marți, 27 februarie 2007

Despre teatru de Camil Petrescu

Volumul se numeste de fapt "Comentarii si delimitari in teatru" dar nu mi-a placut titlul :D

Download links:
http://www.mediafire.com/?hl6242187hi5888

http://rapidshare.com/files/191728589/Comentarii_si_delimitari_in_teatru_de_Camil_Petrescu.rar

PDF/word, ~750 pagini, OCRed, searchable ("text under images")

Apropierea lui Camil Petrescu de arta spectacolului dateaza dinaintea afirmarii sale ca publicist si scriitor (student fiind, co­laboreaza la Rampa si alaturi de alti colegi lupta pentru infiin­tarea Operei romane – 1914), se continua printr-o activitate sus­tinuta de cronicar teatral (numai la cotidianul economic Argus semneaza cronici timp de 15 ani), prin lucrari teoretice finalizate si publicate (Modalitatea estetica a teatrului – 1937) sau neter­minate (Modalitatea artistica a teatrului), printr-o sumedenie de ar­ticole care, pornind de la fenomenul teatral curent, ajung la for­mulari teoretice (publicate in Rampa, Cuvantul liber, Cetatea lite­rara, Universul literar, Limba romana, Excelsior, R.F.R., Con­timporanul, Flacara, Contemporanul, Teatrul s.a), prin incercari de regie (si-a pus in scena Mioara – 1943, Mitica Popescu – 1946), colaborand si cu alti regizori la munca de punere in scena din timpul directoratului sau, in special la Scrisoarea pierduta si Ingerul a vestit pe Maria de Claudel. La toate acestea se adauga si faptul ca si-a asumat conducerea Teatrului National, este drept, doar 10 luni in 1939 (dupa ce fusese ani de zile membru in comi­tetul de lectura si in cel de directie), dar incercand inlaturarea ra­dicala a prejudecatilor, anchilozelor si cliseelor artistice. A mai sustinut si condus doua studiouri de regie experimentala (1939 si 1945-46).

Si apoi, a fost dramaturg. Nu ocazional, ci un dramaturg care a scris teatru de la 22 la 62 de ani cu egala patima si egale dezamagiri.

Dar cel mai important lucru este ca a iubit teatrul, i-a res­pectat creatorii adevarati, i-a incurajat valorile si s-a considerat el insusi un „osardnic" al acestei arte."


S-a ocr-uit foarte bine, se printeaza foarte bine.

G.


0 comentarii: