luni, 29 septembrie 2008

Cum am învăţat să nu-mi mai fie frică şi să torn uleiul în chiuvetă

Presupun că la toată lumea a ajuns minunăţia asta:


Trimis de Ministerul Mediului: Stiti unde se arunca uleiul din tigaie dupa o friptura facuta acasa ? Chiar daca nu facem foarte des friptura, cand o facem, aruncam uleiul folosit in chiuveta, nu-i asa? Aceasta e una dintre cele mai mari greseli pe care le putem face. De ce o facem? Pur si simplu pentru ca nu e nimeni care sa ne explice cum se face corect. Cel mai bun lucru pe care il putem face este sa asteptam sa se raceasca si sa il punem in sticle de plastic, sau de sticla, sa punem dopuri la sticle si sa le aruncam la gunoi. UN LITRU DE ULEI FACE APROXIMATIV UN MILION DE LITRI DE APA NON POTABILA, CANTITATE SUFICIENTA PENTRU O PERSOANA PENTRU 14 ANI. Daca tu alegi sa trimiti acest email prietenilor tai, mediul iti va fi recunoscator.


Hai să ne gândim un pic... Ştiu, dar câteodată e amuzant, mai ales când învăţăm să nu credem tot ce citim pe net şi să ne facem singuri research-ul.

Trecem rapid peste toate cele şapte (!) repetiţii a lui "face" din text. Cine l-a compus clar n-avea pasiunea lui Flaubert de a nu repeta nici un cuvânt pe pagină. Însă avem un prim indiciu: e puţin probabil ca mesajul să fie originat de la Ministerul Mediului, birocraţii neexprimându-se atât de neglijent. Ca să nu vorbesc că Ministerul Mediului nu trimite mass-uri pe messenger.

Ce susţine acest text?

A. Că nu e bine să aruncăm uleiul la chivuetă.

1. Fiindcă un litru de ulei face aproximativ un milion de litri de apă non-potabilă.

1.1 Un milion de litri de apă foloseşte un om în 14 ani.

B. Cel mai bine e să-l punem în sticle (de plastic sau sticlă) şi să-l aruncăm la gunoi.


Primul fapt e foarte interesant: 1 litru de "ulei" face 1 milion de litri apă nepotabilă. La prima vedere descoperim ceva cutremurător: gătim cu o substanţă destul de potentă încât otrăveşte 1000 de metri cubi de apă, sau vreo 2,000 de căzi. Cât ulei folosim într-o... friteuză, să zicem: 300 de ml? 500 ml? Adică 660 de căzi cu apă, sau 1000 de căzi cu apă... APĂ OTRĂVITĂ!!!

...mda.

În fine. Acela e un raţionament logic, uşor bazat pe fapte reale; s-ar putea să n-am dreptate. Aşadar am mers mai departe şi am căutat sursa.

Wikipedia (cooking oil) m-a trimis la o pagină foarte dubioasă din Brazilia, care la rândul ei citează un ong brazilian Ação Triângulo, ong care, din pură coincidenţă se ocupă cu strânsul de ulei de gătit folosit. Totuşi, pe pagina lor de f.a.q., tradusă gigea de google translate, nu zice nimic de milioane de litri de apă. Zice, în schimb, că uleiul formează o peliculă care blochează aerul şi apa. Ceea ce e fals, în primul rând fiindcă uleiul şi grăsimile sunt colectate la staţiile de tratare (cum vom vedea mai jos), uleiul e biodegradabil şi sub formă de emulsie (nu peliculă) când ajunge în bălţi şi lacuri.

