luni, 9 august 2010

Să facem să fie bine

E luni. 9 august 2010.

Acum două zile, visurât a scris un alt post rasist, deosebit de violent, în care instigă la violenţă (după cum recunoaşte el însuşi) şi îi îndeamnă pe români să omoare în bătaie ţigani. (http://www.visurat.ro/2010/08/07/ranga-furca-si-toporul-remedii-pentru-durerile-de-cap/)

Un comment de acolo: "Si da, mi-ar placea sa aud ca 50 de romani au linsat o satra de tigani."

Citiţi şi restul de comentarii.


N-aş fi spus nimic dacă ar fi fost un blogăraş micuţ, citit de cei trei prieteni neonazişti ai autorului. Combătând astfel de blogăraşi nu faci decât să le creşti audienţa.

Dar visurât e a-list blogger. Din asta trăieşte. Are sponsori. Firme care dau bani pentru a-şi afişa banerele pe blogul lui.

Mai ales însă e foarte citit. 1800 de abonaţi la feed şi peste 3500 de unici pe zi. Cam jumate cât academia caţavencu. Nu vreau să subliniez că îşi disipează mesajul la o audienţă mare, ci altceva: visurât este o parte importantă din blogosfera românească (prin trafic şi renume).


Iar această blogosferă românească, aceşti minunaţi oameni care scriu ca să facă să fie bine, ei nu spun nimic. N-au spus nimic nici până acum, când nu pot să dorm de indignare, şi nu vor scrie nimic nici după.

Şi de ce ar face-o? Ca şi visurât, sunt aici pentru bani. Iar audienţa lor ar putea să facă alergie la scandal, chiar şi asa, pentru o cauză nobilă (sau împotriva uneia ignobile). Ba mai rău, advertiserii s-ar putea să aibă aceeaşi alergie. Nici un mare blogger, a-list cum li se spune, nu se va dezice de visurât, nici unul nu va posta vreo condamnare, nici unul nu va refuza să-i strângă mâna. Astfel, îşi vor proteja brandul personal.

Visurât va scrie în continuare, iar advertiserii îi vor cumpăra advertoriale şi spaţiu pentru bannere.,în timp ce el îşi va propovădui ura ca un puroi pe care blogosfera refuză să-l trateze.


A ignora pe cineva ce incită la ură racială nu rezolvă nimic; mai mult, (cred că) există un imperativ moral să spui ceva în aceste condiţii, să te revolţi, să faci ceva, orice. Să taci... să taci când un om îndeamnă la măcelărirea celorlalţi e să participi la acea crimă. Cum credeţi că a pornit Holocaustul? Cum credeţi că va porni din nou....


O să mai auziţi expresia din titlu, la diverşi oameni din online; atunci să vă amintiţi şi de tăcerea lor în aceste zile. Şi să realizaţi că de fapt este să facem să ne fie bine, un motto foarte potrivit pentru marea noastră blogosferă românească.


G.

34 comentarii:

Anonim spunea...
Comentariile la postul ala sunt mult mai socante decat postul in sine. Nu-mi vine sa cred cat pot fi de batuti in cap.
Mona spunea...
Limbajul lui Visurat si al fanilor lui a fost dintotdeauna violent si socant, nu ar trebui sa mai mire pe nimeni.
Totusi, e adevarat ca minoritatea de care vorbeste el terorizeaza majoritatea. Iar cei care spun ca nu-i adevarat inseamna ca n-au avut inca placerea de a fi batuti sau jefuiti de romi. Eu una ma mir cum au reusit asta- oare nu au iesit deloc din casa?
Nu spun ca solutia la problema (uriasa) a romilor e instigarea la ura, dar nu e nici discriminarea pozitiva, si hai sa nu exageram facand comparatii cu tragedia Holocaustului. In Romania zilelor noastre antisemitismul e limitat la extremisti de dreapta absurzi si nebuni, in timp ce fata de romi 90% din populatie are resentimente pentru ca 90% din populatie are de suferit din cauza lor, lucru pe care il recunosc indirect si vesticii cand se grabesc atata sa ni-i trimita pachet inapoi.
Atata timp cat masurile de integrare si reabilitare sociala concreta a romilor sunt mirifice, dar lipsesc cu desavarsire, sau daca exista sunt lipsite de rezultat, sa arat cu degetul spre Visurat e ultima mea grija. Ma preocupa mai degraba sa-mi pazesc geanta in tramvai.
Fen spunea...
Mona ma face sa ma simt prost ca n-am fost jefuita nicodoata de tigani.

