joi, 16 octombrie 2008

Papa bun, nu bombe

Sau, pre numele ei de botez: Hrană, nu bombe - Food, not bombs.

Hrană pentru cei ce nu-şi permit şi nu bombe pentru toată lumea. Exceptând poate nişte speciali care pornesc războaie sau care aprobă politici ce duc la moartea a 40.000 de oameni pe zi.

Ideea şi realizarea sunt deosebit de simple: trei oameni (this time not me), 70 de roni, şi legumele pe care le găseşti abandonate prin Obor. Oamenii gătesc legumele, iar banii cumpără ulei, pâine, tacâmuri de plastic. Nu e nevoie de nici un şef, de nici un leader: fiecare face ce trebuie făcut.

Rezultatul... Rezultatul sunt zeci de oameni care mănâncă o masă caldă, o tocană de legume (căci food-ul e vegetarian); mai important însă e că li se aminteşte acest simplu fapt: că sunt oameni, că nu sunt invizibili şi că cineva se gândeşte la ei. Acea invizibilitate e lucrul care doare cel mai mult...

Mulţi îşi închipuie că ştiu ce înseamnă anarhism. Mulţi cred că înseamnă violenţă şi distrugere. Nu. Anarhismul înseamnă în primul rând grija pentru celălalt, pentru comunitate. Şi mulţi cred că revoluţia se va face ca în '89, cu sânge şi tancuri pe străzi, cândva într-un viitor. Nu. Revoluţia a început demult, şi continuă şi acum, schimbând lumea cu paşi mici, încet, pe nevăzute poate, dar sigur.

Poze (click for bigger), cu mulţumiri lui siemprecontra, cu telefonul căruia s-au realizat:poze food not bomb hrana nu bombepoze food not bomb hrana nu bombe

poze food not bomb hrana nu bombepoze food not bomb hrana nu bombe

poze food not bomb hrana nu bombepoze food not bomb hrana nu bombe

poze food not bomb hrana nu bombepoze food not bomb hrana nu bombe

poze food not bomb hrana nu bombepoze food not bomb hrana nu bombe

poze food not bomb hrana nu bombepoze food not bomb hrana nu bombe

poze food not bomb hrana nu bombepoze food not bomb hrana nu bombe


poze food not bomb hrana nu bombepoze food not bomb hrana nu bombe

poze food not bomb hrana nu bombepoze food not bomb hrana nu bombe

Later edit: Salutăm cu această ocazie şi pe ameţiţii lui Codreanu, care nu înţeleg nimic.


G.

35 comentarii:

WaTzaP spunea...
frumos gestul :)
siemprecontra spunea...
careia* cultu-le! :D
krossfire spunea...
Sloganul nu imi inspira nimic din pacate (e prea hippie si prea 90's pentru gustul meu) insa gestul mi se pare bestial.

Am facut ceva similar in orasul natal insa eram 15 oameni (eram voluntari intr-un proiect de PR si ideea asta a venit extracuricular) si evenimentul a fost ceva mai vizbil in presa locala.

Fie ca vrei sau nu, e nevoie de putin marketing si de mai multa expunere pentru a putea extinde initiativele de gen dincolo de sloganul pacifist.
Maria spunea...
geo, sometimes your posts make me so emotional :) (nici macar nu glumesc)
Anonim spunea...
"Şi mulţi cred că revoluţia se va face ca în '89, cu sânge şi tancuri pe străzi, cândva într-un viitor. Nu. Revoluţia a început demult, şi continuă şi acum, schimbând lumea cu paşi mici, încet, pe nevăzute poate, dar sigur."

