duminică, 28 octombrie 2007

Manele, ţigări şi TV

Ah, logica! Groaznic lucru. Când crezi că ai dreptate, jap! una peste ochi, să te trezeşti la realitate.

De exemplu, Dan.

El încearcă să tragă o paralelă între o aşa-zisă "discriminare" a sa ca fumător şi discriminarea rromilor. Zice el că societatea opresivă îl opreşte să otrăvească plămânii celor ce nu ţin neapărat să aibă plămânii otrăviţi, şi, pe aceeaşi idee, ar trebui să-i oprească pe cei ce ascultă manele în locuri publice să asculte manele în locuri publice.

Ce nu ştie Dan, şi sunt bucuros că am ocazia să-i explic, e că fumatul e dovedit cancerigen, că interzicerea fumatului în locurile publice a dus la scăderea atacurilor de cord cu 27%[1], că fumatul pasiv e aproape la fel de rău ca cel activ[2].

Pe de altă parte, simpla audiţie a manelelor nu prezintă nici un risc de sănătate. Poţi să asculţi manele 24 din 24, şi nu o să faci cancer nicăieri, nici astm şi nici vreun avort spontan. Atâta vreme cât nu le asculţi la mii de decibeli, totul ar trebui să fie ok.

Concluzia sa, că sănătatea e mai importantă decât discriminarea, zboară în vânt. Dar, zice el, "de ce ar trebui sa fie cultura mai putin importanta decat discriminarea?"

O să-l las pe John Stuart Mill să răspundă aici:

That the only purpose for which power can be rightfully exercised over any member of a civilized community, against his will, is to prevent harm to others. His own good, either physical or moral, is not sufficient warrant. He cannot rightfully be compelled to do or forbear because it will be better for him to do so, because it will make him happier, because, in the opinion of others, to do so would be wise, or even right... (On liberty)

Mai pe scurt: nu interzici ceva decât dacă acel ceva face rău altcuiva. Nu poţi să interzici manele fiindcă tu crezi că e mai bine, mai wise, să nu asculţi manele. Cultura nu provoacă harm to others, discriminarea da.

Se plânge Dan în continuarea postului că postul public de televiziune, la care plăteşte abonament, se gândeşte să dea manele pe post... în cadrul emisiunilor dedicate minorităţii rromilor. Şi nu e drept! El plăteşte abonament! De ce să asculte manele? Exact! Are dreptate! Să interzicem tot folclorul minorităţilor conlocuitoare! Tătari, turci, maghiari, rromi! Auslander raus! "Tiganii sunt discriminati in tara mea si ar trebui sa-mi pese de ei mai mult decat de mine? Nu cred." [end direct quote]

Discutabil în ce măsură manelele sunt folclor rrom, dar asta nu schimbă deloc argumentaţia despre emisiunile dedicate minorităţii rrome. Şi ei sunt cetăţeni români, şi ei au dreptul la timpi de emisie. Valoarea culturală a manelelor e complet în afară acestei discuţii.

G.

14 comentarii:

Dan spunea...
ipoteza omului de paie in ce zici tu, acelasi lucru l-am facut si eu asa ca-i suparare :))
Geo Atreides spunea...
Unde-i omul de paie, pupa-l-ar focul sa-l pupe?
Paragraful cu auslander, singurul care poate fi cu pricina, e satira mai mult, comic relief, nu e neaparat serios.
Varianta serioasa a argumentului e exact sub el.
G.
aprozarnet spunea...
cuvantul "cultura" nu are acelasi inteles in orice situatie si in toate cazurile; asadeci cuv "Cultura" nu are acelasi sens si inteles cu cel de "Cultura Pop" de ex, sau "Cultura manelistica/manelelor".

Deci nu "Cultura" poate fi daunatoare pt altii ci "cultura" pusa alaturi de termeni care-i schimba intelesu si sensul; aceea POATE fi daunatoare.

Insa.. chiar dc e asa, asta nu inseamna ca e dreptul meu sau al altcuiva sa interzica pe vreuna; Dar e dreptul meu si al altora sa ceara nepromovarea ei pe postul public de televiziune.
Nu e deloc discutabil "în ce măsură manelele sunt folclor rrom"; trebuie numai sa facem un simplu efort de gandire ca sa ne dam seama ca "manelele" in forma actuala si de care vorbim noi acum, nu sunt nici de 10 ani existente in cunostinta(mi s-a parut ridicol sa folosesc "constiinta" in cazu asta) oamenilor; pe cand cultura tiganilor(rromilor) se intinde pe sute de ani, daca nu mii ;

Nu stiu cum de nu pare pt toata lumea evidenta treaba asta, cand iti sare si in ochi.

