vineri, 15 iunie 2007

Viol

Traian Băsescu e un violator.

Ce l-a scăpat de puşcărie nu a fost lipsa dovezilor. Dovezi sunt, o mulţime. Nici imunitatea ca preşedinte, nici orbirea autorităţilor nu îl protejează. E protejat de...

Traian Băsescu e un violator.

Ce l-a scăpat de puşcărie nu a fost lipsa dovezilor. Dovezi sunt, o mulţime. Nici imunitatea ca preşedinte, nici orbirea autorităţilor nu îl protejează. E protejat de nepăsarea noastră.

Victima sa nu se poate apăra, nu-şi poate striga suferinţa, nu poate fugi. Are inocenţa unui copil şi vârsta unui munte.

Victima sa este Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei, ultimul peisaj forestier intact din Europa. Ultimul loc sălbatic din Europa. Opriţi-vă puţin şi gândiţi-vă. În secolul XXI, în România, există o arie extinsă, de 61 000 de hectare... adică de aproximativ 3 ori suprafaţa Bucureştiului! ...neschimbată din timpurile când neanderthalii alergau căpriorii pe acolo.

E un giuvaier ce ar face orice altă naţiune să strălucească de mândrie:

• 1110 specii de plante, 66 endemice.

• 1463 specii de fluturi, 45% din totalul speciilor din România, 4 endemice.

De pe lista roşie a Consiliului Europei, numai în aria parcului se găsesc:

• 5 specii de păsări

• 3 specii de reptile

• 3 specii de amfibieni

Şi, bineînţeles, marile mamifere: urşi, lincşi, lupi, cerbi, etc.

Tot în parc, unice în România, peşteri termale, cu climat asemănător celui tropical (temperatura aerului între 35-45 de grade), în care stratul de guano a atins peste 3 metri ("peştera lui Adam"), strat având propria sa faună.


Drum sau redută: animalele nu îl pot escalada.
(Sursa: Cotidianul)

Iar Băsescu îşi bagă buldozerul în această gură de rai.

Motivele pentru care din 1999 susţine mizeria asta de proiect nu sunt foarte greu de ghicit. Animal politic viclean, drumul 66(6)A nu reprezintă altceva decât mita lui pentru alegătorii Valea Jiului. Dar să nu uităm că Băsescu e şi un băiat deştept -- după cum ştie fiecare, afacerile imobiliare aduc o mulţime de bani. Ba chiar, şi mă îngrozesc să mă gândesc la varianta asta, şi afacerile cu lemn...

Totuşi, o veste bună. Farsa ce trece drept joc politic pe meleagurile noastre a avut şi un rezultat pozitiv: liberalul Octavian Popa, şef la Garda Naţională de Mediu, a oprit lucrările, nu înainte ca 3 km din parc să fie distruşi. Fostul şef, pedistul Silvian Ionescu, s-a mulţumit să dea, anul trecut, două amenzi în valoare de 1,2 miliarde lei vechi. Anul viitor, poate, şefia gărzii va trece din nou, la PD, sau, doamne fereşte, la lăcustele din PSD, şi buldozerele vor da pădurea din nou jos.


"Codrul e frate cu românul" sună vechea zicere, nu "Românul e frate cu codrul". Nu, asta nu. Românul iubeşte banul, SUV-ul de la poartă, aerul condiţionat din fiecare cameră. Egoist, se uită în altă parte când alţii jefuiesc moştenirea copiilor lui, luându-i ce au mai de preţ şi dându-i în schimb tinichele strălucitoare. Oh, e atât de naiv!

Mereu în urma istoriei, românul e privit ori dispreţuitor de celelalte naţiuni, ori cu milă compătimitoare care e poate mai jignitoare decât dispreţul. Respect? Poate când România o să-l merite.

Între timp, blogosfera se mobilizează pentru salva un puşti de nota patru la purtare şi, undeva în fundal, câţiva copaci piperniciţi din Bucureşti, mai preţioşi decât fluidizarea traficului.

Ne ştim priorităţile.


Surse:

http://environment.guardian.co.uk/conservation/story/0,,1982378,00.html

http://www.iucnredlist.org/

http://cotidianul.ro/index.php?id=11534&art=30513&cHash=d557190fe7

http://www.greenpeace.ro/medianet/index.html

http://www.domogled-cerna.ro/


G.

2 comentarii:

mirmen spunea...
...am crescut in Herculane;"pe vremea mea" adica acum 4o de ani,chiar mai mult,de cind am amintiri,serpii de padure urcau pe scarile imobilelor,sub piertele de pe serpentinele unde ne jucam gaseam frecvent scorpioni,salamandrele,gusterii,sopirlele-la tot pasul-era ceva firesc,viperele cu corn erau inca un pericol real pe valea Cernei,spre cheile Corcoaei(cu o generatie in urma erau si in zona garii din Herculane;aveam la scoala conservat exemplaru' cel mai mare capturat la gara)...urmatoarea generatie-Darius cind era mic- a avut de infruntat-ca singur pricol-degradarea:serpentinele surpate pe traseul Domogled-rezervatia de fluturi,chioscurile de refugiu paraginite,abundenta autoturismelor pe valea Cernei,poluarea fonica,sufocarea Cernei cu pet-uri,a platoului Coronini cu cioburi;acolo unde eu,in iarba inalta a parcului Vicol, calcam pe serpi de fineata,copiii mei au vazut doar constructiile hotelurilor specifice turismului sindicalist,si alea azi deja in paragina,cit despre cladirile sec.XVIII,cind Imperiul Austriac a redescoperit vechea exploatare romana a apelor termale,sint atit de ruinate incit mie mi-e teama sa ma reintorc in locurile primei mele jumtati de viata,sa nu-mi inlocuiesc amintirile cu derizoriul prezentului...si asta in conditiile in care lucrez in turism si ma doare sa vad patrimoniul interbelic,ba chiar cel contemporan abandonat degradarii,in toate statiunile vechi din Romania aflate,desigur,in areale naturale de exceptie...parintii mei au asistat la schimbarea,cu distrugerile aferente, a doua regimuri politice cu exemplificerea-la Herculane-a repetarii acelorlasi greseli,nepasare,amatorism al autoritatilor incompetente...cit despre basescu,acel basescu...cea mai veche amintire a mea despre el- ca personaj cu putere de de decizie, a carui filozofie de viata este grobianismul-este episodul cu instalarea unor copii ai strazii intr-un hotel construit de un minister cu bani publici,amenajat pentru uzul lor intern,decizie dupa tipicul:dictatura proletara vs dictatura "capitalistilor" = "la vremuri noi-tot noi"
green spunea...
Îmi place atitudinea.