vineri, 25 aprilie 2008

Horoscopul zilnic

...este, destul de nesurpinzător, zic eu, o mare şi completă prostie.

Dar asta nu o zic numai eu, ci şi un studiu amintit de curând într-un articol în The Telegraph.

Spune acolo că studiul, început în 1958 în Londra, a urmărit mai mult de 2000 de copii născuţi în martie în acel an. Au fost înregistrate mai mult de 100 de caracteristici diferite: ocupaţia, sociabilitatea, nivelul IQ-ului, talentele în sport, artă, matematică etc etc.

Bineînţeles, nu au găsit nici o corelaţie între timpul naşterii (martie, în cazul acesta) şi toate acele caracteristicii.

Studiul a fost publicat în The Journal of Consciousness Studies, a peer-reviewed journal.


Ah, dacă şi alte superstiţii ar putea fi la fel de uşor invalidate!

Nu, nici măcar n-am să menţionez credinţa în doamne-doamne (sau în zombie jesus). Sunt destule cu mult mai copilăroase: credinţa în conspiraţii masonice sau zioniste, credinţa că americanii n-au aterizat pe lună (!), paranoia perpetuă a românilor că toţi arbitrii, şi, în general, toţi străinii, uneltesc împotriva lor, credinţa într-o rezolvare miraculoasă a oricăror crize ("se sfârşeşte petrolul? sigur au ei ceva inventat, dar nu vor să-i dea drumul pe piaţă"), credinţa că virusul HIV a fost produs de oameni, etc etc.

Ştiu, există o explicaţie simplă pentru această listă:
...dar nu e o explicaţie suficientă. Chiar dacă 1 din 3 oameni e prost, o educaţie riguros ştiinţifică în şcoli, care ar pune accent pe dezvoltarea gândirii critice, ar contribui aproape decisiv la eliminarea multor fantasme din subconştientul colectiv.

Însă cum ar putea să fie adoptate asemenea politici luminate, când oamenii deştepţi sunt atât de puţini (14%+2+0.1%)? Şi cum ar putea să ajungă aceşti oameni deştepţi în poziţii de conducere, când sistemul e conceput să selecteze indivizii populari, nu cei capabili?

Dar poate am căzut şi eu pradă aceleiaşi atitudini plebiene ce aşteaptă un deus ex machina să-i rezolve problemele. Nu dintr-o dată va veni schimbarea, nu, ci prin acumularea de mici victorii (ca studiul menţionat mai sus), prin lupta neîncetată împotriva ignoranţei şi a inculturii.

Acum 300 de ani omenirea intra în magnificul Secol al Luminilor. Ce ruşine că astăzi, în 2008, când am aprins un soare pe pământ, încă n-am risipit smogul sufocant al superstiţiei...


G.

5 comentarii:

1307 spunea...
viata pare mai usoara cand ai superstitii. ai pe ce sa dai vina pt prostia din capul tau.

eu as da vina pe femei pt popularizarea horoscopului. cica "nu ma intalnesc cu tine ca tu esti nu stiu ce zodie si nu suntem compatibili" :))
ucshiva spunea...
Horoscop ? OMG ! :))
hedonist_angst spunea...
Numai tu puteai sa treci de la un subiect de libertatea precum horoscopul la paralele cu subiecte pe care nu le intelegi si pentru care nu te-ai documentat: "Sunt destule cu mult mai copilăroase: credinţa în conspiraţii masonice sau zioniste, credinţa că americanii n-au aterizat pe lună ... etc etc.".
Fa-te mare, documenteaza-te si apoi sa discuti. Ca sa iti dau numai un exemplu simplu de verificat de oricine: BMW foloseste combustibili alternativi de ceva ani deja, au existat emisiuni (precum Top Gear) in care au aratat ca o masina poate sa foloseasca uleiul alimentar ars pe post de combustibil etc etc etc.
Nu mai fa paralele de-astea penibile pentru ca o sa iti pierzi orice urma de credibilitate.. sau de imagine de om inteligent.
Maine poimaine o sa spui ca in meciul kasparov-deep blue nu a existat o interventie umana in al doilea meci. Dau exemplul asta pentru ca asemeni aterizari americanilor pe luna dupa acea partida tot proiectul a fost ingropat si kasparov nu a mai fost lasat sa joace cu el. Iti suna cunoscut? Deci ajungi pe luna o data si apoi nimic...
Nici macar nu o sa ma mai obosesc sa iti infirm tot ce aui spus despre HIV si altele... e jenant.
Anonim spunea...
Esti un copil ... si se vede. Inteligent, dar copil!
Ancuta spunea...
Buna,

Cred ca in primul rand ar trebui sa definesti prostia, fie si in numere, asa cum vrei tu sa sugerezi utilizand graficul acesta.

In al doilea rand acest grafic NU SPUNE ca 1 din 3 oameni este prost asa cum afirmi tu fara fundament.

In al treilea rand ai bagat in aceeasi categorie toata felurile de superstitii si credinte. Fa si tu o clasificare a lor pentru a putea sa le prezinti contraargumente solide. In multe cazuri exista dar nu in toate cazurile mentionate de tine.

Sunt totusi de acord cu tine intr-o singura privinta, si anume: ca micile victorii pot sa ajute la schimbarea in bine... totusi, doar daca fac parte dintr-un plan mai mare.