joi, 30 iulie 2009

Avertismente

Veşti proaste, dar FOARTE IMPORTANTE.

În martie în Copenhaga a avut loc The Climate Change Congress, la care au participat în jur de 2500 de oameni de ştiinţă şi au fost prezentate peste 1400 de studii. Congresul a updatat concluziile IPCC-ului din anii precedenţi.

În Raportul de sinteză (pdf, 39 de pagini) sunt detaliate câteva concluzii înfiorătoare:

* according to the current findings, the world is currently on track for the worst-case scenario -- the dynamics of climate change are already larger than feared.

* current estimates indicate that ocean warming is about 50 percent greater than had been previously reported by the IPCC

* global average surface temperature will hardly drop in the first thousand years after greenhouse gas emissions are cut to zero

* over half of the CO2 emitted to the atmosphere by fossil fuel combustion and land use change is removed by land and ocean CO2 sinks. The fraction of human-driven CO2 emissions removed by these sinks has decreased over the last 50 years

* thus, atmospheric CO2 concentrations are already at levels predicted to lead to global warming of between 2.0 and 2.4°C . If society wants to stabilise greenhouse gas concentrations at this level, then global emissions should, theoretically, be reduced by 60-80% immediately [Sursa]


Pe scurt: schimbările climatice sunt mai mari decât au prevăzut în oamenii de ştiinţă. Mult mai mari. Pentru a putea limita dezastrul ar fi trebuit să oprim încălzirea globală la +2.0°C, dar se pare că ne îndreptăm spre un catastrofic 4°C.


Bonus: Un alt articol, care vorbeşte de o mică surpriză pe care ne-o pregăteşte soarele: temperatures will shoot up at 150% of the rate predicted by the UN's IPCC.

Petele solare apar in cicluri de 11 ani; în acest moment ne aflăm într-un minimum şi soarele e curat ca în palmă. De fapt, soarele e chiar în întârziere, noul ciclu ar fi trebuit să înceapă din decembrie 2008.

Cu cât sunt mai multe pete solare, cu atât intensitatea solară e mai mare -- adica soarele straluceşte si emite mai multă energie. Când nu sunt pete, soarele e liniştit şi la fel outputul său energetic.

Ideea este că această lipsă de activitate solară a mascat efectele încălzirii globale. Însă această situaţie nu mai durează mult; ne aşteptăm ca soarele să se restarteze cândva anul acesta. Iar când o va face, temperaturile vor creşte rapid.

Bonus 2: În fundal se pregăteşte un El Nino, care va exacerba efectele încălzirii globale.


Părerea mea e să nu vă aşteptaţi la o pensie liniştită. Şi mai ales la viaţă plină de fericire şi împliniri pentru copiii voştri.


G.


P.S. O, şi încă n-am zis nimic de tipping-points. Să vedeţi acolo ce distracţie o să fie.

20 comentarii:

Ioana spunea...
se mai astepta cineva sa fie (mai) bine? intrebare retorica.
alin spunea...
marketing. panica e cel mai bun mijloc.
Geo Atreides spunea...
@alin E cam hazardat sa spui ca 2500 de oameni de stiinta (si astia fiind doar cei care au participat la congres) plus 1400 de studii au avut doar scop sa faca marketing si ca nimic din toate alea sunt adevarate si e o mare conspiratie.
G.
alin spunea...
bleah, acum 2 luni era gripa porcina pe toate posturile, toti expertii isi dadeau cu parerea ca suntem la un pas de moarte; saptamana trecuta au fost inregistrate 100.000 de cazuri doar in uk si nici macar n-a fost headline pe bbc. societatea actuala e doar o ferma de crescut oameni pe care-i conduce cu panica spre anumite decizii. crezi ce vrei tu, fac ceva pe cei 2500 de oameni de stiinta.
artistu spunea...
Poate cu ocazia asta se vor gandi si ei sa rupa monopolul cacatului astuia de petrol si sa incurajeze masinile pe hidrogen si constructia autostrazilor tip H ca in zona Scandinava: http://www.hydrogencarsnow.com/scandinavian-hydrogen-highway.htm
iulian spunea...
de ce sa intrerupa monopolul petrolului?

cu cat e mai putin cu atat e cerut mai tare
cu cat e cerut mai tare, cu atat e mai scump = Good business for them
Gabriel spunea...
@alin

Şi cine ne conduce, Aline? Masonii? Evreii? Comuniştii? Să fim seriosi.