aaaah, de fapt am fost jefuita odata in spania cand dormeam int-un parc, si era noapte, deci presupun ca SIGUR-SIGUR era un tigan emigrat, nu?
maiersergiu spunea...
Pacat ca unele concepte au ajuns sa fie mai importante decat oamenii in sine. Cat despre cei ce le promoveaza, nu pot sa zic decat ca nustiu de ce parte a barierei om-animal se afla.
Filme Online spunea...
Am o propunere pt tine www.axyy-filme.com in dreapta am acolo o categorie : BLOGURI INTERESANTE
te-ar interesa sa ajungi acolo ,da un replay la mesaj sau
Add id messenger happy_dar@yahoo.com
Anonim spunea...
BRAVA!
văd că fiecare din voi se referă la limbaj, dar nu la conţinut! dovediţi încă o dată ca e mai important ambalajul... iar pentru asta meritaţi viaţa pe care o aveţi!
cuvintele sunt ca să ascundă adevăratele gânduri, dar când gândurile tale şi ale mele coincid, nu cred că trebuie să le mai ascundem!
ceva nu e în regulă în ţara asta. cineva a rupt pisica în felul lui şi e condamnat pentru asta... foarte frumos.
trăiţi-vă viaţa cu ocheade în spate...
dacă vi se pare aşa de bine de trăit cu ţiganii, de ce nu vă mutaţi vreo 6 luni în Ferentari sau în Budeşti? veţi avea parte de un "paradis" din orice punct de vedere, iar când veţi scăpa de acolo viaţa în România vi se va părea chiar normală spre roz.
Respect!
GabiC
b spunea...
Se numește "proba realității". Prin '90 "frații" francezi ne dădeau lecții de toleranță (e atât de frumos să iubești de la distanță). Acum e amuzant cât de puțin gentelemeni au ajuns, chiar comparativ cu vecinii de peste canal...
Nu mi se pare necesar să fac judecăți de valoare asupra moralității (???) autorului sau asupra postării în sine. După cum bine ai remarcat, e un fenomen mult mai amplu. Aș fi curios de ce, unde gresesc cei care și-au epuizat rezervele de toleranță? Pentru că toleranța la nivel teoretic, fără să fii implicat și fără să ai mare lucru de pierdut mi se pare un fel de onanie pasivă (dacă se poate imagina așa ceva). (N.B.: vă rog nu veniți cu exemple personale, nu cunosc pe nimeni din persoanele de față, vorbesc de oameni/ fenomene cunoscute nemijlocit).
laura spunea...
Individul e otravit rau; tin minte ca a fost "ars" cu cateva ironii bine tintite de Istodor, acum un an-doi; si a pus hackerii sa-i injecteze blogul. Stupid, da asta-i omul.
Nici nu-mi vine sa merg sa-i citesc articolul; cred ca am s-o fac si cred ca o sa-mi para rau. In alta ordine de idei, acelasi gen de comentarii le gasesc la articole de gen din ziarele locale: Antonescu, sapun, sunt prea multi. Oameni buuuuniii, treziti-va!!!!
Si asta ar trebuie citit foarte mult: http://www.evz.ro/detalii/stiri/cartarescu-tiganii-o-problema-romaneasca-467427/pagina-comentarii/11.html
Ma bucur ca am citi aceasta postare. Keep up the good work!!
b. spunea...
Elegantă ca de obicei argumentația lui Cărtărescu, dar:
-problema comunităților nomade/neintegrate social nu e de departe doar românească. Irlandezii, de exemplu, au nomazii lor, pe care-i disprețuiesc cam la fel de mult. Și ăia n-au fost robi.
-o situație asemănătoare (cel puțin) au avut țăranii români în Transilvania ocupată de alte nații (expresia "olahi împuțiți" vă spune ceva?). Efectul a fost, însă, foarte diferit.
-e ciudat că se trece cu vederea un "amănunt" foarte important: problema nu e rasială ci socială: un copil blond cu ochi albaștri născut într-o familie de țigani (umila contribuție a unui militar în termen) avea un comportament extrem de asemănător. Dar, ca un făcut, oricât de open-minded ne străduim să fim, ne împiedicăm de culoarea pielii, și unii și alții...
laura spunea...
Problema este a noastra,nu a irlandezilor, pana una-alta si foarte grava. E foarte grav ca s-a ajuns sa se vorbeasca astfel. Chiar se crede ca (cu greata vorbesc chiar si ipotetic) daca s-ar "starpi" tiganii viata ar deveni minunata? Vai nu! Mai raman, evreii, negrii, arabii, blondele, cainii vagabonzi si rasele impure...