Gestul e frumos. E bine sa ai idealuri, sa crezi in schimbarea lumii... Dar lumea nu se poate schimba... Oricat de mult am vrea noi... Iar lupta e ca si pierduta, asa a fost dintotdeauna... Noi insa credem in continure, iar nedreptatea ne revolta... Speranta insa moare ultima...
bhc spunea...
daca am inceta sa dezbatem probleme evidente si am veni cu solutii inventive...
bhc spunea...
lumea se schimba intr-un ritm mult prea alert. tu chiar poti sa preconizezi cum vom fi in urmatorii 50 de ani? sau daca vom mai fi? din contra; acum e momentul, tocmai acum cand suntem al dracu de apatici. daca nu dam randament asta nu inseamna ca nu facem istorie. inseamna doar ca ratam posibilitatea de a aduce o influenta favorabila. speranta nu moare cand e plauzibila. scuza-mi pragmatismul dar e necesar sa ne transformam idealurile intr-un stil de viata si sa ne miscam fudurile in strada.
oximor spunea...
de ce, oare, e nevoie ca un act altruist sa fie impanat cu elucubratii revolutionoide? (mai e el altruist in cazul asta?) ce dracu bombe? cu 70 de lei si legume adunate din piata?
PS da cu plasticu ce-au facut revolutionarii?
puttycat spunea...
yea, ok, gestul e frumos, da' n-as zice revolutionar. si mareata contributie a romanilor care ar fi, ca adera si ei la o miscare internationala care a facut ravagii mai ales prin idealista America de Nord? si, ca de obicei, doar cu 30 de ani mai tarziu.. :)
Geo Atreides spunea...
@watzap Gestul conteaza, nu? :D

@siemprecontra DA!

@krossfire Ce aveti ma toti cu sloganul, e vechi de 30 de ani, nu l-am facut noi.
Ultimul paragraf nu cred ca-l inteleg, though :(

@maria Awwwww :)

@anonim Ia vezi ce scrie sus de tot pe pagina principala, sub titlu. Si dupa aceea uita-te si in sidebar.
Doar fiindca lupta nu poate fi castigata nu inseamna ca nu trebuie s-o ducem

@bhc Cred ca ii raspundeai anonimului, fiindca sunt total de acord cu tine :D

@oximor Ca sa le amintesc oamenilor ca asta inseamna adevarata revolutie. Nu bombele.

@puttycat Mai bine mai tarziu decat niciodata. Daca nu acum, atunci cine? Daca nu aici, atunci cand? Daca nu noi, atunci unde?

G.
Anonim spunea...
Poate sa ma lamureasca si pe mine cineva ce-i aia ordine capitalista?
Geo Atreides spunea...
@Anonim "Capitalist order" e false friend. Inseamna de fapt "regimul capitalist de exploatare a oamenilor si mediului inconjurator pentru producerea de bani (hartie colorata)"
G.
Ghita Olaru spunea...
Nu ma mir sa fi facut oamenii aia o toxiinfectie alimentara de la "legumele abandonate" pe care le-ati adunat, probabil toate stricaciunile posibile... Daca tot vreti sa faceti un lucru bun, dati-le oamenilor mancare calumea, nu porcaria aia prin care va bateti joc de demnitatea umana. Iar faza cu anarhismul inseamna grija pentru cei din jur mi se pare penibila, voi habar n-aveti pe ce lume traiti.
Geo Atreides spunea...
@Ghita In mod sigur n-a facut nimeni nimic, ca si eu am mancat din "porcaria aia cu care imi bat joc de demnitatea umana". Si as mai manca, fiindca era fantastic de buna.
G.
Anonim spunea...
adica vrei sa spui ca acesti groaznici capitalisti vor sa distruga toate resursele existente si sa subjuge si exploateze toti oamenii de pe planeta ca sa faca bani?
Geo Atreides spunea...
Nu, ei vor sa faca bani. Atat.
Consecintele nu-i intereseaza. E ca Becali: el stie ca are un teren pe care vrea sa construiasca vile si sa scoata profit. Pentru el copacii care cresc pe acel teren nu reprezinta decat o cheltuiala in plus si o bataie de cap in plus cu autoritatile. El nu e rau per se, nu vrea sa distruga ca sa distruga; el doar joaca jocul dupa regulile sale.
G.
Anonim spunea...
Uite, deci toti marii patroni sunt precum Becali sa inteleg, lacomi imorali etc. adica ne-oameni am putea spune . Si care e solutia atunci? Trebuie sa ii inlaturam pe acesti monstri?
Geo Atreides spunea...
chiar nu intelegi ce zic.
Tocmai ca nu sunt "monstri imorali". Sistemul in sine e construit astfel incat in afara de profit nu exista alte prioritati, considerente, scopuri.
Ca oamenii in sine ar trebui sa fie atenti si sa nu joace jocul e alta treaba. Dar mereu se vor gasi oameni care vor face totul pentru a castiga.
De aceea trebuie schimbat sistemul.

