duminică, 11 martie 2007

Dictionarul englez roman al Academiei Romane

Link:
http://mihd.net/gr2h8z
(search in that page for "request ticket", click it, and then click download)

PDF/word, ~1130 de pagini, OCRed, searchable ("text under images")

English Romanian dictionary.
Asa cum se prezinta in forma sa actuala, lucrarea este un dictionar englez-roman de tip general, cuprinzand un fond de aproximativ 130 000 de cuvinte (cu frazeologia aferenta).
Pentru ilustrarea sensurilor si a unor particularitati sintagmatice de folosire a cuvintelor, lexicul inclus in dictionar este insotit de numeroase echivalente, serii sinonimice, adesea diferentiate stilistic (v. si Indicatiile de folosire de la pag. VII).
Dictionarul este completat cu o serie de materiale auxiliare (o privire generala asupra limbii engleze moderne si contemporane, liste de nume proprii, prescurtari uzuale etc.).
Constienti de complexitatea problemelor puse de un dictionar ca cel de fata, autorii spera ca vor gasi intelegerea cititorilor si vor fi recunoscatori pentru eventualele observatii si sugestii.

A fost editat de catre Academia Romana, din bani publici, deci ar trebui sa fie freely available.

S-a ocr-uit bine, sa zicem. A fost tiparit foarte mic si mai confunda din cand in cand e cu c, sau [ cu f sau l cu I etc. Au fost eliminate, pentru majoritatea cuvintelor, indicatiile de pronuntie, folosind un macro; sper ca n-a sters nimic altceva. Pentru cele la care n-a sters, era ceva in neregula cu "[" sau "]". Tot un macro a incercat sa corecteze bold-uirile (sau nebold-uirile) aiurea. In general a reusit. (If someone is interested in either macros, let me know)

Indicatii de folosire:

Cel mai indicat e sa cauti un termen in word, cu Ctrl+F, nu in pdf. In pdf se cauta greu; in word, insa, se gaseste si numarul paginii la care e un anumit cuvant, si poti sari in pdf direct acolo. PDF-ul are bookmarks pentru fiecare litera.
Daca se cauta, de exemplu, "with", se va gasi intr-o multime de expresii. Daca se vrea definitia cuvantului, se poate cauta cu "with [". Asta nu garanteaza ca o sa ajunga la acel cuvant, deoarece poate a fost recunoscut prost. In acest caz se poate lua un cuvant asemanator: daca nu se gaseste "cap" se poate cauta "call" (sau invers).
In mod ciudat, n-am gasit "serendipity" in dictionar.
Eh, se aude acolo la Academie? "S.E.R.E.N.D.I.P.I.T.Y"

G.

11 comentarii:

Anonim spunea...
Felicitari!
Anonim spunea...
Gracias companero ;)
finantare spunea...
super. multumim.
poate ne dai si cateva carti pe teme economice.
numai bine.
Anonim spunea...
În primul rând - toată admiraţia pentru munca pe care o faci faci, şi mai ales pentru ATITUDINE. Nu intru acum în amănunte.
Apropo de macro-uri: am în lucru o serie de macrocomenzi care adaugă automat (şi pe cât, posibil, într-un mod "inteligent"!) diacritice la textele româneşti... scrise neromâneşte. Atreide, te-ar ajuta cu ceva?
Instrumentul respectiv încă nu funcţionează la parametrii maximi. Mai am de lucru la el...
irizor
Geo Atreides spunea...
Multam for the felicitari!
irizor,multam, dar nu cred ca am nevoie. E greu sa faci un macro care sa faca asta, fiindca uneori diacriticele sunt puse in functie de sens; in general textele fara diacritice mai bine le scrii din nou, iti zic din experienta personala.
Sau, daca vrei neaparat, poti sa schimbi buluc toate cuvintele, si sa citesti textu' din nou, sperand ca prinzi toate abaterile.
Apropo, o strategie pentru un astfel de macro ar fi sa folosesti o lista de cuvinte in romana cu diacritice...

G.
she spunea...
:o)
silverghost spunea...
wow..u left me...speechless

mai ales dupa ce ti-am citit si descrierea de pe hi5...grrr...only one word...no no..actually two...

MARRY ME :)))))))
silver spunea...
trust me...if i say something..i mean it :)

cat despre judecat si criticat...am uitat de mult ce inseamna..pentru ca m-am detasat prea mult pentru a mai privi oamenii din pkt astea de vedere...ce inteleg nu pot sa critic, iar ce nu inteleg inseamna ca nu sunt destul de buna ca sa pot sa critic....

iar daca nu avem curajul de a spune ce gandim, pierdem cele mai mari sanse...

cat despre muzica pe care o asculti...geeezzz..e superba..m-ai speriat cand mi-ai dat linkul ala..numai ganduri sumbre mi-au trecut prin cap :)))) u don't wanna know...

hmm...as vrea insa sa vad cum scrii...dar nu despre istorii, dictionare,politica sau alte chestii de genul acesta care, cu riscul de a parea proasta, ma plictisesc teribil... as vrea sa vad cum scrii despre iubire, durere, viata, speranta, etc...

if u wanna please me from this point of view, let me know and i'll teach u a game...
Anonim spunea...
Cum se descarca fisierele de acolo?
multumesc
Geo Atreides spunea...
Scrie mare pe pagina, in stanga, sus, "Request download link". click pe ea
Dupa care te uiti atent pe pagina dupa: "Download File
Above is your download link.
Your download ticket will auto-expire in 2 hours.
You can use a download accelerator."
click pe "download file"
G.
Anonim spunea...
Ca sa downloadezi trebuie sa adaugi in casuta care apare urmatoarele:
gr2h8z
Abia apoi vine faza cu stanga sus: "Request download link". Click acolo odata si apoi inca odata pe "download".


Nick