Faguet; din autorii inclusi in volumul romanesc se regasesc doar Le Sage, Voltaire, Diderot, J.J. Rousseau.


G.

2 comentarii:

rover spunea...
Am o problemă cu pdfurile tale, pur si simplu nu se deschid. Dupa ce dai un OCR transfera-l si in varianta Word, pentru ca nu putem citi sau printa ca lumea si corectura cam dureaza.
Putem avea ebooks by request?
Geo Atreides spunea...
Nu se deschid fiindca nu ai ultimul acrobat reader. Update to version 7.
Citez din postul meu: "PDF/word". Presupun ca ai avut o surpriza placuta cand ai deschis arhiva.

G.