vineri, 28 decembrie 2007

Să renunţăm la Insula Şerpilor

Românii au un fetiş: le place să se împuşte singuri în picior, lucru pe care cred că l-am mai menţionat.

De data asta, insistă să-i supere pe ucranieni. Ei vor Insula Şerpilor să fie declarată... ei bine, insulă, spre deosebire de Romania, care susţine că e doar o stâncă mare.

Dacă e insulă, atunci Ucraina are drept exclusiv de exploatoare a platformei continentale, pe o rază de 370 de km (12,800 km2)[1]. Dacă e stâncă, atunci şi România are o parte din ce-i sub platformă.

Din păcate, nu-s prea multe sub platforma continentală: doar 10 000 000 de tone de petrol[2] şi un miliard de tone de gaz. Adică 1 360 000 de barili de petrol[2.5].

România produce 119 000 barili/zi petrol[3] şi 11,22 miliarde m3/an gaz natural[4].

Deci România se judecă cu Ucraina la Haga pentru 10 zile de petrol şi o lună de gaz. Şi nici măcar nu sunt rezerve sigure[5]! Ca să nu vorbim de faptul că oricum în cazul de faţă vom împărţi petrolul cu Ucraina, şi probabil nu 50-50.

Ce-i drept, exprimaţi în dolari, barilii de petrol şi metrii cubi de gaz sună impresionat: 4 miliarde de dolari. Să nu uităm însă că am avem alocaţi de la UE în jur de 20 miliarde de euro pentru următorii 5 ani (contribuţia noastră fiind de aprox. 1 miliard/an)[6], plus 2 miliarde încă necheltuite de la vânzarea BCR.


N-ar fi mai bine pentru România să renunţe la orice pretenţie legată de Insula Şerpilor, în schimbul unor relaţii cordiale cu Ucraina? Avem alte probleme cu ei, poate mai importante: Delta Dunării şi canalul Bîstroe, situaţia minorităţii române din Ucraina, o frontieră mare de securizat. Mai mult decât atât, ucrainienii ne sunt şi ne vor fi vecini mult timp de acum înainte, şi e bine să ai o relaţie de prietenie cu vecinii, mai împrumuţi un ou, nişte zahăr.

În final, trebuie să ne întrebăm: Ce valorează mai mult: sub 2 miliarde de dolari sau o relaţie armonioasă cu un vecin? Banii vin uşor, dar prietenii se câştigă greu...


G.

4 comentarii:

Ruminky fascisti spunea...
Ai dreptate. Conteaza mai mult relatia buna cu un vecin. De aceia, acestui stat mutant denumit Ukraina, i-ar fi mai bine sa inceteze cu magariile, si sa ne imbune, pentru ca o meritam.

Ahh, era sa uit, esti un naiv. Nu meriti calculatorul de la care stai sa scrii, nu meriti curentul electric pe care-l consumi etc. Tu nu esti nici macar un d`ala care-o tine cu "intoarce si celalalt obraz". Esti d`ala cu "Ai luat o palma? Atunci intoarce-te sa te fut si-n cur".

Cheers!
Anonim spunea...
Chiar nu ti-e jena de tampeniile care le scrii?!
Esti JALNIC.
Maria Tania spunea...
Duuude,
crede-ma cand iti spun ca ar trebui sa te informezi inainte sa scrii.
1) a fost a noastra "stanca" sute de ani (consuta magazin istoric pt referinte) si data de boul de Constantinescu pt ceea ce banuiesc a fi un cec consistent.
2) In drept international o stanca nu poate avea drept de exploatare asupra zonelor de apa aferente in jur pe raza de x km, ci doar o insula(tot in dreptul internatiomal se spune a trebuie sa fie locuita si locuibila pt a fi insula), motiv pt care pe un petecel de stanca statul ucrainean plateste 40 de nefericiti sa traiasca acolo care insa de fapt nu isi desfasoara activitati de subzistenta macar acolo pt ca nu ai unde sa cultivi nimic acolo si le trimite saptamanal guvernul provizii cu elicopterul.
O sa intrebi de ce fac asta. Pt ca daca obtin declararea "stancii" ca insula mushca din teritoriul maritim al Romaniei obtinut prin drepturile de mal ale acesteia (nu in legatura cu "stanca" niste zeci bune de km (vorbim de niste cantitati de ti se cutremura scaunul in resurse).
4) De ce fac asta? Pt ca acest litigiu Romania-Ucraina e pe rol la CIJ(curtea internationala de justitie) si se asteapta verdictul iar i incearca sa demonstreze minciuna secolului si anume: ca nu au doar insula serpilor ci si zeci - sute de km in jurul ei.
Documenteaza-te din considerente deontologice in primul rand, ca tot faceai caz de deontologie mai devreme.
Nu mai spun ca Insula serpilor e pt. Romania expresia vie a vorbei "ne vinedm tzara"... sau era cu nu ne vindem? Poate a inteles Vorba gresit Constantinescu si de-aia


Nu apreciez commenturile facute si nu merita sa ramana aici. Sunt jigniri gratuite pe criteriul "hai sa arunc si eu cu un rahat ca ot n-am injurat pe nimeni azi". Oameni buni cand o sa invatati: daca avti argumente spuneti, daca nu: Fara insulte gratuite. Rusine voua
Geo Atreides spunea...
hey dudette!
Din cate am inteles eu, daca-i stanca impartim cu Ucraina, daca-i insula, Ucraina ia mai tot.
Am scris in post de cate resurse sunt [of, am dat un link aiurea, fixing it now...]; am inteles ca nu sunt confirmate. Daca cumva stii si alte referinte despre resursele din platforma continentala a marii negre, please share.

Ideea mea era ca resursele nefiind atat de importante (see link 2), poate ar fi mai bine daca am renunta la ele in schimbul prieteniei ucraienilor. Nu ca ar deveni ei brusc prietenii nostri, dar ar fi un pas inainte. Gandeste-te ca suntem certati cu mai toti vecinii nostri.
Intrebarea este: la ce resurse am avea access daca am castiga? Pe termen lung, prietenia Ucrainei valoreaza mai mult sau mai putin decat acele resurse?

Lasa-i sa injure, ca nu injuraturile ma insulta pe mine. In plus, nu ma cert cu ANON, ca nu o sa castig niciodata. Ii cenzurez doar daca injura alti comentatori sau spameaza sau pasteaza capitole din carti (seen it once).

G.