Ma rog.. normal ca si ei "au dreptul la timpi de emisie", si normal ca "valoarea culturală a manelelor e complet în afară acestei discuţii", la fel cum de altfel ar trebui sa fie manelele(repet, in forma actuala si de care vorbim noi acum) cu totul.
Nemaiaducand in discutie de fapt cel mai evident fapt: PREJUDICIUL imens adus tiganilor prin gandirea in stereotipuri si subminarea traditiei si culturii lor.

.. si asta la nivel oficial
Bogdan spunea...
Macar de s-ar da muzica care sa reprezinte cultura rroma. Manelele nu reprezinta cultura lor, ci e doar un curent muzical de care rromii au profitat cel mai bine pentru a castiga bani. Mercantilism si atat.

Daca am avea in vedere strict aspectul cultural al unei etnii, atunci manelele nu au ce cauta ca aspect cultural. In urma cu 50 de ani rromii nici nu stiau ce-s alea manele pentru ca nu reprezinta cultura lor.

Reprezinta? Atunci cultura rromilor inseamna ca incepe in urma cu 10 ani cand s-au nascut manelele. Si ca inainte de asta n-au avut nimic.
Ela spunea...
M-a amuzat titlul.. Un fel de inceput al unui Tomanap, categorii facute cu un zambet in coltul gurii in pauza dintre ore.
aprozarnet spunea...
Sa nu confudam cantaretii de manele cu ascultatorii de manele.
Daca numai rromii ar fi ascultat manele nu ar fi ajuns la nivel de popularitate national(n-avea cum, dpdv numeric). Manelele devenisera un produs al maselor, in care cei mai multi ascultatori erau romani, din simplul motiv ca erau mult mai multi.

Si sa nu uitam nici ca "membru fondator" si promotor al curentului si cultului manelelor a fost Costi Ionita, care nu stiu cat de tigan e.

Deci daca e sa ne gandim putin obiectiv, daca am spune ca manelele sunt cultura si folclorul rromilor atunci ar trebui sa spunem acelasi lucru si despre romani, ca sunt si folclorul nostru.
Geo Atreides spunea...
@aprozarnet: 1. Nu, oricum ar fi. Mill intelegea harm/daunator ca physical harm. O cultura ipotetica care tampeste sau ii face pe oameni sa se comporte ca prosti nu e daunatoare in sensul in care sa o interzici. Si in general, nu interzici cuvintele, ci manifestarile lor. Astfel, poti sa fii nazist si sa scrii despre exterminare si sa negi holocaustul, atata vreme cat stai in banca ta.
Oricum, in cazul de fata, ar fi putin caraghios sa ceri sa nu dea manele in emisiunea dedicata etniei rromilor. Acolo e spatiul lor si pot sa puna ce vor ei.
@bogdan: discutia nu era daca manelele reprezinta sau nu cultura rroma, ci daca se pot sau nu da la televizor manele.
Parerea mea e ca o noua cultura rroma se naste, ce cuprinde si manelele.
@ela: You're cute. Deci da.
@aprozarnet: Da, ai dreptate. Cred ca putem spune ca manelele devin si folclor romanesc; oricum, in ziua de azi poate nu e potrivit sa folosim termenul de folclor, ci "muzica populara".
G.

G.
aprozarnet spunea...
@geo- chiar spuneam ca nu cred in interzicere ci in dreptul la nepromovarea lor(manelelor) pe un postul public(care nu e privat deci).

in al doilea rand, vad ca ai ales sa ignori toate argumentele aduse de mine, si in loc de contra argumente sa afirmi ca ti se pare "caraghios sa ceri sa nu dea manele in emisiunea dedicata etniei rromilor."