Violenta este refugiul incompetentilor (Van Vogt)
b. spunea...
Te-ar surprinde câte asemănări există între cele două nații (ro&ir), în afară de apetitul pentru alcool. Da, problema e a noastră, a europenilor cu o brumă de civilizație și de umanitate. Extremiști există și vor exista și n-ai ce-i face. Problema însă apare la discrepanțele culturale tot mai greu de împăcat. Cultura țigănească (dacă mi-e permis termenul) are valori destul de greu de acceptat (căsătoria la vârste absurde, brutalizarea animalelor, respectul pentru cel care a trecut pe la pușcărie (cunosc cazuri concrete) etc.). E un "cul de sac" și singura soluție pe care o văd e pierderea, în parte, a acestei identități. Sună ca dracul, dar mi se pare o prostie să modelezi majoritatea pentru confortul unei minorități inadaptate (în parte afirmația e valabilă și pentru poporul român...). Ideea de bază a afirmațiilor mele e că pasivitatea / lașitatea sub masca toleranței reprezintă o atitudine infectă; efectul unei astfel de tensiuni acumulate poate fi grav -- pentru că exemplele în favoarea afirmațiilor de genul "saponificare" sunt multe și greu de neglijat.
sandman spunea...
E usor sa vorbesti daca nu stii despre ce vorbesti. Eu traiesc intr-un cartier de tigani. E insuportabil! Seara sint curse de masini cu pusti de 14 ani la volan, de ATV sau scutere. Daca te iei de ei, in 5 min. sint 100 de tigani pe tine. Mi-am gasit doua masini tamponate rau si politia (ca de obicei) n-a gasit nimic. Daca reclami, nu vine nimeni. Se opresc pe strada masina linga masina de nu mai ai pe unde sa treci. Manelele urla la maximum din boxele masinilor. Gratar fac pe strada si fac o harmalaie de nedescris. Mizerie cit cuprinde. Si-au facut blocuri si vind/inchiriaza apartamente. Nimeni nu-i intreaba de unde au bani, daca n-au muncit nici o zi. Majoritatea barbatilor au facut pirnaie. Multi dintre ei afara, pentru proxenetism, tilharie, jaf armat, scandal. Daca trece vreo femeie pe strada, e vai si amar. Deci? M-am saturat! SI nimeni nu face nimic. Eu platesc impozite, ei nu. Atunci ce mai ramine de facut? Vreau si eu sa traiesc linistit in casa mea, pe strada mea, in orasul meu. Hai, sa va vad ce solutii aveti.
krossfire spunea...
''Şi de ce ar face-o? Ca şi visurât, sunt aici pentru bani''.. = eta na ! Nu mai zic de chestia cu advertiserii care e fantezista (sa nu bagam in aceeasi oala ''advertiserii'' si micile regii care plaseaza bannere pe bloguri).

Blogosfera nu intervine, pentru ca la nivel macro este pe aceeasi lungime de unda cu omul. Nu, nu vor sa linseze tiganii, nu simt nevoia de manifestari vitriolice, dar nu-i suporta (din varii motive, mai putin legate de considerete etnologice cat de realitatea romaneasca, de fapte concrete). In cel mai bun caz, poti spera la o interventie de tip ''Tempereaza-te !''. Sa zicem ca ala ar fi un pas in directia dorita de tine.

Nu vei vedea o interventie de tip ''Bai, n-ai dreptate'' pentru ca-s putini oameni care chiar simt ca Visurat n-are dreptate, fie si la nivel macro.
krossfire spunea...
Oricum, nu prea inteleg de ce-l citesti pe Visurat daca aveti opinii atat de disonante. E putin sado-maso. Bine, pe de alta parte as zice ca prinde bine sa iei pulsul real al Romaniei de la oameni care nu folosesc saizecisme gen ''corporatist'' :P
Flo (dubios.ro) spunea...
Omul are probleme şi se ştie. Cititorii lui sunt cei care halesc trenduri pe pâine servite de advertiserii meseriaşi. Sunt cei care peste 5 ani or sa guste muzica ţigănească pentru că le spun eu acum că e mişto, doar că or s-o prefere stricată cu ceva beaturi house. Sunt shoegazerii care n-ar avea curaj in veci să facă ceva cu ura pe care o mocnesc pentru ţigani pentru că nu-i civilizat. Sunt cei care apără civilizaţia deşi civilizaţia le ia pâinea de la gură. Mai dă-i în pula mea.