G.
Anonim spunea...
Daca schimbam sistemul schimbam si oamenii nu? Adica orice ai face daca intri in jocul capitalist nu ai nici o iesire trebuie sa urmezi regulile,dar cum fac ei profit?
Anonim spunea...
:)) Ce imi place gandirea stangista , ca sa eviti o disputa ii trimiti pe toti in tabra nationalist-extremista si gata. Dar am sa expun niste pareri despre 'ordinea capitalista' ( asta daca vrei sa le afisezi si te interseaza o asemena discutie)

1 Capitalismul este un sistem economic bazat pe proprietatea privata asupra mijloacelor de productie . Cu alte cuvinte, factorii de productie fie sunt proprietatea unor indivizi sau asociatii de indivizi fie sunt inchiriati de la propietarii acestora.
Obiectivul fiecarui proprietar angajat in piata libera este obtinera unui profit. Dar ca sa obtina acest profit ei au nevoie de cineva care sa le cumpere produsele, adica de consumatori. Iar ca sa aiba consumatori , antrepenorii trebuie sa satisfaca nevoile acestora. Deci consumatorii sunt sefii economiei de piata, ei decid prin cumparare sau abtinerea de la cumparare ce trebuie produs, in ce cantitate si calitate.
2 Este o prostie sa sustii ca politicile de razboi, masurile represive si limitarea liberttatii sunt o consecinta directa a capitalismului pantru ca
:
Ca piata libera sa existe ,statul nu trebuie sa existe sau trebuie sa fie minimal, adica interventia sa trebuie sa se reduca la protejarea libertatilor individuale ale cetanilor respectivei tari si trebuie ca societatea civila sa poata avea ce de spus .
3 Neo-liberalismul actioneaza contrar acestor principii prin controlul statului asupra economiei, indreptandu-se spre modelul economic de tip socialist.
Asta prin: detinerea monopolui asupra monedei asta mai exact prin FED.
Prin preorgativele tot mai exitnse ale guvernului in ceea ce priveste interventia in societate: guvernul poate dispune in mod arbitrar de urmarirea telefonului unei persoane, sau poate interpreta Constitutia dupa bunul plac.

Neo-liberalismul se indeparteaza de liberalismul clasic, tocmai prin adoptarea unor masuri de tip socialist care intra in contradictie cu economia de piata sau capitalismul.

Asta pentru inceput, putem discuta si despre mediu si altele, dar nu ma apuc acum sa scriu n randuri degeaba.
siemprecontra spunea...
@Ghita Olaru:

Sa nu te gandesti ca mancarea a fost facuta din legume stricate. E vorba strict de legumele abandonate de taranii/comerciantii care nu mai pot veni si in alte zile sa le vanda. Nu neg ca printre ele sunt si legume stricate, dar asta nu inseamna ca pe alea le punem in mancare. Sa fim seriosi, trebuie sa fii foarte copil sa crezi asta.
oximor spunea...
mai, fiii lui Atreus! Ce revolutie visezi? nu-ntelegi ce-ntreb? actul e unul altruist, sau asa ar putea fi daca n-ar fi imbracat intr-o coaja uleioasa de activism social de biblioteca judeteana. or, cu poleiala pe care i-o dai (/ti) e un fel de mana trista de urs.
Anonim spunea...
mai tati macar daca faceti acte filantropice...sa fie 100% sacrificiu(financiar)...in loc sa adunati legume "abandonate" cumparati-le...daca gesturile voastre sunt fara iz de grandomanie si gust de "hai dati-ne si noua atentie "...dupa ce o sa renuntati voi la banii de vodca si un tricou de firma pt a cumpara materia prima necesara acestor actiuni veti convinge ca aveti porniri pozitive si nu propagandistice de recunostere a marinimii dvs
siemprecontra spunea...
anonim = troll

p.s. e de ala cu "drogatilor, alcoolicilor"..
Anonim spunea...
Oamenii fericiti din poze stiu de unde le-a venit fericirea? Le-ati spus de unde ati facut rost de legume?
krossfire spunea...
Sugeram doar ca putin marketing pe initiative de gen va aduce (pe langa minusurile sistemului capitalist) mai multi doritori => more food.
eva spunea...
w00t.
Si noi te salutam pe tine.

Data viitoare sa veniti si in Veteranilor sa adunati legume. :D

Si ca sa incerc sa fiu serioasa, desi ma indoiesc ca o sa pot, voi sunteti aia care nu intelegeti nimic. Sunteti genul de secta morbida care iese o data la nu stiu cat timp in strada pentru a imparti nu stiu ce la prostime, pentru ca pe urma sa faca schimb de poze si de link-uri, experiente. Team-building :D Nu suna a fatarnicie? Bine.

Ai fi surprins cate fac 'ametitii lui Codreanu' fara sa scoata o vorba despre asta, dar Deh! stiam eu ca de fiecare data cand dai ceva tre' sa si iti trambitezi sus si tare convingerile pentru ca, nu-i asa?, revolutia se face cu pasi mici. Nu stiu altora cum li se pare dar mie mi se pare de-a dreptul odios si gretos sa pozati un copil care probabil dupa ce mananca tocana aia o sa se intoarca la flamanzit pentru a scrie mai jos de poza 'anarhismul inseamna grija fata de celalalt'.


hai tchus!
ipo spunea...
Sa inteleg ca lucratorul de la salubritate nu castiga cat sa aiba o masa calda pe zi? Hm.
parca era o paradigma biblica cu pestele si undita, nu? Oricum e laudabil ca va pasa, dar metodele fac efortul sa para hopeless.
Limmonica spunea...
Gestul in sine e frumos. O idee: de ce nu faci/faceti/facem o asociatie care sa colecteze atat legumele care raman nevandute ... - e un pic sensibil argumentul ... - dar mai ales ganditi-va ca la un supermarket in fiecare zi sunt produse care vin aruncate pentru ca le expira termenul de valabilitate - SPER ca le arunca si ca nu raman pe rafturi :)) - si se organizeaza, poate in cooperatie cu alte asociatii interesate, totul prin simplu voluntariat, mese calde regulare. Apoi se pot face campanii de sarbatori in supermarketuri catre cumparatori - de donare de alimente neperisabile pentru cei saraci. Nu e nevoie decat de timp si bunavointa. Este? Pentru ca eu din ce citesc pe-aici simt "tonuri" de concurenta, invidie (vesnic prezenta), intoleranta si mai ales idei distorsionate. Geo Atreides: sunt de acord cu ideea ta impotriva la "capitalist order". E necesara multa gandire si experienta ca sa ajungi la concluzia asta ... dar se va ajunge intr-un final. Totusi cred ca anarhismul nu e solutia. Nu in sensul anarhismului. Trebuie sa se nasca un sistem nou. Mai bun.
oximor spunea...
mai limonada mica, ce dreaq de sistem ti-ar trebui tie, mai nou si mai bun? ia spune-ne tu, cu gandirea ta multa din verona!
eva spunea...
Noh, mai bine, de ce nu -cumparati- voi legumele nevandute, asa ajutati si taranul roman, care saracu' munceste si munceste pe rupte ca sa aiba ce pune pe masa?! Sau el nu merita?

Acuma pe bune, mor de ras: zice o tipa pe profilul careia scrie 'Entrepreneur' ca e impotriva hm, 'ordinii' capitaliste.

=)) =)) =))

Uite, nu mai pot de invidie, d-aia rad.
Amuzantilor.
Limmonica spunea...
@eva "Vai ce mult am evoluat din '89 pana azi...intotdeauna am zis ca democratia e tot un forma mai usoara de comunism... si ca orice forma de guvernamant e total lipsita de orice fel de chestie umana."[Ex-Tras de pe blogul lui Eva]

No' acum te rog sa ne spui si noua de care parte stai? De partea lui Gigi Contra cu siguranta. Pentru ca eu nu te vad nici la stanga nici la dreapta.

Oricum, sunt total de acord cu ceea ce ai scris deasupra!!
Daca nu iti citeam blogul (apropo' sper ca nu tu ai chinuit pisicile alea 2 sa le pui sa stea in poza asa zgaiate... saracutele) probabil nu ma intorceam sa recitesc commentul tau.

Te provoc la o cafea - la o ceasca de dezbatere - si cu ocazia asta am sa iti fac cunostinta cu siamezul meu Fluffy - o pisica adevarata. :)

Dupa cum se vede adevarul nu sta nici la stanga nici la dreapta ci undeva in mijoc. O detaliere mai profunda a ideilor n-ar face decat sa scoata in evidenta ca atat tu cat si eu cautam acelasi lucru. Si ca aici nu e o problema de stanga sau dreapta ... ci problema e cum ai spus si tu sistemul insasi pe care se bazeaza stanga si dreapta. :) continuarea dupa publicitate - la cafea cu tine :P ca m-ai enervat. Pentru ca ceea ce ai scris in blogul tau se contrazice cu ceea ce mi-ai raspuns mie, deci ori le-ai facut din invidie ori din simpla placere a razvratirii haotice pe care o ai in tine. Dar mi-ar place sa te cunosc. (usoooor... nu sunt lesbi - LOL )
eva spunea...
da' niciodata n-am zis ca as fi -pentru- capitalism, insa nu sunt nici -pentru- societatea pe care o propun cei de aici.
Nici nu trebuie sa ma vezi la stanga sau la dreapta, 'ideologia' la care eu ader transcende stanga sau dreapta. Si ca sa dau un hint: legionarismul, desi considerat extrema dreapta a avut niscaiva idei de stanga (citeste despre cantinele legionare par example)

Cat despre pisici, nu, nu le-am chinuit io.
Iar cafea nu beau, si-n plus observ ca pe profilul tau zice ca stai in Verona. Pentru o cafea, io una chiar nu ma urc in avion. ^_^