io nu mai repet inca o data argumentele(obiective dupa mine).. tocmai ca sa nu fiu "caraghios";
insa observ la tine tocmai gandirea de care vorbeam, in stereotipuri si cu prejudecati la adresa tiganilor.
asa incat imi permit si io acelasi lux(la fel ca tine, pur si simplu si ignorand toate cele) si sa spun, ca homosexualii se ard si cu cainii, cand sunt excitati si e prea frig sa mearga in Operei, pana la urma fiind tot aia .. asta e natura lor; pe langa banalele orgii, la care vin cate doi de mana, se ard cu toata lumea si dupa aia pleaca iar de mana.. pt ca n-au niciun principiu si sunt mai parsivi ca femeile; care sunt clar toate niste tarfe.. e de la sine inteles si stiut
Anonim spunea...
Totul pana la manele! astea chiar sunt o ofensa publica si ar trebui interzise cu desavarsire! La fel si hip-hopul gen mafia, parazitii etc.
Adica, daca vezi drag-doamne, unii se ofenseaza daca vad pe strada doi barbati sarutandu-se/tinandu-se de mana etc., si eu sunt al dracului de ofensat cand se urca tiganii in autobuz cu manele in difuzoare, sau cand mai e cate un imbecil la semafor cu mafia la maxim in difuzoare.
Romanii sunt in general destul de idioti incat sa nu inteleaga conceptul de convietuire civilizata, iar tiganii sunt si mai rau. Nu e nici o discriminare, sau stereotip. Asa este! Ce face tiganca daca o enervezi? Iti arata shomoiocu' dintre picioare! Si ca sa ne intelegem - in psihologie comportamentul asta cu expunerea genitalelor este o forma mascata de agresivitate. Am impresia ca sunt si unele animale care fac asta.
aprozarnet spunea...
@eternal wanderer, da-mi voie sa-ti spun ca esti un homosexual frustat si egoist.. la fel ca toti de altfel. Nu e stereotip, asa este.(dupa cum ai folosit chiar tu in comentariul tau:) .. sa te parafrezez adica)
Bogdan spunea...
@geo atreides: ba exact asta e discutia: daca manelele reprezinta sau nu cultura rroma. Pentru ca in functie de asta au ce cauta sau nu la televiziunea publica intr-o emisiune despre etnia rroma. Valoarea culturală a manelelor e complet în afară acestei discuţii spui tu. Ba nu e deloc atata vreme cat sunt considerate ceva reprezentativ pentru etnie.

Deci imi dai dreptate. Noua cultura rroma se naste cu manele. Pana acum n-a existat nimic. Mirific inceput!
Geo Atreides spunea...
Ce incercam sa zic e ca in spatiul destinat lor, rromii pot sa puna ce vor ei si nu ce vor romanii.
Nu conteaza daca manele sunt val. culturale, sau chiar daca sunt reprezentative pentru etnie. Emisiunea trebuie facuta de redactori romi care sa le dea romilor ce vor.
G.
Anonim spunea...
Nu incurajez discriminarea DAR.

Orice serviciu pe planeta asta se plateste; pentru ca se plateste efortul unui sau mai multor oameni, de care beneficiaza ceilalti. Voluntariatul e singura forma de efort depus ce nu e recompensat prin beneficii materiale sau bani.
Televiziunea Publica nu e pe baza de voluntariat. Eu ca si cetatean platitor de taxe si impozite cotizez. In conditiile in care peste 60%-70% din comunitatea rromilor insista sa evite indatoririle "cetatenesti" dar mereu invoca drepturile lor de "cetateni" (nu drepturile omului ci drepturile unui cetatean ce apartine de o tara si se supune legilor respective), nu vad de ce as accepta manele pe TVR. Atata timp cat e o emisiune culturala sau pe probleme sociale legate de etnia rromilor, nici o problema, dar nu e MTV-ul unei astfel de comunitati, cu atat mai putin prin prisma capitalismului.
Si doi cu care inchei: e bine cunoscut faptul ca alte artistii de canta muzica asta si pe alocuri se mai autointituleaza si lautari, nu platesc nici un impozit pe profit, asa cum eu dupa ce-mi rup oasele 8 ore pe zi trebuie sa fac. Ei bine, cand "pesele" lor vor fi trecut de acelasi filtru prin care munca mea si a altora trebuie sa treaca, mai ridicam problema aparitiei lor la televiziunea publica. pana atunci mucles, ca vad ca mie nu-mi plange nimeni de mila iar daca nu te dai peste cap sa saruti gentil niste funduri de rromi, te acuza lumea de discriminare.
Anonim spunea...
integrarea sociala a tiganilor? ca sa ce? sa se apuce sa violeze si p-aici si sa omoare lumea ca se le fure geanta cu 13 euro???? sau poate se nimereste vreunul care chiar nu umbla cu bani la el, mai stii??