vineri, 29 iunie 2007

Cum să navigăm mai repede

...Şi mai repede, şi mai eficient. Şi fără urmă de reclame. De nici un fel.

Cu exemple din blogosferă, yahoo mail, ziare româneşti şi alte siteuri. Pentru cei care au Firefox şi pentru cei ce n-au.

Primul pas, şi cel mai important, spre o navigare cel puţin normală e instalarea Firefox-ului.


Firefox 2


Este de mii de ori mai sigur decât Internet Explorer -- a naviga cu IE e ca şi cum un alb ar merge în Harlem urlând din toţi rărunchii "Where's my niggers at"... în cinci minute o va-ncasa rapid... foarte rapid. Situaţia e atât de gravă, încât şi Departament of Homeland Security (Securitatea în variantă SUA), recomandă trecerea la un browser alternativ. Firefoxul e mai e rapid, compact (downloadul are în jur de 5 mega), blochează popup-urile, respectă standardele, când se blochează (zi de notat în calendar) nu ia tot sistemul cu el, ba chiar la restart se întoarce fix la paginile vizitate înainte de crash. Spre deosebire de IE, ştie să centreze cum trebuie tabelul cu imagini de mai jos. IE-ul trebuie biciuit sălbatic de cei care fac pagini web până catadicseşte să facă ce se vrea de el, atât de prost e programat.

După ce se instalează un wizard isteţ va cotrobăi prin debaraua IE-ului şi va lua de acolo Favorites, diferite opţiuni, parole stocate şi o mulţime de alte chestii, să fie trecerea mai uşoară. Terminologia IE diferă de a Firefoxului (se putea altfel?), însă nu-i foarte complicat:


Internet Explorer Firefox
Internet Options Options (sus în Tools)
Temporary Internet Files Cache
Favorites Bookmarks
Address Bar Location Bar
Refresh Reload
Links Bar Bookmarks Toolbar
Explorer Bar Sidebar
Copy Shortcut Copy Link Location
Save Target As Save Link As

Prin toamnă o să apară Firefox 3. Da, Firefoxul este updatat constant (şi automat), nu ca IE-ul, o dată la trei ere geologice.

Are şi o listă luuuuuungă de premii şi laude; printre altele, PC World a declarat că Firefoxul e mai bun ca IE7. Nu că n-ar fi fost evident.

Firefox e unic, printre altele, fiindcă poate customizat şi tunat în toate modurile posibile.

Poţi să-i schimbi înfăţişarea, la fel ca Winampul, de zici că nu-i adevărat. Sau poţi să-i umbli sub capotă, la motor, să-l faci tanc sau maşină de curse sau chiar frankenstein să sperii windowsul cu el.

Look-ul se schimbă cu Themes, iar tunatu' la motor se face cu extensii. Extensiile sunt nişte alea magice (serios, ăsta e termenul tehnic consacrat) care se integrează în Firefox şi-l fac viteaz. Cum sunt peste 1000, voi prezenta doar câteva, alea esenţiale.


1. Prima este Adblocker Plus. Scopul AdBlocker-ului e să blocheze, evident, reclamele. În urma lui rămân paginile curate lună, de ţi-e mai mare dragul să navighezi.

Întâi câteva exemple, după care instrucţiunile de instalare.
9AM.ro
Cotidianul

Gandul
Evenimentul Zilei

Sapte seri
Nihasa

Dece blog

Yahoo Mail


Ca orice extensie de Firefox, instalarea e mai mult decât simplă: duceţi-vă aici şi click pe marele buton verde pe care scrie Install Now. Firefoxul îl va înhăţa singur şi-l va instala automat, după care probabil va vrea un restart, nici o problemă, restart să fie, că e Firefox, ştie să se întoarcă de unde a plecat. Dar dacă nu e setat în Tools --> Options --> Main --> When Firefox starts show my windows and tabs from last time, nu o să se întoarcă nicăieri şi mare strufocare va fi. Şi daca tot sunteţi prin Options, Main, pe acolo, daţi-i să Always check if Firefox is your default browser, că IE-ul îi diabolic şi cine ştie ce iniţiative întunecate are.

După ce instalaţi AdBlocker-ul, o idee mirifică e să-i adăugaţi o listă cu chestii de blocat, de aici... Surprinzător într-un mod plăcut, acolo e şi o listă cu măgăriile publicitare din RO.

Voila! Net gigea de crapă mâţele jucându-se cu el.


2. Următorul extensie must have este RIP -- Remove It Permantely. Cu ea puteţi îndepărta orice de pe un site. Să luăm un exemplu la întâmplare: Gramos. Gramos n-are reclame, dar are un sidebar lung cât o zi de post. Şi nu neapărat necesar. Din toată lista aceea, vom păstra recent comments şi blogrollul. Everything else goes.

Din păcate nu pot face un screenshot cu toată polologhia, ar fi fost impresionant de văzut diferenţa. Pentru instalarea click aici.