Krossfire corporatistule!
krossfire spunea...
Pare rau sa te dezamagesc, dar baietii care halesc cele mai scumpe campanii de comunicare, sunt astia rebelii, militanti eco, obsedati de biciclete si mari incurajatori ai libertati (cat timp libertatea e un sinistru paravan pentru corectitudinea politica)

Stii cum e asta cu corporatia ? Daca treci peste baietii care se omoara de la 9 la 22 pe o punga de seminte (nu zic ca n-ar fi si corporatii care functioneaza dupa visele umede ale hipiotilor), s-ar putea sa descoperi ''corporatii' unde oamenii chiar vin cu placere la munca. Mai mult, sunt platiti bine pentru asta , au o tona de beneficii (asigurari medicale, delegatii platite, acces la diverse chestii) si stau alaturi de oameni pe care nu simt nevoia sa-i minimizeze sau eticheteze. Asta pentru ca s-a facut o selectie si pentru ca valoarea ramane valoare.

Intre timp, aia liberii, se chinuie cu 3 joburi de rahat, pentru sefi care nu dau o flegma pe ei (nici macar la nivel de ''capital uman'')...totul ca sa poata sa urle pe bloguri ca ei nu depind de nimeni. Good luck with that...
krossfire spunea...
^ Pus o virgula nasoala in prima fraza si am halit un ''i''. N-am apucat sa o corectez (Blogspot sucks :P)
EO spunea...
n-am auzit de vis urat pana acum si nu voi auzi nici de acum incolo.
merci pentru informatie: visurat nu exista! :)
Falvo spunea...
Buna ziua, dorim sa va facem o propunere comerciala! Daca sunteti interesat trimiteti un e-mail la office@falvorotarybids.ro.
Mihai spunea...
Nu rasismul reprezinta o problema pentru Romania de azi, romii au reprezentanti de varf mai in toate partidele politice importante. Haideti sa fim seriosi, tara arde si babele se piaptana.
Anonim spunea...
Da si eu manat de acelasi sentiment nobil cu tigani si cu negri m-am inhaitat si te asigur mai mult de unul daca ar putea gatu ti-ar lua,cred ca asa e rasa umana in general (sa vazut nu de mult in cel de-al doilea razboi mondial), oricat de mult am pune in fata asa zisa civilizatie.
Oricum ce este foarte clar si anume ca din cauza lor spaniolii ne spun PUTOS RUMANOS (ceea ce este jenant),si cum stiu asta.....
buna intrebare,sunt aici de mult timp si de cate ori astia spun ceva de "bine" despre romani arata imagini cu rromani (tigani). Ei oricum nu anteleg ce diferente sunt
roman,rromani, isi inchipuie(ca toata lumea) ca e cam acelasi lucru ,la fel cum nici noi nu ii deosebim pe arabi(credem ca sunt toti la fel)
E bine ca sunt si tigani(o spun in romaneste,pentru ca eu tiganeste nu am invatat) care au studiat sau ce o fi,dar cert este ca ei sunt primi care nu vor s faca parte din aceasta societate care e cat de cat organizata.
CAND VEZI CA NIMENI NU II VREA... CE CONCLUZIE TRAGI....CEVA E PUTRED IN ROMANIA.
Sly spunea...
da' ce, la Badea in emisiune nu e publicitate? :))
Si e post public nu o spaima de blog!