Ah si P.S: nu-s Gigi Contra, apreciez actele altruiste, insa mi se pare ca ce a facut domnul Geo aici e mai mult (sau mai putin) de atat.
bhc spunea...
Cat de snob poti fii ca sa critici folosirea anumitor produse perfect reciclabile ? Laudabila perspicacitatea anonimului care a corelat o actiune antimilitarista cu anti-capitalismul. Intr-adevar, 'food not bombs' nu este numai un protest impotriva violentei este si un manifest anti-capitalist si de ce nu, anti-consumerist. Dumster divingul face parte din stilul de viata adoptat de diferiti oameni care incearca sa demonstreze ca o lume noua este posibila. Multi dintre ei sunt niste outsideri, n-o sa-i recunosti pe strada, au fata acoperita cu pierceuri sau nu, au creste ridicate sau nu, au pantalonii rupti in cur sau nu, dar traiesc in undergroundul societatii si asta nu inseamna ca nu duc o viata la fel de prospera sau demna ca si tine. Doar ca ei (si acum o sa zici ca sunt comunista) chiar fac diferenta dintre nevoi si dorinte. Multi muncesc din greu (atunci cand este cazul) dar nu o fac cu carte de munca, nu primesc nici asigurare mediacala nici contributii la fondul de pensii. In schimbul acestor avantaje au o oarecare satisfactie a muncii pe care majoritatea celor care se identifica ca resursa umana, inchisi in cutiute de ciment si imobilizati 8 ore pe zi in fata computerului nu o cunosc. Ei nu ies sambata in club, ei nu-si inchirieaza corpul pentru shoturi de tequila in Expirat sau Bamboo, 2 saptamani pe an la Vama Veche sau Mamaia, mobila de la Ikea sau Mobexpert ori hainute care costa zile muncite din viata. Ei sunt diferiti pt. ca mobila lor e alcatuita din materiale reciclate, o buna parte din mancarea lor e si ea reciclata, cat despre haine...nu as zice ca fac vizite frecvente la Mall. Ce este de condamnat in asta?

Mi-ar placea sa fie clar pentru toata lumea ca 'food not bombs' nu este o actiune caritabila. Este o actiune sociala antimilitarista si anticapitalista in general, indreptata impotriva violentei si consumerismului in special. Faptul ca am ales aceasta modalitate de exprimare nu trebuie catalogat ca fiind un act demagogic. Deaseamena mi-ar placea sa fie clar pt. toata lumea ca astfel de actiuni au loc in spatii publice (cum a fost parcul de la Piata Unirii) tocmai pt. a facilita si participarea persoanelor care nu sunt neaparat defavorizate din punct de vedere economic.
As mai vrea sa-mi exprim dorinta de a transforma "genul de secta morbida care iese o data la nu stiu cat timp in strada pentru a imparti nu stiu ce la prostime" intr-o miscare care sa aiba o oarecare continuitate. Ar fii bine sa cadem de acord in privinta unei zile stabile in care sa organizam actiuni de genul 'food not bombs'. Putem urma exemplul grupurilor care actioneaza in alte orase unde 'food not bombs' se intampla in prima duminica a fiecarei luni. De asemenea ne-am putea gandi si la o locatie constanta si favorabila. Pt. cei interesati o sa deschidem o lista de discutii. Cei care doresc sa fie inscrisi pe lista sa ma contacteze la foodnotbombs_ro@yahoo.com
Anonim spunea...
Nu prea esti perspicace. De ce?

Capitalismul nu are a face cu militarismul. Aceasta implicatie nu se poate aplica in mod absolut pentru ca astfel ar insemna ,de exemplu, ca si statele comuniste care au dus o politica de razboi au fost tot capitaliste si e aberant, nu-i asa?
Sa spui ca actualul stat e rezultatul pietei libere e din nou o enormitate(am explicat de ce)
Cat de ipocrit poti sa fi sa spui ca o 'noua lume' ar fi posibila prin practicarea dumpster divingului sau mai stiu eu ce? Oare tu faci asa ceva? Oare tu nu beneficiezi de produsele sau serviciile oferite de infamii de capitalisti? Desigur, ne pierdem in lumi noi in revolutii si in tot felul de idei progresiste si astfel pierdem si contactul cu realitatea si uitam ca piata libera, competitia au adus cel mai intalt standard de viata si asta pentru omul de rand de pana acum, ca numai in societatile capitaliste au progresat stiintele artele etc. Ce ne-a adus Marx si Proudhon sau altii? Nimic altceva decat revolutii sangeroase, regimuri totalitare sau dezastre economice(aici ma refer si la actuala criza economica care a fost generata de politica de echilibru dusa de stat). Desigur exista oameni defavorizati care nu au acces la anumite bunuri etc. dar unde au fost mai putini? sub regimurile comuniste? sau in comunele anarhiste ? nu prea cred.