duminică, 8 aprilie 2007

Saptamana nebunilor de Eugen Barbu

Download links:
http://www.mediafire.com/?6t4zyywzomz
http://rapidshare.com/files/24950785/Saptamana_nebuniilor_de_Eugen_Barbu.rar

Word, ~130 000 cuvinte, corectat

"Săptămâna nebunilor" este una din cele mai bune cărţi ale literaturii române, alături de "Princepele", de acelaşi autor, şi de "Craii de Curte-Veche" de Mateiu Caragiale.

Este cronica lui Hrisant Hrisoscelu, boier grec din Ţările Române, patriot idealist, trimis de Philiki Eteria in Veneţia, pentru a înmâna unui Trimis o mare sumă de bani, necesară coruperii unui inalt funcţionar turc. Acolo însă se îndrăgosteşte de o femeie măritată, Herula Lucrezia Vimercatti, ce purcede a-l ruina impreună cu soţul ei. Reîntors în Bucuresci, cade într-un lihtis din care nu va mai ieşi, lihtis colorat de pravurile trase pe nas sau amestecate în ceai, o stenahorie ce descompune încet-încet.

Scrisă în vocabularul acelor vremuri, o română cvasi-intraductibilă, cartea are farmecul unui Marquez din Toamna Patriarhului, aparţinând de altfel aceluiaşi gen, cel al realismului magic. Mai mult, Lucrezia e o perfectă Doamnă Bovary îmbrăcată în haine lui Salammbo; sunt convins că Flaubert ar fi fost de acord cu mine. Limba română a secolului XIX-ului, cu ornamentaţiile sale orientale, este sublim mânuită de Eugen Barbu, cu o naturaleţe de invidiat, egalat doar de Mateiu Caragiale.


Cine doreşte o poate printa, a fost corectată şi aranjată.G.

5 comentarii:

Calin spunea...
O intrebare: Seria Dune iti spune ceva? Probabil ca da! Ce ti-a placut la aceaste carti?
EgoHead spunea...
"În odăi ardea molcom mangalul pe la fereşti şi în sobe se au­zeau grămezile de tăciuni prăbuşindu-se. Afară nu se mai termina cu tihna ninsorii; nu bătea vântul, nu vuia nemic, cădea numai omătul de parcă s-ar fi vărsat toate magaziile cerului peste Bucu­reşti."
Multumesc frumos! :))
Geo Atreides spunea...
@Calin: D'oh!

@egohead: you're welcomed!

G.
netstalker spunea...
mno... multzam... abia astept sa citesc
bif spunea...
Saru'mana!
Candva o citisem in Romania, si greu de gasit in format clasic.