joi, 4 iunie 2009

Tiananmen
Pe 4 iunie 1989, acum zece ani, la ora 5 dimineaţa, în piaţa Tiananmen era linişte: armata înecase în sânge demonstraţiile ce începuseră din 14 aprilie.

În China se sărbătoreşte cu fast masacrul: accesul la siteurile sociale, gen flickr, twitter, youtube sau hotmail şi blogspot, a fost interzis. Orice discuţie la acele evenimente este motiv pentru arest.

Chinezii nu pot vedea montajul de mai sus. Noi putem. Micile noastre libertăţi, ca de exemplu a twitterui înjurături la adresa EBa-ei, sau a posta poze cu pisica pe flickr, pentru ei sunt mari. Uriaşe. Twitterul ca simbol al libertăţii.

Trăiesc într-o societate liberă (dar acest lucru, datorită nepăsării concetăţenilor mei, se schimbă). E o libertate care acum 20 de ani părea de domeniul fantasticului, al ficţiunii ştiinţifice; ca şi în China contemporană, atunci era vremea în care disidenţa însemna o aluzie subtilă, rostită pe scenă sau strecurată într-o carte.

La 20 de ani de când sute, chiar mii de oameni (numărul de victime variază) au murit pentru ceilalţi, ce stăteau acasă şi se uitau la televizor, la 20 de ani de la propria noastră revoluţie, opriţi-vă un moment şi reflectaţi asupra magnificei libertăţi de care dispuneţi.

Poate într-o veţi fi şi voi chemaţi într-o Piaţă Tiananmen...


G.

3 comentarii:

Andras spunea...
Geo, inainte de a auzi chemarea, tre' sa ne antrenam nitelus in Tienanmenul nost' interior intai...
Gabriel spunea...
Poate că situaţia noastră prenzentă e chiar mai periculoasă, fiindcă noi avem iluzia libertăţii, chinezii măcar ştiu exact cum stă treaba.
krossfire spunea...
Ai distorsionat putin faptele dar in principal din cauza media europene. Cat despre acces...hai sa fim seriosi, e blocat in teorie, cum au blocat si wikipedia (you can find chinese people on twitter right this moment).

Pe de alta parte, masacrul nu e scuzat cu nimic (nici el nici celelealte doua mari din istoria recenta a Chinei). Nu e scuzat nici macar de ultra economia keynesiana care-i va propulsa pe locul I in lume dupa criza :D