Poate că eşti curios să citeşti aici despre cauzele psihologice ale conspiraţionismului.

Sau poate că nu...
alin spunea...
@gabriel
nu e nimic complicat la mijloc, nu ne conduce decat interesul economic.
despre cauzele psihologice o sa citesc, multumesc, dar nu cred ca se aplica, eu nu sustin o teorie a conspiratiei ci faptul ca totul e cerere/oferta si implicit marketing.

partea cu "hai sa fim seriosi" e deplasata si de prost gust, pastreaz-o pentru prietenii tai.
andrei spunea...
Toti se intalnesc si vorbesc despre incalzirea globala pentru ca sunt constienti ca oamenii stiu despre ce este vorba si nu ii mai sperie prea tare.
De ce nu vorbesc si despre Intunecarea Globala? (http://www.ecomagazin.ro/video-intunecarea-globala/)
AAAA este ceva ce lumea nu stie si nu vor sa creeze panica, nu vor sa provoace un val de scandaluri...
Cred ca si daca s-ar discuta ar ramane doar la stadiul de discutii pentru ca, din pacate, nu se ia nici o masura.
Ce masuri s-au luat pana acum pe partea incalzirii globale?
marius spunea...
http://www.hotnews.ro/stiri-mediu-6010038-incalzirea-globala-devenit-noua-religie-elitelor-urbane-din-tarile-dezvoltate-stiinta-australian.htm
ktx spunea...
As long the dice keeps rolling and the money keeps flowing nobody gives a fuck about saving the planet.
Gabriel spunea...
@alin

După cum indică şi sintaxa frazei, partea cu "să fim serioşi" era intenţionată pentru ipoteza în care susţineai astfel de teorii conspiraţioniste. Din moment ce spui că nu ăsta e cazul, evident că nu se mai aplică.

Totuşi, sesizez la tine aburi de conspiraţionism. Când spui că "societatea actuală e doar o fermă de crescut oameni consuşi cu panica spre anumite decizii", şi că cei 2500 de oameni de ştiinţă au vre-un motiv să mintă.

Caz în care, să fim serioşi...
alin spunea...
@gabriel

amice, domnu-i acasa?
Anonim spunea...
Incalzirea globala este actualmente cel mai bine platit domeniu de studiu in lume. Se cheltuieste mai mult pe acest domeniu decat pe cercetarile vaccinului anti-SIDA... bineinteles ca toti au un studiu de facut, un ban de incasat...
Cercetatorii sunt niste curve, isi vand talentul pe bani.
Gabriel spunea...
@Anonim 05.08.2009 13:49

Pune punctul pe i. Cine ii plateste, si de ce?
Anonim spunea...
Uite aici un documentar care explica... http://vids.myspace.com/index.cfm?fuseaction=vids.individual&videoid=51808636&searchid=0302f359-4cad-444b-abf7-c52eb1b9440e incepe de aici (e prima parte). Era filmul complet incarcat pe Google Video dar a fost sters... si de pe Youtube...
Partizanu spunea...
"Poate cu ocazia asta se vor gandi si ei sa rupa monopolul cacatului astuia de petrol"

Prietene, ei tocmai au terminat un razboi dus in numele "democratiei", pentru petrol. Ei se bucura ca se incalzeste planeta de la atata combustibil ars fiindca se topeste calota glaciara si pot exploata resursele de petrol de sub aceasta, neexploatabile pana acum. E o mare batalie intre Rusia si SUA pentru aceste zacaminte.

http://www.ecomagazin.ro/canada-sua-rusia-si-danemarca-se-bat-pentru-petrolul-si-gazele-de-sub-polul-nord/
artistu spunea...
OFF-TOPIC: Poze de la ecologizare din uikend si pareri nu bagi pe bloaga?
brontozaurel spunea...
Tocmai am revazut "Six Degrees Could Change the World" (a little bit of an interactive preview). Nu suna bine...
iLeru spunea...
bro, astea mai sunt si panic-keepers sa avem impresia tot timpul ca suntem sub amenintare si ca avem nevoie de protectie. Zeitgeist gen.. terorism, etc.