S-au dus dracului vremurile lui "politicăli corect"

Asta avem, cu asta defilam.
lelynx spunea...
stai calm fratzie ca mai sunt luptatori pe lume
si pe real life si blogosfera acum,
romaneasca sau globala si cu lumea la la fel :)
pe blog-uri hmm cica eu nu ma pricep prea bine , chiar nu am incercat pana acum , hmm
a si nu te nedumeri asha ca-tzi zic eu tzie fratzie pentru ca ...
daca tii tu minte cu ceva vreme in urma eram impreuna cu altzi oameni la lupta cu gunoiul de prin plamanul Bucurestiului, asha ca pentru mine esti frate :)
lelynx spunea...
si acum sa fiu on-topic
mai nu stiu care-i p[roblema cu tziganii, mie imi sunt simpatici unii , am avut si prieteni tzigani
cred ca erau argintari parca , nu mai stiu
oricum problema mare pe care o vad in cazul lor si a altor oameni din aceeashi situatzie e ca in mare parte si-au pierdut sau incearca sa-zi uite identitatea culturala
sa se "romanizeze"
si atunci nu mai sunt nici tzigani, nici romani , doar niste copii debusolatzi care fac zgomot galagie :(
pacat, si lor le-as spune ce le-am mai zis si altora sa-si caute regaseasca radacinele si identitatea si atunci eu zic ca o sa le fie bine si lor si altora din jurul lor
lelynx spunea...
a tot nu am fost on topic, scuze
l;asa mai fratzie visele urate ale altora :))))
sa-si suporte ei cu ei cosmarurle daca ii tzine
sa-shi dea horror singuri mai intai ii sfatuiesc si io pe ei ,
sa vedem daca le place :)))))
io zic ca ai treburi mai importante in viatza , parerea mea :,
ca din ala cu cosmarul ala nu cred io ca iese nici de-o psihanaliza ,
hmm, da de ce sa dau si eu cu presupusul acum
nu stiu ca nici nu m-am uitat prin el :))))))
sandman spunea...
Are dreptate. Ne-au napadit ciorile ca buruienile si noi stam si ii dam zor cu drepturile omului. Are dreptate, sintem niste lasi.
Mihai spunea...
Asa e lelynx. Traiesc intr-un cartier plin de romani tiganizati si de tigani romanizati, si unii si altii si-au pierdut orice identitate culturala.
radiowhisper.com spunea...
Buna Ziua!
Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper – un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi luăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta_whisper sau un e-mail, tot la asculta_whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

http://www.radiowhisper.com
Multumesc,
Cu stimă Vlad!
Madpinguin spunea...
La nivel individual, din partea unuia caruia tiganii i-au spart casa, (stiti sentimentul nu?) sunt sigur ca fara tigani lucrurile ar fi putin mai bune. Cum sa ajungem la performanta asta e alta discutie. Solutii s-ar gasi.
La nivel macro si social, nu poti pur si simplu sa-i extermini brutal. Sutn solutii mai soft de genul, pune-i la munca, nu le mai da ajutoare, baga-i la parnaie. Ei sunt o problema si la nivel macro si la nivel micro, oricum am da-o, si pana acum se pare ca nimeni(civilizatia) n-a gasit un leac pt boala asta.
Anonim spunea...
Tiganii ne terfelesc imaginea, fura de sting, nu produc decat jale si suferinta, iar tu te legi de cateva formulari de pamflet. Sa-ti fie rusine!
Ady spunea...
Buna ziua,

Ma iertati ca va deranjez .Vin cu rugamintea la d-voastra sa scrieti un articol pe blogul d-voastra si sa distribuiti mai departe pe facebook despre mama mea, Gabriela Tudorache care este foarte bolnava . Este diagnosticata cu meningiom , o tumoare cerebrala care i-a afectat vederea si trebuie sa se opereze cat mai repede la o clinica din Germania unde ni se cere
35 000 EUR plus cheltuieli de cazare si transport .

Viata si vederea ei depind de aceasta operatie , iar mie si fratelui meu ne este foarte greu sa o vedem cum indura zilnic cumplitele dureri de cap si ameteli .Timpul nu ne permite sa asteptam si va rugam sa scrieti un articol despre cazul ei . Mai multe detali le gasiti pe http://gabrielatudorache.blogspot.com/. Sau ne puteti contacta la nr de tel. 0724342082. Va rugam , daca sunteti de acord sa ne lasati si un raspuns .
Va multumesc din inima pentru sprijinul acordat.

dumitru_gabriela31@yahoo.com
Anonim spunea...
Ba anarhisti sunt aia violenti nu aia pasnici.
Bucuresti servicii spunea...
Nu vad de ce am ramine socati??
Bucuresti servicii spunea...
singura soluție pe care o văd e pierderea, în parte, a acestei identități.