sâmbătă, 29 septembrie 2007

Cretinul zilei: Gandul

În dulcele său stil de tabloid, Gândul loveşte din nou.

De data asta, despre 120 de pompieri ce curăţă un pârâu, pârâu care s-a revărsat la ultima inundaţie. Iar aceşti pompieri, zice Tudorel Glaman, autorul articolului, ar fi umiliţi de către ţiganii din satul aferent pârâului. Reportajul e deosebit de scatologic, şi nu mă refer doar la calitatea sa: orice detaliu, cât mai mic, este speculat pentru a lovi puternic coarda rasistă a românului. Nu că ar trebui să o loveşti tare pentru a vibra.

În hăţişul pamfletului anti-ţigani scris de Tudorel Glaman e greu să discerni o fărâmă de informaţie credibilă. Presupun că, la fel ca şi românii în aceeaşi situaţie, ţiganii stau şi se uită nevinovat la pompierii iar pompierii nu se uită la fel de nevinovat la ţigani. Am citit că românii făceau la fel şi la inundaţie, şi la foc.

Din păcate, aici e vorba de ţigani, nu de români. În cele 138 de comentarii, minus două-trei, întreaga prostie a românului se manifestă sub unul din cele mai crunte avataruri ale sale: rasismul, rasismul ridicat la puterea 138.

Autorul acestui articol şi editorul care i-a aprobat publicarea ar trebui să treacă prin degradanta experienţă a discriminării. Mă îndoiesc că ar înţelege ceva; goana după profit le-a împietrit inima şi i-a dezumanizat complet.


G.

6 comentarii:

Anonim spunea...
Atreides, esti un imbecil.
Geo Atreides spunea...
Mai bine imbecil decat un rasist plin de ura ca Tudorel Glaman (par example).
G.
Anonim spunea...
Ramai un imbecil.
Geo Atreides spunea...
Lasa, Tudorele, e ok maica, intelegem ca trebuie sa mananci si tu o paine.
Pacat ca trebuie s-o castigi asa de josnic, servind cu pana o fituzica ca Gandul.
G.
Anonim spunea...
Pot fi Tudorel sau un altul, nu conteaza. Nivelul tau de lectura e 0. Bafta, fa bloguri in continuare. Formele fara fond sunt la mare cautare. Nu te deosebesti cu nimic de acele blonde care vorbesc la celularele alea ale lor mici in timp ce conduc jeepuri si fumeaza.
Geo Atreides spunea...
As vrea eu sa nu ma deosebesc cu nimic de susnumitele blonde: frumoasa si cu bani, iti inchipui?
As vinde jeepu', totusi, mi-as lua motocicleta cu atas si cu restul baniilor as gasi eu ceva util de facut.
Nivelul meu de lectura (whatever that means) nu e zero.
O sa "fac" bloguri in continuare.
Intr-adevar, formele fara fond sunt la mare cautare.
G.