marți, 1 iunie 2010

Collared bitches

De ce există CNA-ul?

Probabil din aceleaşi motive pentru care consumul de droguri este interzis sau e ilegal să mergi fără cască pe motocicletă şi centură la maşină.

Deoarece Statul ne consideră handicapaţi mental, în cel mai rău caz, şi nişte copiii inocenţi fără discernământ, în cel mai bun.

Aşadar, CNA-ul este constituit ca arbitrum elegantium, păzitor de drept şi fapt al moralităţii românilor, ultima barieră împotriva anarhiei morale şi a nihilismului existenţial.

Sau ceva aşa.

În această calitate, interzice în stânga şi dreapta într-o fericire. De la chipsurile lay, clar atentatoare la demnitatea femeilor, până la spotul Unirea, de patrimoniu dărâmător sau la dezacordurile gramaticale (!), precum şi nenumărate videoclipuri, CNA-ul judecă pentru mine ce e frumos, bun sau moral.

Şi îi mulţumesc pentru asta. Mulţumesc, CNA!

Altfel ce m-aş fi făcut, incapabil să decid dacă ceva e ok pentru ochii copiiilor mei, incapabil să le explic ce e frumos, bun sau moral. Aş fi fost obligat să decid, eu, cu mintea mea, la ce să mă uit sau ce mesaj să aleg din ceea ce văd. Iar eu nu pot face asta -- mulţumesc, Cna!


Ultima victimă a poliţiei gândului este videoclipul piesei Mandala de Fly Project. De ce? Fiindcă o tipă linge un praf alb de pe masă şi alte câteva tipe au lese la gât.

Evident pentru toată lumea: praful alb este droguri (nu, nu este) iar fetele, săracele de ele, sunt puse într-o ipostază degradantă.


Ei bine, aici vroiam să ajung.

Doar fiindcă o femeie (sau un bărbat sau un transgender) este pusă într-o situaţie umilitoare sau degradantă, nu înseamnă automat că întregul neam femeiesc este sub asediu misoginistic.

Ar fi trebuit să zic: într-o situaţie aparent umilitoare. În secolul XXI a purta zgardă (lesă în videoclip) nu e un simbol al degradării -- dimpotrivă! Reprezintă, poate, cel mai bine revoluţia sexuală şi egalitatea care s-a stabilit în dormitor.

Videoclipul nu arată şi cealaltă faţetă: bărbaţi purtând zgarda, bărbaţi umiliţi... dominaţi. Şi-au ales singuri acest rol, aşa cum au făcut-o şi femeile. Nimeni, niciodată, nu i-a obligat: nici un altul, nici cutumele societăţii.

Zgarda nu e un simbol al opresiunii unui sex de către celălalt, e un simbol al egalităţii.


Înţeleg că burghezii crescuţi în comunism care activează acum în CNA nu au de unde să ştie toate acestea. Trăim o lume complexă în care n-au cum să integreze. Cultura libertăţii, de cuvânt şi de minte, le e străină. Gândesc că protejează, gândesc că apără valori, însă doar susţin o lume ce moare încet... prea încet. Deciziile lor, arbitrare şi vetuste, ne macină drepturile şi ne înjosesc demnitatea.

Noi, ceilalţi, cei tineri, cei ce poartă zgardă sau cei ce cu cravaşa, cei ce iubesc indiferent de sex, cei ce fumează, trag pe nas, îşi bagă în vene sau fac ce vor cu trupul lor, şi încă mulţi alţii, fără nume şi fără descriere, noi... noi încercăm să nu înnebunim. Să nu ajungem la închisoare. Să fim fericiţi.

Cât de fericiţi putem fi când alţii decid pentru noi...


G.

8 comentarii:

Anonim spunea...
"Videoclipul nu arată şi cealaltă faţetă: bărbaţi purtând zgarda, bărbaţi umiliţi... dominaţi."

Ma intreb de ce. Presupun ca n-are nimic de a face cu sexismul institutionalizat, nu?
Anonim spunea...
A, si "Doar fiindcă o femeie (sau un bărbat sau un transgender) este pusă într-o situaţie umilitoare sau degradantă, nu înseamnă automat că întregul neam femeiesc este sub asediu misoginistic."

1. Misto cum misgender-nesti persoanele trans.

2. Lolwut? Daca ar fi fost barbati in locul femeilor alora, contextul ar fi fost complet diferit. Chiar nu inteleg ce vrei sa zici aici - nu exista diferente in ceea ce priveste genul persoanelor "umilite/degradate"? O RLY? Cum e sa traiesti intr-un vacuum social?

3. Hei, cum ar fi sa-ti nu mai dai cu parerea despre feminisme? Ca dai cu bata-n balta de fiecare data cand incerci. Poate ar fi mai util sa citesti un pic de feminism-101 inainte sa iti imprastii ~parerile~ despre- p-aci.

4. Nu, nu iau apararea CNA-ului (LOL, ma ~stii, nu e cazul), dar nu e totul atat de alb/negru, poate ar trebui sa iei in considerare contextul social inainte de a apara misoginismul blatant. LOL, U Nice Guy.
the warm worm lady spunea...
CNA isi depaseste atributiile, si nu e prima data cand o face. In loc sa fie un gardian al bunului simtz, se transforma intr-un jegos instrument al cenzurii de tip comunist.

Personal, prefer oricand aceste nulitati cu "arta lor" oricarei forme de cenzura.

Saturatia si lehamitea de astfel de "artisti" ne vor impinge mult mai usor si natural spre decenta in spatiul public decat o pot face 1000 de CNA-uri.

Desigur, cu conditia sa discutam liber si necenzurat despre dejectiile din spatiul public.

@Miskatonik-nu arata barbati collared din simplul fapt ca e un clip semi-manelist, where the singer-so to say- e male si are nevoie de femei pe langa. are public tinta clubaraii din regie, unde e cool sa lingi sarea de pe masa fara sa-ti folosesti mainile si sa simulezi lesbianisme cheap ca sa atragi pularai da nu-s asa deschisi s-o dea pe male to male attitude-pe fix modelul-lesbienele-s pornake, poponarii-s gretosi.
So, n-are nicio treaba cu sexismul institutionalizat, believe me!

Umm...unde era vba despre feminisme ?

As for Mr G, e clar mesaju' tau makes a point, da hai sa nu ne dam de mari flower=power asa...cheaply. Da, ok, sunt varza astia de la CNA, clear, da honestly, kids should be protected somehow. at least until 10 or smth. Ma gandesc ca anyway, parca nici eu n-as vrea sa vad bdsm la 12 ziua pe tvr.si injectii in vena. some things juss have their own nisa.IMHO
Anonim spunea...
@wormlady nu arata barbati collared din simplul fapt ca e un clip semi-manelist, where the singer-so to say- e male si are nevoie de femei pe langa.

Dap, de acord.

So, n-are nicio treaba cu sexismul institutionalizat, believe me!

Oh. Hum. Pe bune? Adica daca nenea ala foloseste femei pe post de propuri, ergo obiecte, si n-ar folosi niciodata barbati in acelasi rol, nu are nimic de a face cu sexismul. OH OK~

& apropo de feminisme? IDK lern2subtext

& JFC, n-ar mai trebui sa postez cometarii la nervi

"misgender" ar trebui sa fie "ungender"
"cum ar fi sa-ti nu mai dai cu parerea" ar trebui sa fie "cum ar fi sa nu-ti mai dai cu parerea"
the warm worm lady again spunea...
"Adica daca nenea ala foloseste femei pe post de propuri, ergo obiecte, si n-ar folosi niciodata barbati in acelasi rol, nu are nimic de a face cu sexismul"

you said "sexism institutionalizat"-that's different shit. daca tii sa ai dreptate, be my guest, i got better aims in life ;).afterall, choosing what kind of gender I like to fuck, e o optiune personala. I HOPE!

E ca si cum imi zici ca daca n-am chef sa ma ling c-o gagica intr-o noapte sunt sexista.think again!

"& apropo de feminisme? IDK lern2subtext"-no shit! tocmai, ca e pe ANTI! anyway, you're better at subtexte..well, NOT, but i can encourage you if you need to gain some self-esteem:P
Anonim spunea...
...

AHAHAHAHAHA
Si nu rad *cu* tine.
The Warm Worm Lady spunea...
Off course you're not. I didn't allow you to
WWLady spunea...
hai, gata, la 3 poti sa razi. start!