joi, 10 iulie 2008

Trei povestiri de Gustave Flaubert

Downloads links:
http://www.mediafire.com/?hdmj2mj0uzl
http://rapidshare.com/files/128531203/Trei_povestiri_de_Gustave_Flaubert.rar

Word, ~32 000 cuvinte, corectat

Cele Trei povestiri au fost scrise de Flaubert în ordinea următoare: 1. Legenda sfântului Iulian cel primitor 2. Un suflet curat 3. Irodiada, ordine care nu coincide cu cea a aşezării lor în volum. Trebuie totodată să precizăm că prima dintre ele (Legenda sfântului Iulian cel primitor) fusese proiectată în marile ei linii cu douăzeci de ani mai înainte de a fi scrisă (procesul acesta de îndelungată elaborare este foarte caracteristic pentru Flaubert, şi aproape toate operele sale au beneficiat de el).

Cu privire la împrejurările în care au fost scrise cele Trei povestiri aflăm date foarte exacte în Corespondenţă (date care intră uneori în contradicţie cu cele, ce s-au dovedit a fi false în parte, notate de Maxime du Camp în ale sale Amintiri literare).

În 1856, după ce a terminat Doamna Bovary şi prima versiune a Ispitirii sfântului Anton, Flaubert îşi propune să scrie Legenda sfântului Iulian cel primitor. Proiectul rămâne însă încă o dată în suspensie. Flaubert revine la el abia în 1875, într-o perioadă în care este epuizat de lucrul la Bouvard şi Pécuchet. Începe să scrie povestirea în septembrie, şi o termină în luna februarie a anului următor.

Pe dată începe să lucreze la Un suflet curat, hotărât să „publice în toamnă o cărticică". Simte însă nevoia să revadă locurile unde a copilărit: Pont-l'Évêque şi Trouville. Exegeza flaubertiană a regăsit în această povestire nenumărate detalii care amintesc de aceste locuri, de rude şi vecini ai scriitorului. Până şi papagalul Loulou din povestire îşi află, după ei, modelul, în doi papagali identificaţi cu mare pedanterie, dintre care unul, împăiat, a stat tot timpul pe masa de lucru a lui Flaubert în perioada în care acesta scrie Un suflet curat.

De îndată ce, în 17 iulie, povestirea Un suflet curat este gata, Flaubert începe lucrul la Irodiada, proiectată încă din luna aprilie, într-o perioadă în care trudea din răsputeri la Un suflet curat. Aceste suprapuneri sunt foarte caracteristice pentru creaţia flaubertiană, şi ele ar putea suscita un interesant studiu de poietică.

Ca de obicei, redactarea propriu-zisă este precedată de o imensă muncă de documentare, pe bază, în cazul de faţă, de lecturi din autori latini, de lucrări de arheologie etc. Flaubert face apel totodată la câţiva prieteni erudiţi spre a-i căuta numele stelelor în ebraică şi arabă, spre a-i descrie cu exactitate locurile unde are loc acţiunea etc. Scrisorile cu privire la Irodiada exprimă aceeaşi nelinişte, aceleaşi incertitudini: "În ziua de Anul nou... Îmi voi petrece timpul pregătind sfârşitul părţii a doua, care va fi sau un eşec, sau sublimă. Sunt plin de nelinişte cu privire la Irodiada."


Corectată şi aranjată. Enjoy!


Related links: [soon]


G.

0 comentarii: