sâmbătă, 6 iunie 2009

Surpriza verde

Alergând eu după treburi, ca un revoluţionar agitat ce sunt, am dat peste următoarea privelişte, undeva pe lângă biserica armenească:Click pentru a mări.

Da, o clădire cu o turbină eoliană! Şi instalaţie pentru apă caldă, presupun. Turbina se învârtea când am făcut poza, destul de serios, chiar.

Mă întreb dacă e singura clădire cu asemenea instalaţii verzi din Bucureşti sau mai sunt şi altele.

G.

14 comentarii:

Rogue spunea...
bravo lor...sper doar k sunt si legale...sunt putin cam scupme totusi...probabil desta omul rpefera sa nu renunte la luxul de la stat(care ii costa mult mai mult pana la urma..
Rogue spunea...
scuze pentru analfabetisme....:">
InBonobo.com spunea...
modul in care aceste instalatii devin mai usor de amortizat p-aici este ca daca vreodata produci mai mult curent decat consumi (cum ar fi cand e soare sau vant), contorul se-ntoarce-napoi, adica furnizorul cumpara curent electric de la tine. sunt curios: se poate asta in Ro?
krossfire spunea...
In general eolienele si panourile solare (in Buc sunt multe firme cu panouri solare, inclusiv agentii de publicitate) sunt folosite pentru generatoarele auxiliare si instalatiile auxiliare. Masa mare, laptopuri frigidere si alte prostii tot curent romanesc trag dar becurile din diverse camere (bai, holuri, senzorii de miscare de la diverse instalatii , ventilatoare de camera,etc) pot fi lejer alimentate asa. Oricum, e un pas.

Nu e foarte scumpa turbina sau panoul solar in sine , instalatiile de depozitare sunt scumpe.

InBonobo : Nu se poate pentru ca avem retele intregi de intermediari. E ca in cazul garantiilor neaceptate la magazinele online : De unde stiu aia ca producatorul va accepta schimbul ?
Geo Atreides spunea...
@rogue cred ca sunt legale; probabil are si ceva castig ;;)

@inbonobo krossfire are derptate, prin romania sunt sf-uri ce zici tu. Inca n-am ajuns acolo.

@krossfire da, base load-ul e suportat de alte instalatii (sper eu nucleara), dar peak-urile pot fi preluate de regenerabile.
Ai dreptate cu bateriile, asta e o problema foarte mare.

G.
cristi spunea...
turbina aia eoliana probabil nu prea produce nimic pentru ca e prea mica si randamentul este foarte scazut in caz ca ar inmagazina energia eletrica produsa. Iar panourile solare sunt folosite pentru apa calda. Sunt foarte eficiente, si costa in jur de 700 de euro bucata cu tot cu instalat, boilere etc. Este posibil ca persoana respectiva sa le fi luat cu ajutorul statului ca este programul ala...numai stiu cum se cheama, iti da posibilitatea sa cumperi panouri solare la numai 10% din pretul initial, restul banilor fiind folositi din taxa de poluare de la masini.
cristi spunea...
@ InBonobo.com se poate print-un contract cu eon sau cu furnizorul de energie electrica. Sa spunem ca produci 10 kw ora si tu consumi 5, aia 5 ii dai in retea si la sfarsitul lunii daca nu se amortizeaza consumul (cand e innourat numai produci de ex) primesti bani de la furnizor ;) . Chestiune verificata de mine.
Gabriel spunea...
@cristi: Până la urmă s-a renunţat la respectivul proiect de lege (cel cu subvenţia de 90% de la stat pentru energii alternative). Am făcut cercetare serioasă pe tema asta.
krossfire spunea...
Cristi : Da, apa calda am vazut si eu si becurile care nu stateau constant aprinse dar e oricum o super economie.
InBonobo.com spunea...
@krossfire: si Ontario are o gramada de optiuni (http://bit.ly/InzZa), resellers (http://bit.ly/cKSH5) si retailers (http://bit.ly/wLtcQ) dar un program de "net metering" si de "standar offer" pentru mici producatori exista - http://bit.ly/sZnzF

motivul pentru care exista este ca oamenii au cerut asta.

@cristi: poti sa pui un link cu programul de care zici?
InBonobo.com spunea...
iar porcarii se fac si-aici cu duiumul: http://bit.ly/wObzb :)
Anonim spunea...
si daca mai sunt si altele ce? CE?
artistu spunea...
Frumos Geo, doar ca stii prea bine CU O FLOARE NU SE FACE PRIMAVARA! Si sunt ferm convins ca daca vom merge la nenea ala care a pus acea eoliana o sa aflam o poveste cu mult pr0n verbal adresat autoritatilor! Sau poate sunt eu mai pesimist la inceput de saptamana! ;)
krossfire spunea...
Secretul este publicitatea\promovarea. O floare este o floare dar daca apare in 500 de reclame e o celebritate...la fel cu blogurile :P