luni, 11 august 2008

Despre bookblog.ro

Ce bine rezumă A. Marino proiectul bookblog.ro, şi întregul web2.0, când vine vorba de literatură, în special, şi cultură, în general:


"O critică incultă, empirică, "naturală", fără cunoştinţe, fără studii adânci şi sistematice, este de neconceput, adevărată contradicţie în termeni."

Hermeneutica ideii de literatură
(în curând pe acest blog).

Later edit: Tot vorbeam de bookblog. Au făcut un top al al blogurilor de cultură, după notorietate (bazat, cum altfel, pe technorati, fiindcă, după cum ştia şi Van Gogh, numărul de incoming links e atât de relevant când vine vorba de cultură). Printre altele, am rămas siderat văzând că blogul Cartea din geanta e considerat blog de cultură. Nu înţeleg cum un blog cu poze cu oameni citind în public are cea mai mică legătură cu cultura; poate în extremis poţi să zici că e blog de artă fotografică, fotoblog, etc. Pe de altă parte, enervant şi trist să vezi răpireadinserai comparată cu susnumitul fotoblog*, ba chiar având o autoritate mai mică. Spune multe despre timpurile în care trăim.

*şi cu altele, pe care n-am stomacul să mă uit acuma.

G.


3 comentarii:

Anonim spunea...
Acuma-i la moda/trendy/cool sa citesti carti, asa ca tot prostu isi face bookblog. Toti snobii s-au apucat de citit carti.
Geo Atreides spunea...
Am impresia ca-i moda veche asta cu cititu' cartilor, si tare mi-e teama ca nu o sa se lecuiasca omenirea prea curand de ea.

Problema nu e ca snobii citesc carti; nici ca le comenteaza; problema este ca se da importanta parerii lor.
Amatorul* trebuie sa ramana anonim, in audienta, neauzit, nevazut.

*cu o mentiune: e o diferenta intre amatorii de pe bookblog si dilentatii gen zaza, care, de altfel, si-a depasit demult statutul de diletant.
G.
Alexandru` spunea...
Nu stiu unde dreq m-am luat de Jen si cartea ei din geanta, ca tare m-au mai excitat excitarile alora de fotografiasa prost ( aci mai merge,c a nu-s profi ), dar scriu chiar prea infect unii.

De zaza nu prea-nteleg nimic. Ma obosesc unele bloguri ce se vor mai tari decat maneaua.