Să revenim însă la originea susnumitului fapt. După ce am cernut prin zeci de căutări google şi sute de rezultate, aproape mi-am atins scopul:


The polycyclic (condensed) aromatic hydrocarbons present in WO in important concentrations[6] make them extremely hazardous to humans as well. According to calculations by Western experts[2], introduction of 1 liter of WO in bodies of water can poison up to 1 million liters of water, and the pollution is continuos, since these petroluem wastes are almost not hydrolyzed and their biodegradation is very slow. [subl. mea]

Fragmentul e dintr-un studiu rus, din care, slavă domnului, o parte e gratis. Din păcate, restul costă bani, altfel am fi aflat cine a făcut calculele acelea. Dar no contează foarte mult...

...fiindcă nu e vorba de ulei de gătit! Este vorba de produse din petrol şi uleiuri sintetice. Asta înseamnă acel WO: "wasted oil", care, conform wikipedia:


...is defined as any petroleum-based or synthetic oil that, through use or handling, has become unsuitable for its original purpose due to the presence of impurities or loss of original properties.

Dar şi din studiul de mai sus se spune foarte clar despre ce e vorba: "these petroluem wastes" şi în abstract: "petroleum-containing wastes in particular, such as waste oils (WO)."

Deci să fie clar: nu e vorba de un litru de ulei de gătit, ci de un litru de uleiuri industriale. Total altă mâncare de peşte.


1.1 1 milion de litri foloseşte un om pentru 14 ani. Depinde.

Un om are nevoie în medie de 3 litri pe zi (wiki). 1 milion de litri / 3 =333,333 de zile = 913 ani. Poate doar dacă calculezi nu pentru un om, ci pentru o familie (urban use), obtinem 1 milion de litri / 100 mc = 10 ani. (sursa; 100 mc i-am scos eu din fund ca o medie a consumului vestic. Dar e o aproximaţie bună). Sau cu alte statistici: 20 de ani (pentru un german în 1998; sursa)

Deci dacă e vorba doar de băut, vorbim de 913 ani. Dacă e vorba de toată apa folosită într-o gospodărire, da, atunci numărul 14 devine plauzibil. Asta nu e foarte important, dar, la fel ca numărul de "face" din mass, e un alt indiciu din puzzle.


În fine, să discutăm despre pusul uleiului în sticle. E o idee nici bună, nici proastă... deşi înclină spre proastă. Mai ales dacă sunt de sticlă sticlele. Fiindcă se sparg, chiar şi cele de plastic, atunci când trec prin compactoarele de gunoi, iar uleiul se va scurge în groapa de gunoi, unde, prin biodegradare, va contribui la emisiile de metan.

Mai ales, însă, dacă uleiul e pus în sticlă nu ajunge în chiuvetă/w.c. şi de acolo nu ajunge la staţia de tratare a apelor, unde să fie colectat şi reciclat. Da, staţiile de epurare au instalaţii speciale pentru îndepărtat grăsimile, fie ele pelicule, fie emulsificate. După care sunt reciclate. Wikipedia descrie câteva dintre aceste instalaţii.

Şi chiar dacă strângeţi uleiul folosit la prăjire (sau în salate), asta nu înseamnă că nu mai ajung grăsimi în chiuvetă. Uitaţi-vă la vasele pe care le spălaţi: câte sunt uleioase? Câte sunt acoperite de grăsime? Cine ştie, poate o dată la zece zile aruncaţi în chiuvetă echivalentul a un litru de ulei (sau poate la 20 de zile; depinde de ce mâncaţi).

Şi chiar dacă uleiul de gătit ajunge în natură, oare poluează el aşa de mult? În orice caz, nu ca WO de mai sus. Grăsimile vegetale şi animale sunt biodegradate de către microorganisme, în acest proces consumându-se oxigenul din apă şi sufocând vietăţile care trăiesc acolo. E un proces care se numeşte eutrofizare şi care se întâmplă oriunde oamenii varsă cantităţi mari de substanţe organice şi nutrienţi (fosfor/azot) în apă.

Şi chiar dacă într-adevăr uleiul de gătit se varsă pânza freatică, atunci aceea pânză freatică are probleme mult mai mari decât grăsimile: cianuri, fenoli, detergenţi, metale grele, substanţe organice, etc., tot ce înseamnă ape reziduale. Adică Dâmboviţa mai jos de staţia de epurare Glina...


Sfatul meu? Luaţi-vă gândul de la pusul uleiul în sticle, nu e atât de uşor să conservi şi să nu poluezi apa.

E nevoie de muncă şi sacrificii: nu folosiţi chemicale pentru curăţat (ci soluţii naturale, gen bicarbonat de sodiu, suc de lămâie, etc., dar care necesită mai mult efort), nu faceţi baie, ci duş, oprind apa când vă săpuniţi, opriţi apa când vă spălaţi pe dinţi, nu trageţi apa după pişu, numai după treaba mare, cumpăraţi-vă maşină de spălat vasele (da, consumă mai puţină apă decât spălatul manual), nu mai cumpăraţi sucuri gen cola (compania zice de 3.12 litri de apă pentru un litru de cola, dar alţii spun nouă litri, wiki), reparaţi-vă robintele să nu picure, nu beţi apă îmbuteliată. Vorbiţi cu reprezentatul vostru din Parlament să facă lobby pentru construirea de noi staţii de euprare.

Ca şi stinsul luminii timp de o oră, de care am vorbit, şi asta cu uleiul e unul din lungurile şiruri de pseudo-panacee ecologiste, gândite nu să schimbe ceva, ci doar să dea impresia de acţiune. Se spune că lucrurile mici contează; da, e adevărat. Însă în zilele acestea, cine ţine la planeta asta albastră trebuie să schimbe o întreagă sumă de lucruri mici... o viaţă.


G.

37 comentarii:

mihai turcu spunea...
Si eu am primit de la cineva mesajul asta, si mai mult a trebuit sa ghicesc ce vrea sa zica, ca el in sinea lui mesajul e cam criptat (mai ales partea cu "UN LITRU DE ULEI FACE APROXIMATIV UN MILION DE LITRI DE APA NON POTABILA" mi-aduce aminte de alti spalati pe creier care folosesc fraze de tipul "sa facem succes" (?!)). Multumesc (in numele bunului simt si al ratiunii :D) ca ai avut timp sa stai sa verifici cifrele si sursele, ca pe la noi pe la romani e mai mult mai usor sa crezi pe cineva pe cuvant decat sa gandesti logic.
Anonim spunea...
da.. e bullshit.. dar vezi ca si tu ai ai scris "l-a toata lumea a ajuns".. ceea ce nu e tocmai corect
Geo Atreides spunea...
@mihai turca it was a dirty work, but someone had to do it. Cine stie, poate invatam sa gandim critic.

@anonim Fuck, mi-a scapat; l-am scris azi-noapte nu la deplinatatea puterilor mele. Trebuie revazut, si la mine se repeta cuvinte :(

G.
Andras spunea...
wow, dar ai avut ceva rabdare si nervi sa pui totul cap la cap... excelenta demonstratia!

btw... ca tot te-a corectat un ins fara nume, mai sus. nu prea exista cifra 14! e numarul 14, compus din cifrele 1 si 4. ;-)
Geo Atreides spunea...
@andras: Multam de catch.
da, au fost momente in care ma intrebam "WTF i am doing, e doar un mass aiurea". Si inca n-am pus tot ce am researched: mai aveam niste chestii despre statiile de epurare si tehnologiile de degresare.
G.
d_3fect spunea...
jslee bine ca nu iei de bun tot ceea ce zboara pe mess. keep up the good work!
CLeO spunea...
am scris si eu despre asta.dar parca nu mi-au trecut atat de multe prin cap.nice job :)
Anonim spunea...
multumesc pt critica pozitiva realizata. (rarele greseli de gramatica/exprimare sunt insignifiante fata de valoarea studiului - arata doar tendinta la critica, mai putin constructiva, a unora)
InBonobo.com spunea...
pentru urmatorul studiu: cati oameni urmeaza si cred ceea ce primesc pe mess?
:)
WaTzaP spunea...
ma jur ca e prima DAR si cea mai tare explicatie a mass-ului acesta :)
Silviu spunea...
Ce mai face domnişoara vice prim preşedinte EcoAssist (parcă aşa era titlul complet)? Asta am remarcat-o şi eu... şi au înghiţit găluşca extrem de mulţi. Din nefericire, destui consideră că asemenea chestioare mici chiar sunt destul pentru a putea schimba ceva.
Roxa spunea...
Tare misto ca te-ai documentat. Si eu imi puneam unele intrebari. Cifric imi cam dadea cu virgula. :)) Thankiez.
dorama spunea...
ma inclin in fata rabdarii tale de inger de a te documenta atat de temeinic. daca as fi fi primit eu un astfel de mesaj: wtf, asta-i prost? UN LITRU DE ULEI FACE APROXIMATIV UN MILION DE LITRI DE APA NON POTABILA ? delete. end of story.

mersi pt explicatii, chiar daca acest mesaj nu mi-a traversat spatiul virtual si cu toate ca eu arunc uleiul in WC, nu in chiuveta. :)
McPuishoru' de Serviciu spunea...
Cu respect ne inclinam in fata rabdarii dumneavoastra. Am stiut instinctiv ca e o aberatie, nici macar nu m-am mai stressat sa caut sa vad.
krossfire spunea...
Stii ca voiam sa scriu si eu un post pe tema ? Oricum, nu i-as fi alocat mai mult de 10 randuri desi eu ma intind la postari. Nu merita.

Un alt mass care inca se repeta prin luna iulie este aberatia aia despre ''Planeta Marte cat Luna'' care se bazeaza pe apropierea anuala a planetei dar mai ales pe un punct de apogeu care a avut loc in 2002. Atunci, planeta Marte se vedea similar unei stele mai maricele si rosiatice. Ma intreb daca idiotii care emiteau si trimiteau mass-ul s-au gandit vreodata ca o planeta Marte la apropierea Lunii ar fi ''putin'' periculoasa , in campul gravitational al Terrei fiind ?
krossfire spunea...
In 2003 s-a petrecut fenomenul, pardon.
Sergiu Birzu spunea...
Nu sunt sigur dar banuiesc ca vb de Gustave Flaubert ?.. anyway ma gandeam sa scriu si eu ceva despre treaba cu uleiul mai ales acelor persoane care trimit massuri (si din nefericire nu ii pot ignora din viata mea -- inca)
Foarte bun articolul, l-am citit pana la capat si chiar mi-a facut placere. Rabdarea e o virtute :P
Anonim spunea...
nu e nimic rau in a nu turna uleiul in chiuveta. la urma urmei, statiile de epurare consuma ceva resurse pentru a-l elimina. sa fiu sincera, si eu am cazut in capcana mesajului, dar ceea ce m-a nemultumit e solutia cu sticlele, pentru ca:
1. sticlele de plastic se pot recicla intr-un mod sustenabil doar in masura in care nu sunt murdare de grasimi, deci se pierd resurse importante
2. sticlele de sticla (cum sa le zic altfel?) sunt cele mai ecologice ambalaje de pina acum, tocmai pentru ca pot fi reutilizate in perfecta siguranta. apoi, si ele se recicleaza...

trecind peste toate, intentia celui care a initiat mesajul era una buna, si e bine de subliniat ca in reteaua de canalizare este bine sa nu ajunga prea multe substante "straine".
b.t. spunea...
Problema e ca daca tragem concluzii gen "nu e nimic rau in a turna uleiul in chiuveta", care e o concluzie total alb-neagra, degeaba ne-am mai gindit critic...

Pe liniile ultimului comentariu care foarte bine puncteaza ca macar "nu e nimic rau in a nu turna uleiul in chiuveta", chiar daca sintem sceptici in privinta mass mailului de la care a pornit dilema asta si nu sintem de acord cu anumite parti din el, trebuie sa luam in considerare punctul central: pentru sistemul de canalizare uleiurile aruncate "la chiuveta" constituie o povara uriasa si ca rezultat sunt daunatoare ecologic vorbind. Recomand:

Disposal of Fats, Oils, Grease and Food Waste (PDF) de la water.org - e o brosura pentru catering businesses, dar sfaturile se aplica si la gospodarii particulare (la casa si cu atit mai mult la bloc). Ideea de baza, pe care analiza de mai sus n-o abordeaza, e ca:

"Fat, oil and grease cause major problems to drains and sewers. When they are disposed of down kitchen sinks or drains they cause blockages; when they enter rainwater pipes or gullies they cause pollution in streams and rivers. ... Fat, oil and grease in liquid form may not appear to be harmful, but as it cools it congeals and hardens. It sticks to the inner lining of drainage pipes and restricts the wastewater flow causing the pipes to block. Using detergents or bleach may appear to help but this is only temporary as the mixture soon turns back to thick or solid fat.

The number of blockages and pollution incidents relating to fat, oil and grease are also increasing. There are approximately 200,000 sewer blockages throughout the UK every year of which up to 75% are caused by fat, oil and grease. Clearing these blockages costs millions of pounds a year which is reflected in customer’s bills. Businesses also risk blocking their own drainage systems, which results in extra costs being incurred in clean-up efforts. These fat blockages can result in sewer flooding, odour problems and the risk of rat infestations, both near and beyond your premises.

In fact, every outlet disposing of fat, oil and grease into sinks and drains is at risk of experiencing damaging and costly drainage problems but there are ways that you can help."

Desi se axeaza pe UK, brosura e foare informativa si utila; are si o pagina ilustrata cu "DOs and DON'Ts" (poate o initiativa folositoare ar fi sa investigheze cineva in Romania cum stau lucrurile cu inlaturarea cantitatilor mari de ulei - s-ar putea incepe afland informatii de la restaurante, de exemplu - si ce s-ar putea face pentru a imbunatati aceste optiuni d.p.d.v. ecologic).
Geo Atreides spunea...
@b.t.
Bine ca ai ridicat problema, vroiam sa zic.
Intr-adevar, grasimiile pot duce la blocarea tevilor. Dar e o problema de care n-am auzit in romania; blocul in care locuiesc, vechi de 30 de ani (cel putin), are acelasi set de tevi ca la inceput.
Oricum, the fact remains: uleiul si grasimile se pot depune pe peretii tevilor.

Brosura vorbeste de catering bussines... si aici se schimba situatia. Restaurantele produc cantitati copioase de grasime, care cer instalatii speciale pentru indepartarea grasimilor. E o diferenta importanta intre gospodarii si bussines.

G.
Anonim spunea...
sheesh! nice work dude! dupa ce am primit mass-ul de 50 de ori pana acum (si nu e un numar fictiv, ci real!!!) ti-am gasit blogul. si da, ti-am facut reclama! poate continui si cu "de ce nu va inchide yahoo messenger-ul" sau "de ce fetita de 3 ani care moare de cancer nu mai moare de ceva vreme si tot 3 ani are" si multe alte baliverne
Anonim spunea...
eu zic sa inveti prima oara limba romana si sa vezi dupa cum se scrie corect FRIPTeoza :))))
Geo Atreides spunea...
eu zic sa inveti tu limba romana intai.
Da, am gresit, dar nici um zici tu nu e corect. Dexonline is your friend!

G.
Alexandru Marciuc spunea...
Ok. Inteleg ca ai depus efort si te-ai documentat ca sa darami aceasta teorie. Dar despre consumul de apa si electricitate redus nu stiu cum ai gandit tu sa spui ca este doar o iluzie de actiune. Lucrurile mici chiar conteaza. Daca nu dau rezultate imediat, pentru tine nu sunt importante ? Spunea cineva ca rabdarea este o virtute... Ma indoiesc ca esti inclinat sa privesti cu rabdare spre o actiune pe termen lung.

