duminică, 10 august 2008

Fiziologia criticii de Albert Thibaudet

Downloads links:
http://www.mediafire.com/?oqocfmzwci0
http://rapidshare.com/files/382775929/Fiziologia_criticii_de_Albert_Thibaudet.rar

Word, ~224 000 cuvinte, corectată

O selecţie în româneşte din opera critică a lui Thibaudet îl integrează pe marele critic francez în planul dezbaterilor actuale despre rosturile criticii, ca pe un argument istoric – şi nu numai istoric. Tineretul studios de azi, din ţara noastră, îl cunoaşte şi îl poate urmări mai greu prin meandrele aluziilor, asociaţiilor şi jocurilor sale de cuvinte. Unii îl ignoră, în vreme ce descoperă cu ingenuitate şcolărească ba pe un Taine, ba pe un Boisdeffre, sărind peste o epocă. Generaţiile mai vechi îl citeau pe Thibaudet la zi, cum îi citeau pe Valéry sau pe Gide. Bătrânul Ibrăileanu îi reproduce fragmente din Reflecţii în bătrâna Viaţa Românească. George Călinescu îi acorda, în Jurnalul literar, unul din primele foiletoane din pagina I rezervate reproducerii unor texte esenţiale în dialogul contemporan. La moartea lui Thibaudet, în Revista Fundaţiilor semna Mihail Sebastian un excelent portret al criticului, istoricului şi cugetătorului. Numele lui Thibaudet era un punct de reper intr-o scară axiologică, şi tânărul Adrian Marino din 1946 nu greşea când afirma, împotriva prejudecăţilor universitare, că George Călinescu al nostru trebuie să fie considerat ca un critic de valoare mondială, ca un Gundolf sau un Thibaudet.

În Franţa e poate singurul critic la moartea căruia s-au întâlnit elogiile celor mai mari scriitori cu ale unuia dintre cei mai mari filozofi ai epocii. După trei decenii, pomenirea lui e mai puţin frecventă şi calificarea lui de către criticii literari e, nu o dată, sub nivelul superlativelor de altădată, ale bergsonienilor şi ale grupului N.R.F. Dar e de remarcat că prezenţa lui în orice istorie literară a Franţei impune, pe lângă respect, şi rezerve polemice de natura acelora destinate, de obicei, unui autor încă viu.


Related links:

Studii literare de Emile Faguet

Scrieri estetice de Friedrich Schiller

Istoria romanului modern de R. M. Alberes

Despre teatru de Camil Petrescu

...şi alte cărţi aici.


E gata de printare, paginile numerotate, peste 1000 de endnote introduse, formatat, gigea. Enjoy.


G.

2 comentarii:

todirica spunea...
sarumana
inraspar spunea...
Tocmai am descoperit acest blog,alturi de altele cu minunatii scanate,fine eruditii si aplomb filologic.Am vrut sa-mi impartasesc naiva bucurie si condescendenta fata de morocanosii academicieni,nelegitimati de blogosfera,frustrati galaciosi.