vineri, 6 iunie 2008

Elevii români sunt proşti

Iată răspunsul la ghicitoarea mea:Graficul* reprezintă diferenţa dintre punctajul obţinut de România în testele PISA 2006 şi punctajul mediu. Astfel, România se situează cu apoape 100 de puncte sub medie...

OECD are un program, PISA (Programme for International Student Assessment), ce testează studenţi din diferite ţări. În 2006 a participat şi România la această testare.

Rezultatele au fost dezastruoase: ne-am plasat, în mod repetat, la sfârşitul clasamentului (în jur de 44 din 57), depăşită de ţări ca Turcia, Iordan, Bulgaria sau Urugay. Amuzant e că elevii români au considerat testul foarte simplu (cfm. Gândul).

PISA 2006[1] a testat science proficiency, fiecare elev fiind încadrat, pe baza punctelor obţinute, într-unul din şase nivele[2], cel mai mare fiind nivelul şase (peste 707 puncte).

Iată clasamentul final[3]:pisa 2006 science proficiency levelsClick pentru versiunea mare.

Şi nu numai că elevii români sunt proşti (şi fuduli), se prostesc pe zi ce trece, între PISA 2000 şi PISA 2006 scorul la reading scăzând dramatic[4]:


pisa 2006 reading differencesClick pentru versiunea mare.


Surse:

*Apărut într-un articol din The Economist

[1] Pisa 2006 -- homepage şi volumul 1 (pdf)

[2] pagina 45 din vol. 1 pentru explicaţia nivelelor.

[3] pagina 51 din vol. 1 şi tabelul 2.11a de aici, pentru nivelele de science proeficieny.

[4] tabelul 6.9 de aici pentru diferenţele de reading level dintre 2000 şi 2006.

Alte informaţii despre PISA 2006:

* massmedia: Gândul, şi iarăşi Gândul aici, Revista 22, Hotnews, realitatea, Adevărul, Dilema veche, Gardianul.


Prima dată când am văzut graficele de mai sus am rămas cu gura căscată. Pur şi simplu nu-mi venea să trec. Nu este o întorsătură de condei: chiar m-am blocat pentru câteva momente.

Concluzia e clară pentru oricine (oricine ce nu a fost educat în sistemul românesc, bineînţeles): România şi-a pierdut viitorul. Nu vom da Europei (şi lumii) oameni de ştiinţă, nu vom avea mari realizări şi descoperiri ştiinţifice, ci doar mână de lucru ieftină pentru uzinele Renault, General Motors şi altele care o să-şi facă bogdaproste şi o să investească aici. Probabil o să-şi aducă inginerii din afară...

Pentru România e şah-mat (end game). Educaţia s-a prăbuşit, şi nimeni nu o mai poate revigora. Mulţumită globalizării, toţi românii deştepţi au emigrat, iar în ţară au rămas cozile de topor, hoţii, idealiştii/visătorii, leneşii şi cei ce n-au plecat încă. Şi chiar dacă s-ar găsi un cineva care să se înhame la curăţatul liceelor lui Augeas (visul mesianic clasic), inerţia sistemului şi a oamenilor din ei l-ar înfrânge până la urmă.

Totuşi, România mărşăluieşte înainte, cu un aer ţanţoş şi patriotard, încă sub efectul opiaceelor propagandei comuniste, mereu înainte, spre groapa de gunoi a istoriei...


G.

21 comentarii:

ipo spunea...
S-ar putea sa exagerezi un pic. Poate ca e vorba de diferentele intre diversele sisteme de invatamant, programa, materii abordate, etc. Pe de alta parte este evident ca invatamantul romanesc este mai jos decat era acum 12 ani cand eram eu la liceu si ca "reformele" merg mai degraba spre jos.
femeia simpla spunea...
eu nu as zice ca elevii sunt prosti; m-am uitat pe informatiile ce le-ai pus la dispozitie (merci) si mi se pare evident faptul ca sistemul trebuie invinuit direct pentru aceasta situatie.

PISA masoara nivelul la care elevii sunt capabili sa foloseasca in viata de zi cu zi cunostinte generale/din diverse discipline. Ori scoala romaneasca n-a fost NICIODATA:) preocupata de cum pui in practica ceea ce inveti. si ca acum 50 de ani accentul era pus pe memorare e de inteles; dar ca astazi dascalii (sub mindra cirmuire a onoratului minister de resort) merg in aceeasi directie (memorare) e jalnic.pina la urma elevul traieste in sistemul romanesc si supravietuieste/promoveaza doar daca respecta cerintele acestui sistem. care cerinte nu au nici o treaba cu utilitatea practica ci, dimpotriva, chiar inhiba gindirea critica.
deci- multumesc pentru analiza. aveam, ca toata lumea, senzatia ca educatia in ro e jalnica; acum am si argumente pentru a-mi sustine ... ´senzatia´.
Tiberiu Florea spunea...
Incredibil! Tocmai tu, care militezi pentru toleranţă, tragi asemenea concluzii? Elevii români sunt proşti? Păi dacă ţi-aş spune eu că "ţiganii sunt proşti" ai sări de 10 metri în sus.

Când iei note proaste la un test asta înseamnă că te-ai comportat prost la acel test şi nimic mai mult. Ştiu o groază de oameni inteligenţi care au avut note mici la şcoală. Un om normal poate părea normal în urma scorurilor sale pentru că a trebuit să muncească, pentru că n-a avut acces la un sistem educaţional bun sau pentru că societatea l-a încurajat să aibă alte preocupări decât cartea. Şi da, asta poate arăta şi că e prost, dar implicaţia nu e nici pe departe atât de clară pe cât laşi să se înţeleagă. Concluzia ta cu aer de generalizare mă întristează... halal nediscriminare şi toleranţă.

"România şi-a pierdut viitorul. Nu vom da Europei (şi lumii) oameni de ştiinţă, nu vom avea mari realizări şi descoperiri ştiinţifice"

Nu văd de ce i-ar păsa cuiva care se declară împotriva ţărilor. Sau e şi-n tine vreo urmă de patriotism? De ce contează dacă un câştigător de Nobel e român sau are altă naţionalitate? Pentru mine, recunosc, contează.

"Mulţumită globalizării, toţi românii deştepţi au emigrat"

:-) Eu zic să se facă lobby pentru o lege care să-i împiedice pe oameni să-şi urmeze idealurile şi interesele învăţând şi muncind în alte ţări. Aşa ar fi cel mai corect!

"Totuşi, România mărşăluieşte înainte, cu un aer ţanţoş şi patriotard, încă sub efectul opiaceelor propagandei comuniste, mereu înainte, spre groapa de gunoi a istoriei..."

Poate că ai dreptate... gândirea omului de rând are accente "patriotarde" cum le zici tu, deşi în niciun caz nu e asta una din problemele importante cu care ne confruntăm. Dar ce-o să înţelegi după ce o să priveşti mai bine în jurul tău e că majoritatea covârşitoare a românilor de valoare chiar sunt caracterizaţi de un patriotism sincer şi fundamentat. E un stadiu în care ajungi după ce treci prin viaţă, după ce realizezi ceva şi când îţi dai seama că există lucruri mai serioase decât nevoia tâmpă de conformism pe care o avem la vârsta noastră chiar şi atunci când încercăm să fim nonconformişti.

Puţini mari români nu au fost mari patrioţi. Interesează-te şi te vei convinge că am dreptate.
Tiberiu Florea spunea...
"Un om normal poate părea normal" -> Un om normal poate părea PROST
puppy_lover1312 spunea...
OMG Mr. G!!!
mihai turcu spunea...
Tare pentru nu anti-capitalist sa citeasca The Economist :D Probabil ca aici se aplica zisa cu "keep your friends close and your enemies closer".
Trecand on-topic, si eu am ramas un pic masca cand am vazut pentru prima oara graficul asta. Dar mi se pare ca tot prin grupul ala de articole e o cucoana (bulgaroaica, parca) care spune ca diferenta dintre ei si noi este ca ei s-au lenevit pe cand pe noi (est-europenii) inca ne mai trage atza la munca. Si sincer, prefer o munca onesta si sanatoasa unei lenevii studioase, cum se intampla pe la ei.
puppy_lover1312 spunea...
mr G..a nu se intelege ca sunt o creatura monosilabica de felul meu, dar astfel de grafico-statistici ma dau gata.
Geo Atreides spunea...
@anna: sa te uiti in arhiva, la "eco-ipocrizii", sa vezi acolo grafico-statistici. Si mai sunt si alte posturi in pregatire.
off-topic: i like your blog, but do choose a nicer theme. eventual poate si mai putine semne de exclamare, poate si un pic de formatare :P Nu de alta, dar zici lucruri foarte interesante.

@ipo, femeiasimpla: Nu cred ca "sistemul e diferit" e o scuza. Si leacurile cu lipitori din evul mediu erau alt sistem decat cel de azi, dar asta nu inseamna ca nu pot fi comparate.
In plus, Europa vrea ca forta ei de munca sa aiba anumite skill-uri; noi nu le avem, deci e de rau.

@tiberiu
Da, fiindca elevii romani n-are legatura cu rasa, sexul, orientarea sexuala, religia, etc. acelor oameni.
"Prost" nu l-am folosit in sensul de IQ mic; doamne fereste.

"Roman", "Romania", sunt folosite aici pentru a indica un anumit spatiu geografic si cultural. Si daca statul national Romania n-ar exista, as fi scris la fel.

"Mulţumită globalizării, toţi românii deştepţi au emigrat" -- n-am enuntat nici o judecata referitoare la emigrarea lor.

Sigur ca patriotismul exista: e o relicva a vechilor instincte tribale etc. Ca ar fi o trasatura benefica, e foarte discutabil. Intre patriotism si sovinism e doar un pas, ce poate fi exploatat foarte usor, si in ciudat cuvintelor mari de felul "A-ti critica tara e adevaratul act de patriotism", pana la urma devine o crima sa nu-ti adulezi tara.

@mihai: Evident! :D
Da, dar in secolul XXI munca inseamna sa stai la calc. designing stuff, munca inseamna efort intelectual, nu fizic.
silverghost spunea...
Draga Geo, la ce te astepti din moment ce acum se hotaraste ca cei de a8a sa dea capacitatea, peste cateva luni de fapt, hai sa nu o mai dea, hai sa dea teze unice. Mai trece inca ceva timp si nu se mai dau nici alea, se intra doar pe baza de medie, dar stai putin ca nu e bine nici asa, hai sa dam tezele dar sa se ia in calcul doar cele dintr-a 7a si a8a. Si uite asa copii ajung la sf anului si se trezesc ca totusi se dau testele nationale, dar nu se stie exact cand si cum si din ce. La fel e si cu bacul, ba se da, ba nu se mai da ca traumatizam elevii, dar stai asa, hai sa le bagam totusi probele obligatorii, dar sa le mai adaugam si chestii care nu sunt in programa ( care si asa nu se face cum ar trebui in scoli, ci ramane la latitudinea meditatorilor).

Nu cred ca mai e altceva de zis. Cu toata tevatura asta, nu numai ca sunt toti debusolati, dar evident ca nici nu se mai face nimic, profii preferand sa stea sa vorbeasca de insigne cu clauni, genti cu pisici,moda si ce inseamna sa fii emo, iar elevii sa o arda mai mult sau mai putin dubios, dandu-se adulti.


Si totusi la noi se face scoala, domne',se face,cum nu?
krossfire spunea...
Ti-am mai zis ca esti idealist (uneori suparator de idealist in alte probleme). La ce te asteptai ? La ''elevii romani care fac multa carte si le dau lectii altora ? Evident, exista si cazuri de gen dar mai niciunul nu se intoarce in tara.

Am vazut rezultate similare si in anii 2000 dar media a preferat sa scoata la suprafata doar sondajele dubioase si cele comandate. Sa mentina impresia romaneasca ca suntem ''destepti''.

Desigur, graficul prezentat de tine lasa loc de interpretare insa realitatea este vizibila : De la cel mai bun liceu pana la Industrialul din Ciorogarla este plin de prosti, 90% oameni prosti...oameni incapabili sa faca conexiuni logice, lipsiti de cultura si de acea baza educationala (caci de asta este vorba) care sa-i treaca de un test mediu de IQ.
Tiberiu Florea spunea...
"Da, fiindca elevii romani n-are legatura cu rasa, sexul, orientarea sexuala, religia, etc. acelor oameni. "

Aşa, şi te-a învăţat cineva că discriminarea poate fi doar pe bază de rasă, sex, orientare sexuală şi religie? Dacă da, te-a învăţat greşit.

""Roman", "Romania", sunt folosite aici pentru a indica un anumit spatiu geografic si cultural"

Şi totuşi, de ce-ţi pasă? Un răspuns concret dacă se poate...

"n-am enuntat nici o judecata referitoare la emigrarea lor"

Nu, doar ai lăsat să se subînţeleagă!

"Sigur ca patriotismul exista: e o relicva a vechilor instincte tribale etc."

:-) Românii patrioţi, atunci când au făcut ca această ţară să existe, ştiau că vor exista şi oameni care, de dragul trendurilor, vor contesta orice, inclusiv patriotismul. Dar nu-i nimic, asta e...
fcb spunea...
amen
Amlullaby spunea...
Elevii romani nu sunt prosti,majoritatea sunt dezinteresati;poate pt ca ne-am saturat sa invatam ce nu ne place,sa fim judecati pt ceea ce spunem mereu iar ceea ce spunem sa fie considerat incorect doar pt ca nu am trecut de 18 ani.Sunt una din elevele care citeste,care incearca sa-si formeze o cultura cat mai diversificata.cum ar putea citi elevii romani cand la liceu li se ofera doar o gama infima de bagaj cultural pe care sunt nevoiti sa il asimileze.nu mai exista interes nici din partea profesorilor,nici a elevilor.sistemul de invatamant este,intr-o exprimare mai plastica,varza.am avut ocazia sa particip la un schimb de experienta cu un liceu din olanda si,crede-ti-ma,atitudinea profesorilor fata de elevi chiar schimba lucrurile.
windwhisperer spunea...
@ Atata vreme cat elevii au ca exemplu tot ce misca in tara Ro... " sa faca bani, sa ajunga sus fara efort, inseland , mintind furind.."..interesul pentru invatat ...dispare !
Prosti nu sunt.... doar dornici de avutii rapide !
Ultima stire : ... hackeri urmariti international , stiti unde sunt?? in Ro.
puppy_lover1312 spunea...
@Mr. G...Templateul jalnic de acum este rezultatul nepriceperii mele intr-ale codurilot HTML.Si a faptului ca nu reusesc sa mai il mi schimb fiindca imi da o eroare.Cat despre semnele de exclamare voi incerca sa reglementez situatia.
P.S.Habar n-am cu ce se mananca formatarea:(
Digital Hobbit spunea...
multumesc pentru informatii
Alexandru` spunea...
Ehh, inca un exemplu din categoria "pestele de la cap se impute". Avand un frate cu 10 ani mai mic pe care l-am ajutat la lectii mi-am dat seama de ceva timp cam in ce directie o ia invatamantul, iar asta fara testele "specialistilor" si fara sa fiu eu mare geniu. Nu-i inteleg pe astia de se mira atat si raman cu gura cascata. Oricum, bine ca am devansat Kârgâstanul! Ce relaxat ma simt sa stiu ca lumea nu ne considera cei mai destepti.

Bine, mai putem sa gandim si in celalalt mod in care suntem denigrati in repetate randuri de occident. Ba chiar si sabotati la greu prin reforme peste reforme si o mass media catranita sa ne prosteasca. Sincer... ii vad si eu ca-s din ce in ce mai retarzi, dar sa fim seriosi... se mananca prea mult rahat. Daca n-as sti la ce nivel ajunge intr-o tara vestica un corigent din Romania, asa mai zice, dar asa...
le lynx spunea...
de un lucru totusi m-a convis , inca odata, daca mai era nevoie : copiii mei n-or sa creasca (sa se tampeasca)
in romanica - nu-i mai pot spune romania e un nume prea serios pentru o gluma din ce in ce mai proasta, de fapt mai degraba banc , banc sec.
Leto II spunea...
Marturisesc spasita ca nu stiam rezultatul testelor PISA, desi poate ca ar trebui, daca tot sunt profesor. Insa am avut si eu aceeasi reactie de "freeze". Nu mai nutream demult sperante ca ne-am mai afla prin "fruncea" tineretului studios dar speram totusi ca situatia sa nu fie dezastruoasa. Sa admitem, totusi, in buan traditie a scuzelor romanesti, ca testul PISA este un simplu test, ca oricine poate sa aiba o zi proasta, ca o astfel de examinare verifica mereu bagajul de cunostinte de la un moment dat si capacitatea de a le aplica la momentul X etc.
As vrea sa pot crede ca ne putem linisti atat de usor insa dupa ce tocmai am incheiat o sesiune de examene, ca profesor, va pot asigura cu mana pe inima: nu, situatia nu e atat de rea. Este jalnica. E dincolo de orice figura de stil. Si nu ma refer aici numai la dezinteresul studentilor (vorbesc strict despre ei pentru ca am de-a face numai cu acest segment de studii) ci si la acuta lipsa de cunostinte, la monumentala lipsa de respect pentru invatat, la incapacitatea de a intelege ca studiile universitare SUNT facultative si trebuie sa reprezinte consimtamantul informat al studentilor si alegerea lor in privinta viitorului lor. NU o obligativitate sau o ocazie de-a fura si a (te) pacali.
Facea un cititor mai devreme referiri la comparatii cu sistemul de invatamant din alte tari si atitudinea profesorilor fata de elevii de-acolo. Perfect de-acord ca lasa de dorit in Romania si relatia profesori-elevi/studenti. Dar incercati sa mergeti pe holurile unei universitati dupa un examen sau sa va strecurati in lift printe studenti. V-ati ingrozi sa auziti "respectul" si parerile pe care le au despre noi - de cele mai multe ori pentru ca, doamnne fereste, ne asteptam sa si invete cate ceva si sa se comporte civilizat la un examen.
Cat despre patriotism, m-am numarat ani de zile printre cei care au dorit sa ramana in tara si sa incerce sa imbunatateasca lucrurile. Mi-am incurajat studentii sa incerce cariere in tara, inaninte de a alege solutia - mai usoara, credeam eu - a emigrarii. Imi pare rau, dar dupa atatia ani, si eu am renuntat. Suntem depasiti de situatie si nu primim ajutor nici de la parinti, nici de la tinerii invatacei. Astfel incat aleg si calea emigrarii - pana nu e prea tarziu.
Cristi spunea...
faci o greseala de interpretare.

Situatia asta cred ca exista la noi de decenii, lucru care se vede si cand "tot poporul" e chemat sa voteze. Adica dintotdeauna am avut cert o patura de oameni (de elevi, studenti, intelectuali) care s-a situat mai mereu la varf (vezi olimpiade, afirmarea profesionistilor in lume), in rest ce 80-90% din "popor" sunt cam la coada vacii.

Deci graficul tau e corect, dar cand spui ca "elevii romani sunt prosti", refera-te doar la procentajul acela, nu si la varfuri :)
costin spunea...
geo, concluziile tale la aceste grafice sint concluzii de "elev roman". fara suparare.