Si poate ca lumea nu se va schimba, nu toti vor intelege ca daca o sa consume mai putina energie elctrica o sa ajute mediul, dar asta nu inseamna ca daca nu se vad rezultatele imediat, nu este folositor si nu trebuie sa mai facem aceste lucruri.

Imi pare rau sa-ti spun si sper sa nu te simti jignit, dar gandirea ta orientata spre imediat nu este sanatoasa, nici pentru tine, nici pentru cei pe care ii influentezi in formarea unei opinii.

Numai bine!
Geo Atreides spunea...
Way to understand my conclusion.
Am zis eu ca nu conteaza lucrurile mici?!!
Am zis doar ca trebuie sa schimbi o multime de lucruri mici, aproape o viata. Am zis ca e greu si ca e un sacrificiu sa faci ceva pentru mediu.

Cat despre imediat si termen lung nu stiu de unde ai scos-o, insa cand vine vorba de schimbarile climatice e nevoie de lucruri extrem de imediate, fiindca mai avem vreo 10-20 de ani in care sa schimbam ceva. DACA ii mai avem si pe-aia.
Oricum, trebuie facut tot ce se poate face, in special ce are impact mare, nu frectii gen uleiul in sticle sau sa stingem lumina pentru o ora.
Problema e ca unii sunt prea comozi pentru a face lucrurile care dor si cer sacrificii.
G.
Anonim spunea...
"cumparati masini de spalat vase"
esti sigur ca asta este un sfat bun? in veci nu consumi tu spalând vasele in chiuveta mai multa apa decât o masina din aia. (si mai consuma si energie de-si ia zborul...contorul).

ca sa vin si eu cu citate (inexacte): cineva a spus ca viitorul mare conflict mondial nu va fi pentru petrol ci va fi pentru apa de baut...
Uliu spunea...
Mda... tocmai am trimis mass-ul la toata lista iar unul dintre prietenii mei mi-a trimis link-ul cartre blog...
Interesant cat de repede circula informatia in mediul virtual...

Anyway, treaba e ca astazi am vazut in Bucuresti o autoutilitara inscriptionata cu mesajul: "Colectare ulei alimentar uzat"... sa fie coincidenta?

Si ca sa justific expedierea mass-ului, probabil ca faptul ca am vazut acel mesaj anterior citirii aberatiei despre care vorbim m-a determinat sa il expediez... Sa fi fost oare manipulat? :D
Anonim spunea...
mai ce sa zic si eu am primit pe mess chestia asta si nu m-am gandit sa o verific datorita faptului ca am luat-o ca pe un banc .... adik pe bune de la cati cartofi prajiti mananc eu si altii ca mine trebuia sa otravim dunarea de mult .... problema e ca probabil uleiul se arunca in alta parte decat la chiuveta sau se recicleaza in tarile civilizate ... iar daca prin putina dezinformare putem avea o lume mai curata atunci chiar nu trebuie ca toti agaricii sa stie adevarul ... pe bune gandestete ca e un anume Ion de la Cucu din deal venit la oras si ii spui ca nu dauneaza cu nimic sa arunci uleiul la chiuveta pt ca nu otravesti apa .... iar Ion baiat de treaba isi ia ceaunul la spinare si pleaca la padure la snagov cu prietenii la padure sa faca niste cartofi la ceaun cu friptura la gratar si daca uleiul nu dauneaza cu nimic atunci ii vine ideea sa il verse unde apuca ... eventual pe vegetatie sau direct in strada daca e mai la sosea .... Ca suntem dusi de nas cu anumite chestii sunt perfect de acord dar asa si trebuie pt ca unii dintre noi (majoritatea) sunt prea prosti pentru secolul asta . ..... THE TRUTH IS OUT THERE ... BUT CAN U HANDLE IT ?.

P.S. - Pe cati dintre romani ii intereseaza rata inflatiei ? dar contractele defectuoase si clauzele contractuale dezastroase incheiate cu Bechtel ? dar faptul ca apar bolizi de sute de mii de euro pe strada dupa alegeri ca ciupercile dupa ploaie ? Pe cati ii intereseaza sa cunoasca interesele economice ale tarii in care locuiesc si sa puna stampila la vot pe cei care urmaresc aceste interese ? ... Ce dreaq vb eu aici ca la noi daca vrei la primarie sau la presedentie trebuie sa dai mici si bere in parcuri si e succes garantat.
romania inedit spunea...
Acest mesaj este unul de genul "Cine a pus cacat pe clanta ? " :P
Ma bucur ca te-ai documentat !
Anonim spunea...
Eu ma mai si spal asa...deci 3 litri de care vorbesti nu prea-mi ajung "nici pe-o masea".
La statie de epurare m-am gandit si eu din prima, imi pare rau sa te dejamagesc, dar nu consider ca "ai descoperit America" cu acet mesaj.
Anonim spunea...
Analiza o consider pertinenta in contextul aberaţiilor la care suntem supusi de Guvernanti...Dar treaba cu trasul apei numai dupa "treaba mare" nu-mi cade bine: sunt rezervoare cu dubla comanda ( ca sa arat o solutie accesibila tuturor), pentru un volum de apa mai mic (pisu) si un volum de apa mai mare( restul). Evident sunt si alte solutii mai avansate, dar sa nu denaturam scopul analizei. Si-ar mai fi un amanunt: se pare ca pet-urile la care suntem invitati sa "culegem uleiul" se degradeaza in 400 de ani, parca,nu? Ca de la 01.01.2009 ne intoarcem la plasele de piata de pana in 89, la sticlele de lapte, etc.N-ar fi o treaba grea, daca ar fi aplicata la toti, dar parca tot cei nevoiasi se vor gandi la viitorul omenirii....
Iar cat priveste antepostarea cu batalia pentru apa, cred ca are dreptate: petrolul nu se va termina niciodata-zic unii- pt ca exploatarea unui litru de petrol va fi mai scumpa decat petrolul in sine:(((
Anonim spunea...
te sfatuiesc sa scri si unu despre massu ala cu inchiderea yahoo-ului...o sa fie lafel de folositor ca asta!:|

Dar cooperativa "Munca in Zadar" te felicita pentru ce ai realizat!
Anonim spunea...
Ulei? Ce-i aia? Nu folosesc decat de masline si asta rar, in salata, fiindca nu mananc prajeli. cand se termina sticla o arunc la gunoi.

Nu inteleg de ce dracu trebuie sa consume toti cartofi carne si oua prajite in ulei, cand fierberea lor sau prajirea pe un gratar uns cu slana raman solutii mai sanatoase si pentru mediu si pentru consumator.

Chestia cu aruncatul uleiului in buda sau chiuveta e ceva ce s-ar rezolva de la sine daca lumea nu l-ar mai folosi :) Daca ar fi dupa mine, as interzice total folosirea uleiului pentru prajire si in particular si in localuri publice.
underhill spunea...
@geo,
nu e cel mai on-topic comentariu dintre toate, but it's for the planet.

ai idee unde naiba putem arunca acele substante mult mai periculoase de care vorbeai? alea bazate pe petrol and stuff? diluanti, vopseluri si altele asemenea?
underhill spunea...
p.s. very nice post, by the way.
ROmanul spunea...
Felicitari. Sunt ROmanul care am comentat la Realitatea. Ma gandeam eu ca nu are cum ca uleiul de bucatarie sa fie un factor de poluare pentru mediu, din moment ce este un produs biologic si biodegradabil, continut in semintele de floarea soarelui.
daikin spunea...
Thanks man, bine ca i-ai pus la punct.