luni, 26 mai 2008

The Phoenix has landed!

I'm speechless.

Astăzi, la 02:53:44 (ora Bucureştiului), landerul Phoenix a aterizat aproape de polul nord al planetei Marte (mai precis într-o regiune numită Vastitas Borealis, 68 grade nor, 234 grade est), şi primele imagini deja au sosit:


Click for bigger pictures.

Da, aceea e planeta roşie! Momentan în gri, dar sunt şi poze în culori (şi aici), din alte misiuni (prima e Viking, a doua Spirit Rover; o hartă cu celalte misiuni aici).

Later edit: Au apărut şi primele imagini color*:



Click for bigger pictures.
*Imaginile nu sunt true-color, ci au fost obţinute prin combinarea a două filtre, unul de 450 nm (violet) şi altul de 750 nm (infraroşu).

Nu e fantastic? Am reuşit, din nou, să trimitem o sondă pe o altă planetă (la 15 minute-lumină distanţă de Pământ), în timp ce alte două sonde părăsesc în acest moment sistemul solar...

În asemenea clipe de triumf, putem să uităm, pentru un moment sau două, de doom and gloom-ul care ne înconjoară, şi să ne aducem aminte de celalaltă faţă a omenirii: mai luminoasă ca o mie de sori şi mai puternică decât toţi zeii.


Să sperăm că şi restul misiunii se va desfăşura fără nici o problemă ca şi până acum. Landerul twittereşte aici, pentru cine e interesat.


G.

4 comentarii:

krossfire spunea...
2012 : Era atat de frumos, noi imagini, noi pasi spre explorare..pana cand ''EI'' ne-au atacat...dum dum dum.

Nu ar fi totusi fun sa mai adaugam putina diversitate la atat de improbabila teorie a existentei vietii in sistemul solar ? Come on , aliens, humans wanna have fun...
ktx spunea...
aliens are so shy :D
Programare Sociala spunea...
http://www.flickr.com/photos/8434321@N02/2595176612/
Programare Sociala spunea...
Oh, ai scris aterizarea pe Marte. :)

Ori o pui între ghilimele, ori corectezi și scrii martirizarea. :)

P.S. Știu, typo-ul e intenționat. :)