sâmbătă, 27 octombrie 2007

Gena orientării sexuale

viermi nematoziCercetării conduşi de Erik Jorgensen (Utah University), au reuşit să schimbe orientarea sexuală la viermii nematozi, activând o singură genă, "fem-3". Astfel, exemplarele având această genă sunt atrase de viermii de acelaşi sex.

O explicaţie în engleza comună o puteţi găsi pe msnbc, studiul original aici, comunicatul de presă oficial aici, iar în Nature un articol ce arată că nu e vorba despre "viermi homsexuali (lesbieni)", cum a apărut ştirea în presă, nici despre gena orientării sexuale, cum am publicat-o eu.

E greu să aplici această descoperire la om: nu suntem nici hermafrodiţi (fir-ar!), nici sexualitatea noastră nu e bazată (în mare parte) pe feromoni. Dar, pe de altă parte, este încă un argument pentru cei care susţin că homosexualitatea nu e o alegere, ci e predeterminată genetic.

Personal, cred că factorii care determină înclinaţia sexuală sunt într-o proporţie covârşitoare biologici. Însă nu cred că discuţia ar trebui purtată în aceşti termeni; chiar dacă ar fi strict o alegere personală, homosexualitatea n-ar trebui tratată diferit de heteresexualitate: e vorba de doi adulţi care se iubesc, şi în faţa statului sau a societăţii, faptul că se iubesc primează, nu sexul lor.


G.

0 comentarii: