duminică, 18 februarie 2007

Cultura si puterea de Chombart de Lauwe

Download links:
http://www.mediafire.com/?9c0ivjo2z4c
http://rapidshare.com/files/149969810/Cultura_si_puterea_de_Paul-Henry_Chombart_de_Lauwe.rar

PDF/word, ~350 pagini, OCRed, searchable ("text under images")

Cititorul colectiei „Idei contemporane" dobindeste, prin volumul de fata, accesul, in limba romana, la cea mai noua opera teoretica a sociologului francez Paul-Henry Chombart de Lauwe. Desi unele din lucrarile sale anterioare au fost prezentate in traducere publicului romanesc, aceasta personalitate a stiintelor sociale si umane contemporane este inca prea putin cunoscuta la noi, cu exceptia cercetatorilor si cadrelor didac¬tice din domeniul sociologici.

Opera sa, care se intinde pe aproape patru decenii, cuprinde o adevarata enciclopedie a cu¬noasterii sociologice a lumii moderne. Nu lipseste din aria studiilor empirice realizate efectiv de autor, sau inspirate si coordonate de acesta, nici una din principalele clase sau paturi sociale ale societatii franceze de azi, sociologul remarcindu-se ca unul dintre primii si cei mai constanti cercetatori ai conditiei sociale si umane a muncitorimii (incepind cu La Vie quotidienne des familles ouvrières, 1956), dar si a femeilor (lucrarea in colaborare: La Femme dans la société, 1963) sau a tineretului (Pour l'Université, 1969). Departe de a urma moda, sociologul s-a dovedit un adevarat precursor si deschizator de noi directii ale cercetarii, devenite „actuale", „arzatoare" abia la mai multi ani dupa investigarea fenomenelor respective, presimtind transformarea lor ulterioara in conflicte sau crize. Daca, in buna filiatie a unor sefi de scoala cum au fost Marcel Mauss sau Maurice Halbwachs, Chombart de Lauwe s-a apropiat cu multa intelegere si pasiune stiintifica de realitatile vietii postbelice a paturilor muncitoare, si, in primul rind, a clasei muncitoare, in domenii cum este cel al sociologiei urbane si al mediului inconju¬rator in general (Paris. Essais de sociologie, 1965, Des Hommes et des villes, 1965), ca si in cel al aspiratiilor (Pour une sociologie des aspirations, 1969), el este incontestabil un pionier.

Viata sociala este marcata de contradictia dintre doua procese opuse: un proces de manipulare, expresie a dominantei grupurilor la putere, si un proces invers, de dinamica culturala, pornind din interiorul grupurilor si putind permite rasturnarea situatiei categoriilor dominate.

Punerea in evidenta a acestei dinamici culturale si a rolului sau revolutionar posibil in transformarile sociale constituie scopul nostru.


No special remarks.


G.


0 comentarii: