vineri, 25 iulie 2008

La revedere, iubit parc IOR

Nu vă panicaţi, parcul nu pleacă nicăieri (din păcate).

Doar 8 hectare de teren verde vor fi betonate, după cum şi merită. Păi de parcuri au nevoie bucureştenii? De aer şi copaci? Nu e cazul să se mai construiască în oraşul ăsta invadat de pădure şi arboret?

Iată, Caelum Development vor transforma această zonă sălbatică:>parcul ior înainte de betonareÎngrozitoarea situaţie actuală


în această oază de civilizaţie:parcul ior după de betonareClar o îmbunătăţire
(artist's (me) rendition, aproximates future developments)


Serios vorbind, situaţia e dezastruoasă. Problema spaţiilor verzi, departe de a fi rezolvată, devine din ce în ce mai mare. Politicenii sunt corupţi, comisioanele vorbesc, şi betonul se revarsă peste copaci şi iarbă.

Dar totuşi ceva mai poate fi făcut.

Vino duminică 27 iulie, între 11 şi 12-30, în faţa fostei bazei Spartac (strada Liviu Rebreanu nr. 4), spre a protesta împotriva distrugerii parcului IOR.

Chiar dacă pierdem lupta, măcar să murim cu ei de gât.


G.

6 comentarii:

Ellodya Black spunea...
POFTIIIIIIIIIIIM???????? nuu, de ce??? de ce tocmai IOR??? de fapt de ce tocmai intr-un parc, oricare ar fi el... bai ce oameni, ce mizerii, ce imbecili, ce ignoranta!!!!!! cum naiba li se aproba asemenea tampenii? cum naiba de nu gandeste nimeni? o sa murim sufocati de betoanele lor si de cladirile pompoase si sclipicioase! sau o sa ne mutam in padure, cat mai exista...

stau si ma intreb, oare nimicurile astea care se vor oameni n-au si ei nevoie de aer curat? le place mireasma asta de bucuresti? le plac betoanele si asfaltul care se incing vara de abia poti sa calci? le place sa deschida geamul si sa inspire gaz proaspat? care o fi mecanismul prin care ajungi la concluzia ca e mai bine sa tai niste copaci frumosi si crescuti cu greu de-a lungul anilor?? sa-mi explice si mie cineva ca sa mor daca inteleg.

imi vine sa crap de ciuda cand ma gandesc ca nu pot veni duminica. sa faci scandal si din partea mea te rog, dar sa fie mare de tot. :((
Geo Atreides spunea...
"care o fi mecanismul prin care ajungi la concluzia ca e mai bine sa tai niste copaci frumosi si crescuti cu greu de-a lungul anilor?"

Investitia e de vreo 500 mil. euro. La banii astia nu-i doare mana sa dea "comisioane" (aka spaga) unde trebuie, comisioane de 100-500.000 euro. Neimpozabili.
Asta e mecanismul.

Daca vrei sa faci ceva, spread awarness. Da un mass cu mitingul, scrie pe blog, voteaza postul pe blogoree, etc.

Oricum, la banii care sunt in joc, sunt slabe sanse sa se schimbe ceva. Dar scandal tot facem :D *evil anarchistic/black block grin"

G.
fcb spunea...
da... parca am vazut ca se betona pe-acolo... sau ma insel?
oricum. banu bate filmu si viata.
InBonobo.com spunea...
That's the spirit!
Citeam deunazi un articol asemanator in ziua sau evz.. Parcul asta nu e singurul, din pacate. Voi scrie si eu un articol pe scurt..
Anonim spunea...
aici nu este vorba de nici un 'imbecil'. Primaria si dezvoltatorul au fiecare interesele lor.

Daca primaria aplica o politica a urbanismului dubioasa, inseamna ca este culpabila dar nu trasa la raspundere.

Daca CAelum vor sa construiasca, pe ei nu ii intereseaza ca este parc sau ne-parc, ca tu te-ai plimbat cu bicicleta pe acolo cind erai copil sau nu. pe ei ii intereseaza the bottom line.

Deci Caelum au interese de afaceri, deci isi fac treaba irespectiv. Ei, teoretic, nu au rapsundere fata de pubilcul Bucurestean, au raspundere fata de shareholderi, care daca ei nu au atins un prag de profit, papa job.

Deci de vina este coruptia in insitutele publice din Romania. what's new? nimic.

Imi este mila de oameni naivi cum se plang cand vad idealurile si ideile lor calcate in picioare de puterea banului... multa bafta la toate protestele voastre care inca nu au cum sa aiba efecte reale in climatul asta unde fiecare trage pentru sine si ideile legate de o imbunatatire a detaliilor mai 'subtile' a vietii de zi de zi, i.e. sa ai un parc unde sa stai pe iarba si sa bei un suc...
Din pacate in Romania inca se aseaza lucruri mai fundamentale si cruciale decat 'sa avem spatii verzi unde sa bem un suc'.

Fiti convinsi ca dupa ceva vreme cind cresterea economica atinge un platou si clasa mijlocie se va mari, constiinta civica va creste si ea si initiative pentru detaliile astea ignorate de bisnitarii din functiile publice vor incepe sa se indrepte.
Geo Atreides spunea...
Pai impotriva politicii dubioase a primariei protestam si noi. Vina nu este a lui Caelum, carora nu le recunosc aproape nici o raspundere fata de bucuresti, ci a primariei ca a eliberat autorizatia sau a dat terenul in natura inapoi (in loc sa dea bani), etc.

"Imi este mila de oameni naivi etc etc". Da, stiu, de aceea am scris in post: "chiar dacă pierdem lupta, măcar să murim cu ei de gât" (asta e exprimarea soft a ceea ce cred eu de fapt).
Stiu perfect ca nu poti sa castigi impotriva a 450 de mil. de euro, cat e investitia acolo, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa lupti. Trebuie sa le arati ca totusi romanii nu sunt oi carora sa le impui ce vrei tu. Plus, genul asta de lupte creeaza constiinta civica, printre altele.

G.