joi, 14 ianuarie 2010

O nouă prigoană împotriva cărţilor

Îmi închipui, dintr-un orgoliu nemăsurat (dar pe deplin justificat), că mă pricep la scris.

Dacă ar fi adevărat, aş putea să descriu oroarea, spaima şi uimirea care m-au cuprins citind presa de azi.

Dar nu pot.

E dincolo de cuvinte. Desfide raţiunea, logica şi bunul simţ. E o tragedie, nu, o farsă -- e istoria care se repetă.


A început cu Adrian Năstase, scriind pe blogul său de zvonuri de mutare a Parlamentului în sediul viitor al Bibliotecii Naţionale şi transformarea Parlamentului în mall.

A continuat cu Silviu Prigoană, care a dedicat un post întreg ideii, din care spicuim:


Este timpul ca Parlamentul [...] să ocupe un spaţiu adecvat funcţiilor sale, un spaţiu modern, neenergofag şi cât mai ecologic cu putinţă. Am sugerat mereu şi susţin în continuare că actualul sediu în construcţie al Bibliotecii Naţionale (care nu a fost niciodată Bibliotecă Naţională) ar fi cea mai bună alegere. [subl. mea; sursă]

Şi a sfârşit absolut halucinant tot cu Prigoană, într-o declaraţie dată Mediafax:


"Este vorba despre un proiect de lege pe care peste două săptămâni o să îl depun în Parlament, de mutare a Parlanentului României în Biblioteca Naţională. Acolo nu a fost niciodată Bibliotecă Naţională, a fost o clădire construită de Ceauşescu în vederea creării unei biblioteci, ea a rămas în paragină de 20 de ani, acum a început într-un avânt pionieresc Ministerul Culturii să facă investiţie de 64 de milioane de euro, aşa-numitul Mall Cultural, dar eu cred că 300 de deputaţi sau senatori sau cum va fi în unicameral, au loc acolo, în clădirea aceasta, iar această minunată clădire să aducă plusvaloare poporului român" [subl. mele; sursă; de văzut şi asta]

Ce ironic este domnul Prigoană! "Avânt pionieresc"! Adică un fel "Hai lăsaţi joaca, copii, şi lăsaţi oamenii mari şi importanţi să-şi facă treaba lor mare şi importantă". Lui i se pare că sediul Bibliotecii e perfect pentru parlament, că în locul rafturilor cu cărţi trebuie să fie rafturi cu legi meschine şi nedrepte, că în locul studiul trebuie să fie bişniţa legislativă, iar în locul cititoriilor să apară cei 300 de grăsani.

Ce nume potrivit are: Prigoană! Prigoană împotriva cărţilor, prigoană asemănătoare cu cele anti-intelectuale ale regimului comunist, Prigoană ce nu crede că o Bibliotecă aduce plusvaloare unui popor, dar un parlament da.

Această idee e un rug, e bezină şi chibrit...

Suntem singura ţară din Europa a cărei Bibliotecă Naţională, păstrătoare a peste 13 milioane de cărţi, cultura unei ţări întregi, nu are sediu. Înţelegeţi imensitatea acestui lucru? Singura ţară din Europa fără Bibliotecă Naţională. Iar când în sfârşit construim şi facem ceva, se trezeşte o ceafă groasă să ne trimită înapoi în Evul Mediu.

Aşa cum nu ne pasă că Bucureştiu îşi pierde podoabele sale unice, de neînlocuit (Henriette, iartă-ne!), aşa nu ne va păsa când Biblioteca Naţională va fi trimisă din nou în exil. Sigur, eu şi încă câţiva nebuni vom face zgomot, un marş sau un miting unde nu vor veni decât nişte ongişti pe care nu-i ascultaţi niciodată. Dar oamenii mari vor zâmbi îngăduitor, gen "săracii nebuni", şi îşi vor vedea de treaba lor. Biblioteca va fi alungată şi Parlamentul se va muta, cu un grohăit triumfător, în locu-i.

Cum de altfel e şi normal... în România.


G.

4 comentarii:

Geo Atreides spunea...
P.S. Bucurestiul: n-are Biblioteca Nationala si statie de epurare. Adica suntem prosti si plini de rahat.

http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/882768/Statia-de-epurare-de-la-Glina-inchisa-dupa-inaugurare/

G.
ktx spunea...
Multa muie domnilor nastase, prigoana sr. si prigoana jr. (pls edit/remove my comment if you find it offensive)
MB spunea...
Probabil că asta înseamnă folosirea ca sediu al Bibliotecii Naţionale a Casei Poporului. Nu? Sper...
Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.