3. Altă extensie folositoare ar fi Download Statusbar. Firefoxul se pricepe la downloaduri, poate să le pună şi pauză, dacă e musai (IE, surpriză, nu poate), dar visual, managerul său nu e chiar aşa de mumos. Download Statusbar, care arată aşa...:
...ei bine, arată aşa. Mult mai cool, cred eu.


4. Colorful Tabs -- dacă aţi găsit o temă gigea, dar tot mai vreţi culori.


5. Acum vine partea cu rapidul, respectiv FasterFox, care face magii arcane de level 70 prin măruntaiele Firefoxului, rezultând în focuri de artificii şi viteze de navigare mai crescute. Bun de avut prin preajmă.


6. În caz că vreţi să downloadaţi un filmuleţ de pe youtube, sau video google... Eh, aici lucrurile sunt mai complicate. Am încercat mai multe extensii, şi două merg foarte bine, nu mereu în acelaşi timp, totuşi.

Ar fi întâi Video Downloader, care are nevoie să se conecteze la el acasă pentru a lua filmul, nu ştiu de ce. Câteodată nu merge. Atunci puteţi încerca Unplug, care scanează pagina după film şi încearcă să ghicească ce vrei; în peste 99% din cazuri merge.

Un player bun pentru filmele în format flv găsiţi aici; alt player ar fi VLC-ul, dar parca nu se descurca chiar aşa de bine.

A, apropo de flv: şi Video Downloader, şi Unplug, văd filmele din youtube ca "get_html.htm" sau ceva aşa. Nu uitaţi să le redenumiţi când le salvaţi.

Întrebare de baraj: Cu IE poţi lua filme de pe youtube? Hm? Aud?


7. La sfârşit, două extensii pe care nu le recomand pentru majoritatea utilizatorilor: NoScript şi Flashblock.

NoScript blochează rularea oricărui script din pagină. Este extrem de util pentru cei 1) paranoici 2) care au nevoie de extra extra securitate când navighează. Nu-l recomand fiindcă foarte multe site-uri folosesc scripturi (ca de exemplu gmail şi yahoo mail) şi e posibil să nu mai meargă la fel după ce-l instalaţi. Părerea mea e că se poate trăi fără el (mai ales dacă e instalat Ad Blocker-ul), şi se poate trăi chiar boiereşte.

Flashblock blochează orice Flash din pagină. Principalul motiv pentru care l-aţi putea instala ar fi ca să blocaţi bannerele publicitare... dar de ele se ocupă deja Ad Blockerul. Devine inutil, dar îl câte unii îl mai folosesc, aşa, în doru' lelii.


În concluzie, pentru o navigare rapidă, folosiţi Firefoxul + Adblocker Plus. Dacă n-aţi încercat încă Firefoxul, musai trebuie s-o faceţi. Trecerea la Firefox nu e grea, are şi wizard pentru asta. Având în vedere ce avantaje uriaşe are micuţa vulpe înflăcărată faţă de porcăria albastră a Microsoftului, e un efort mic, mititel de tot.

Dacă aveţi întrebări, nelămuriri, sugestii de îmbunătăţire a articolului, dileme existenţiale, vise neîmplinite, lăsaţi un comment, şi voi încerca să vă ajut.


G.

7 comentarii:

Sabrina spunea...
ah, putem sa comentam acuma :P
anyways, ai ignorat cu desavarsire Opera. and trust me, it's pretty brilliant.
Geo Atreides spunea...
Ah, dar poate Opera sa blocheze orice reclama? ORICE reclama? huh?
Are opera peste 1000 de extensii? Si peste 350 de skin-uri?
Si are Opera o extensie superba, ii zice Scrapbook, despre care e musai sa scriu, cu care poti sa strangi research foarte usor, si sa subliniezi in pagini, e o minune.
N-are Opera toate astea.
Firefoxul are. Si stii de ce are? Fiindca e cel mai bun. Si mai rapid.
G.
Sabrina spunea...
ironically enough, mi-am instalat firefox zilele trecute si am luat si niste virusi =)
Geo Atreides spunea...
Hai mai Sabrina, nu mai raspandi FUD (fear uncertainty doubt). Daca ai luat virusi e doar vina ta, probabil, nu a Firefoxului. Iti sugerez sa-ti scanezi tot ce downloadezi inainte sa rulezi pe pc, e chestie de bun simt.
G.
Bogdan spunea...
Si pentru webdesignerii care se respecta si trebuie sa vizualizeze paginile si in IE, un plugin datorita caruia nu mai trebuie deschis IE si se poate vedea cum arata pagina in IE din interiorul FF:
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1419
Sabrina spunea...
nu am zis ca exista o legatura cauzala intre cele doua :P
Geo Atreides spunea...
@bogdan:...stiu. Imi da erori la site cand o folosesc, though. IE-ul le ignora.
@sabrina: i hate you. you're evil.
G.