vineri, 14 septembrie 2007

Iarăşi

Mai ţineţi minte acea fată din Harghita care s-a sinucis fiindcă părinţii romi nu o lăsau să meargă la şcoală?

Istoria se repetă.

Şi se repetă şi se repetă şi se repetă şi tot mereu aceiaşi suferinţă şi aceiaşi prostie până când ajungi să te rogi pentru o apocalipsă.

Gabriela Elena Popa din Săcele, Constanţa, a murit joi 13 septembrie, după ce luni a luat o supradoză de medicamente.

Avea tuberculoză.

Avea meningită.

S-a sinucis fiindcă părinţii prea săraci refuzau s-o înscrie în clasa a X-a de liceu.

Avea zece pe linie.


Trei luni după moartea Szomnei Grancsa, istoria se repetă.

Chiar nu citeşte nimeni ziarele la Guvern? Ăia de populează zilnic Ministerul Educaţiei nu se gândesc că poate asemenea tragedii ar putea fi evitate destul de uşor? Poate încă n-au murit destui adolscenţi ce vroiau să înveţe, poate mai e nevoie de alte şi alte sinucideri până cineva se gândeşte să facă ceva. Chiar la nivelul înalt de incompetenţă atins de guvernaţi e de mirare cum n-a văzut nimeni o soluţie foarte, foarte simplă: o circulară trimisă fiecărui director de şcoală şi liceu din teritoriu, prin care li se atrage atenţia că răspund cu capul pentru fiecare caz social care se sinucide. Pe lângă asta mai pui la dispoziţia şcolilor şi comisari sociali care să facă anchete sociale, şi gata, câţiva copii nu se mai mor iar mulţi alţii beneficiază de condiţii îmbunătăţite de studiu (în ipoteza că un caz social nu e lăsat să rămână un caz social).

Dar tot acestea nu sunt decât un simptom al descompunerii României. Medicii pleacă, educaţia se năruie, poluarea distruge "râul, ramul", iar prostia, indiferenţa şi capitalismul sălbatic ne consumă sufletele.

And I'm praying for tidal waves...


G.

0 comentarii: